SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A bányavállalatok állandósult hagyományaik, később pedig jogszabályokban rögzített lehetőségeik alapján dolgozóiknak és a nyugdíjazott bányászoknak természetbeni juttatásként évente meghatározott mértékű szénjárandóságot adnak.
A járandóság ezidáig hatályos szabályozása az 1/1990-es IKM-rendelet volt. A bányavállalatnál folyó csődeljárások, felszámolási eljárások során, illetve a felszámolást követően jogutód nélkül megszűnő bányák esetében a nyugdíjasok szénjárandóságára egyre nehezebben lehetett pénzügyi forrást teremteni, és a jövőre nézve a járandóság megszüntetésének a veszélye is felmerült.
A probléma 1992-ben több mint 80 000 nyugdíjas bányászt érint, akik közül nagyon sok az átlagos nyugdíjnál kisebb nyugdíjból élő. A pénzügyi nehézségek érthető aggodalmat váltottak ki az érintett nyugdíjasoknál, érdekképviseleti szerveiknél, és több képviselői interpelláció is foglalkozott a kérdéssel.
A Kormány a gondok felmerülése óta kereste a lehetőséget a megnyugtató és a helyzetet nemcsak időszakosan, hanem hosszú távra rendező megoldásra. A feladatok két részre oszlanak: az 1992. évi és a jövőbeni kifizetésekre.
A nyugdíjas bányászok szénjárandóságának folyósítása 1992. évben a következő forrásokból történik: bányavállalati költség, felszámolási költség és az állami költségvetésből erre a célra rendelkezésre bocsátott 100 millió forint. A bányavállalatok kollektív szerződésben állapították meg a nyugdíjas bányászoknak fizetendő járandóság összegét, a kifizetés időpontját, a folyósítási feltételeket.
A megállapodásokat jelentősen befolyásolta a vállalatok pénzügyi-likviditási helyzete.
A Mecseki Szénbányáknak – Pécs – 1992-ben 13 687 nyugdíjas bányász számára kellett kifizetni a szénjárandóságot. 1992. május hónaptól ebből 13 610 fő részére történt folyósítás, 77 főnek személyes problémák, be nem jelentett lakcímváltozás, elhalálozás stb. miatt később – akiknek lehetett – fizették meg a járandóságot.
A Nógrádi Szénbányákban 10 200 fő részére 1992. július 31-ig juttatták el az ez évi szénjárandóságot. A bánya felszámolása miatt viszonylag sok a lakhelyről elköltöző: itt jelenleg mintegy 300 fő korrekciós kifizetése történtik folyamatosan, ami körülbelül két héten belül le is zárul. A nógrádi nyugdíjasok ügye '92. évre rendezett, '91. évi igénykielégítésük tekintetében viszont bírósági eljárás van folyamatban, amibe beleavatkozni kormányzati szinten nincs lehetőség.
Hasonló módon bírósági döntés függvénye a Dorogi Szénbányák nyugdíjas bányászainak ez évi szénjárandóságügye. Így speciális helyzet alakult ki. Ugyanis a kollektív szerződésben a 20 mázsa saját kitermelésű barnaszén helyett – amint a többi kollektív szerződés tartalmazta – a Dorogi Szénbányák 20 mázsa brikettben állapították meg ezt a járandóságot. Az árváltozások következtében a brikett ára közel a kétszeresére emelkedett a barnaszén árának, ennek következtében itt egy egyedi jogosultság lépett volna fel, és a felszámoló szervezet ezért csak a többi átlagában a felét fizette ki, a bányászok viszont a kollektív szerződés érvényesítéséért bírósághoz fordultak, s a bírósági ítélet meghozataláig ez a kérdés függőben maradt. Ez kollektív szerződés kérdése, amely külön jogokat állapított meg kizárólagosan vállalati szinten.
A következő időszakra vonatkozóan '92. október 22-i ülésén a Kormány rendeletben határozott arról, hogy '93. évtől mi fog történni azokkal, akik erre november 1-ig jogosultságot szereztek. A költségvetés biztosítja a fedezetet és a folyósítást a társadalombiztosítás végzi.
Éves szinten mintegy 700 millió forintos kifizetés olyan jelentős költségvetési teher, ami tovább nem növelhető újonnan nyugdíjazottak és a régi nyugdíjmegállapításnál lényegesen kedvezőbb összeggel nyugdíjbavonulók számára az államot terhelő szénjárandósággal.
Az állami kifizetési kötelezettségvállalásnál csak a jogszabályban meghatározott időpontig terjed 20 mázsa 16 500–17 500 kilojoule/kg fűtőértékű, hazai kitermelésű barnaszén szállítás nélküli fogyasztói ára.
Miután a fűtőérték kötött, ez gyakorlatban egy adott borsodi szénféleséget jelent, melynek forgalmazása is ott történik. A vonatkozó új kormányrendelet értelmében minden évben ennek a szénféleségnek a január 15-i áráról az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium január 20-ig tájékoztatást ad a járandóságot folyósító társadalombiztosítási szervezetnek. Ezzel a módszerrel egy meghatározható összeg éves értékállandósága biztosítható.
A szállítás költsége soha nem terhelhette a szénjárandóságot folyósító vállalatot, így ennek állami átvállalásáról sem kellett és nem lehetett dönteni.
Összefoglalóan: a Kormány széleskörűen vizsgálta a szénjárandóság kérdését mind a finanszírozás, mind a folyósítási feltételek vonatkozásában. A korábbi vállalt kötelezettségektől az állam a bányavállalatokat mentesíti, és itt nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy kivételesen, de nem precedenst teremtően egy vállalati magánjogi megállapodást állami szintre emeltünk, de ez a jövőben nem bővíthető, hogy ne növelje a társadalombiztosítás egyéb terheit, ne növelhesse a költségvetésnek a további terheit.
Viszont, hogy azoknak a bányászoknak – akik jogot szereztek – az életfeltételei a szerkezetváltás után ne romoljanak, a szénjárandóságot változatlanul biztosítják, annak ellenére, hogy az erre szerződött magánjogi partner "kiment" a nyugdíjas bányászok alól!
Kérem tisztelettel válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir