NYERS REZSŐ (MSZP)

Full text search

NYERS REZSŐ (MSZP)
NYERS REZSŐ (MSZP) Tisztelt Ház! Mondanivalóm azt a gazdaságpolitikai szemléletet tükrözi, amelyet Békesi László a Szocialista Párt vezérszónokaként kifejtett.
Mint a Szocialista Internacionálé elveit elfogadó és képviselő párt, általános célunkat a nemzetgazdaság fejlődésében, különös célunkat pedig a munkavállalói érdekek érvényre juttatásában látjuk, s tudjuk, hogy az utóbbit csak az előbbi céllal együtt érhetjük el.
Nem vagyunk és nem leszünk vállalkozásellenesek, sőt támogatjuk olyan gazdasági környezet kialakítását, amelyben érdemesebb lesz tőkét befektetni, amelyben kiszámíthatóbb lesz a kormányzati cselekvés, eredményesebbek a szolíd vállalkozások, mert ilyen helyzetben a munkavállalók széles tömegei is megtalálják a maguk számítását. Mi több, csak ilyen helyzetben boldogulhatnak igazán!
A Kormánytól aktív gazdaságpolitikát várunk el piackonform eszközökkel, a mainál jobb koncepcionális megalapozással és professzionálisabb kivitelezésben.
Különösen az államháztartással kapcsolatos reformok kidolgozásában, a privatizáció és az állami vagyonkezelés gyakorlatának előmozdításában és a foglalkoztatási politikában várjuk el a jobb kormányzást. Beleértve természetesen a mainál teljesebb és tisztázottabb törvényi megalapozást.
Nem támogatjuk viszont a gazdasági élet mai kormányzati túlpolitizálásának a tendenciáját, erről már több szó esett itt, ami főként a privatizáció és a vagyonkezelés terén, valamint a mezőgazdasággal kapcsolatban tapasztalható.
Az elmúlt 40 év hazai tanulságai, de eléggé széles nemzetközi tapasztalatok is mutatják, hogy a gazdaságba való politikai behatolás egyértelműen hatékonyságrontó tényező akkor is, ha szocialista, akkor is, ha konzervatív keresztény célok érdekében történik a dolog.
Bíráljuk azt a jelenséget, ami nem ritkán hozza nehéz helyzetbe a gazdálkodó szférát, amikor fiskális, vagy monetáris, vagy éppen szakmai szabályozási intézkedéseket kellő állami vagy érdek-képviseleti koordináció híján meglepetésszerűen rendelnek el, mint például az importőrök számára az azonnali vám- és ÁFA-fizetési kötelezettséget.
Ez ugyanis annyit könnyített az állam felé, amenynyit nehezített az importáló vállalatok felé, ha éppen még nem több nehézséget okozott a vállalatoknak.
Bíráljuk azt is, hogy a kormányzat még mindig nem veszi kellően figyelembe az érdekképviseletek társadalmilag fontos szerepét, gyakran csak késve kéri véleményünket – a mostani költségvetésnél is ez történt –, néha pedig figyelmen kívül hagyja azokat. Egyáltalán az érdekegyeztetés rendszere hiányos, gyakorlata pedig döcögő. Ez is hatékonyságcsökkentő tényező.
A piacgazdaság útján való előrehaladásunkat manapság – véleményünk szerint – háromfajta bizonytalansági tényező is lassítja. Ezek: a piaci, a pénzügyi és a szociális biztonság fogyatékos, sőt fogyatkozó volta.
A külső piaci illeszkedésünk lassan javuló, a gazdálkodók piaci alkalmazkodási szándéka általában már erős, de eszközellátottságuk a nagyobb biztonsághoz sajnos nem elegendő.
A belső piaci helyzetet pedig a keresleti hiány teszi bizonytalanná a termelők, szolgáltatók számára. A pénzügyi bizonytalanság megszűnt vagy erősen csökkent a devizagazdálkodásban, ez igaz, és a külföldi hitelakciók lebonyolításában is. Viszont fokozódott az állami költségvetésben, és ha ez pillanatnyilag nem is okoz finanszírozási gondot – mint a miniszter úr megállapította –, a közeljövő azonban már nem biztosított.
A gazdálkodó szervezetek jövedelmezősége alacsony, likviditási helyzete pedig aggasztó. A szociális bizonytalanság a munkaerőpiaci helyzet rohamos romlásából ered, továbbá abból, hogy az állami gondoskodásnak a korábbi, kétségtelenül túlzott és csökkentendő rendszerét és mértékeit rögtönözve, kényszercselekvés módjára, nem pedig átfogó koncepció alapján építi le a Kormány.
Úgy látszik, szinte csodaszerként bízik abban, hogy a rászorultsági elvre épített szociálpolitikával kielégítő gazdasági helyzet teremthető. Holott ez csak kiterjeszti a már létező bizonytalanságot a középrétegekre is.
Úgy vélem és úgy gondoljuk mi, szocialisták, hogy a háromféle bizonytalanság ellen egyidejűleg lehet csak eredményesen cselekedni, jobb kormányzással és a társadalmi partnerek jobb összehangolásával.
A továbbiakban az előttünk fekvő tervezet makroökonómiai megalapozottságáról, a mikroökonómiai lehetőségek különböző megítéléséről, valamint a külkereskedelmi elvárásokról szeretnék néhány szót szólni.
Ami a makroökonómiai megalapozottságot illeti, figyelemreméltó az a számvevőszéki vélemény, hogy a bevételi tervezésben ugyan részlegesen jobb, de egészében alig jobb a mai költségvetési javaslat a tavaly előterjesztettnél. Az ÁFA és a társasági adó realizálása bizonytalan, márpedig a kettő együtt a bevételek több mint egyharmadát adja. Tehát ha a teljesítésben érdemleges elmaradás lenne, az ismét felborítaná a pénzügyi egyensúlyt.
A lakosságtól várt bevételek jobban megalapozottak, ez kétségtelen, viszont a munkavállalói és az értelmiségi középrétegekre hárítanak nagyobb terheket, azok elviselhetősége már erősen kétséges, a szociális biztonság további romlása lehet ennek következménye.
Nemzetgazdasági szempontból – mások is rámutattak erre – kedvezőtlen az, hogy a bevételek egy része, igaz, kisebb része, a nemzeti vagyon feléléséből származik. Elfogadható az, hogy a Kormány a jövő évben nem szorgalmazza aktívum létrejöttét a fizetési mérlegben, sőt kisebb hiányt is késznek mutatkozik elviselni.
A nagy kérdés azonban az, mire használódik fel a külföldről nyert forrás? Az lenne racionális, ha piaci indíttatású és produktív infrastrukturális beruházást szolgálna. De mennyi beruházás lesz belőle, vagy mennyit fog elszívni az államháztartás hiányának a fedezése?
Nem látni biztosan, de erős kételyeink vannak. A Kormány láthatóan kedvező képet fest arról, hogy a nemzetgazdaság jövőre már el tud mozdulni a lejtős pályáról, sőt növekedésnek indul.
A bruttó nemzeti terméket ugyan óvatosan, szokatlanul nagy határszámokkal prognosztizálja, de érzékelhetően inkább a 3%-hoz közeli növekedésben bízik, szemben a nullanövekedés esélyével.
(10.20)
A Kormánytól független elemzők viszont a nullanövekedésnek adnak esélyt, ami már önmagában is jobb az idei teljesítménynél, de nem jelentene érdemleges kimozdulást a mai beszorított helyzetből.
Kétségtelen, hogy az 5%-os GDP-csökkentéstől könnyebb az út a szinten tartásig, mint onnan, a szinten tartástól a 2-3%-os növekedésig. Vagyis egyfelelől az Állami Számvevőszék, másfelől pedig a független szakértői elemzők is nagyobb horderejű bizonytalanságot látnak a jövő évi gazdasági prognózisban, mint a Kormány. Mi is így látjuk.
Hogy látják a gazdálkodók saját jövő évi helyzetüket? A szembesítésnek persze nem lehet az a célja, hogy akár a kormányzati, akár a gazdálkodói helyzetértékelést válasszuk teljes mértékben valósnak, hanem inkább az, hogy ennek segítségével tisztábban lássuk a gazdaság jövő évi mozgásterét, amelyben a kormányzati cselekvésnek hatnia kell.
Ha az általam megismert gazdálkodói véleményeket összesítve szembeállítom a költségvetési tervben tükröződő kormányzati véleménnyel, az a következtetés adódik, hogy a gazdálkodói szféra kisebb részében van hasonló irányultsága a véleményeknek, a nagyobb részében attól lényegesen eltérő, sok minden ellentétes.
Az érzékelhető ellentmondások a következőképpen jelentkeznek: míg a Kormány a külső és a belső kereslet élénkülésére számít, addig a gazdálkodói szféra nagyobb és meghatározó részében szűkülést várnak mind a hazai, mind az exportpiacokon.
Míg a Kormány az export élénk növekedésére számít, addig a gazdálkodóknak csak egyik fele számít ezzel egyező tendenciára, míg a másik felében az eladások stagnálását vagy éppen a csökkenését valószínűsíti.
Míg a Kormány a beruházási piac élénkülésére számít, addig a gazdálkodóknál továbbra is tartózkodó magatartás a jellemző, csak kisebbségnél mutatkozik élénkség és kedvező pénzügyi piaci lehetőség. Míg a Kormány a vállalati eredmények, s ennek alapján a társasági adó érdemleges 10%-os növekedésére számít, addig a vállalkozói véleményekben túlnyomó a csökkenésre vagy a stagnálásra való utalás.
Míg a Kormány a privatizáció gyorsulására és ennek alapján a tőkeimport változatlan ütemére számít, addig a vállalkozásoknak több mint egyharmada folytat ugyan külföldi tőketársulással összefüggő tárgyalásokat, de csak kis részük valószínűsíti a megállapodást.
A Magyar Gazdasági Kamara az elmúlt napokban vizsgálta az exporttevékenység hazai feltételrendszerét, s megállapította, hog az üzleti tevékenységet jobban segítő jogi és finanszírozási környezet kialakítása nélkül nincs igazi lehetősége az exportvolumen 5-7%-os növelésének. Márpedig ennek meghiúsulása romba döntené a jövő évi gazdasági prognózis egészét.
Tennivalók vannak tehát a finanszírozásban, a pályázati rendszer kereteinek szélesítésében, az élőmunka ma még növekvő terheinek a mérséklésében, az európai közösségi szabályokhoz való alkalmazkodás jobb elősegítésében és annak a terjedő jelenségnek a visszafordításában, hogy nyugati kereskedőkön keresztül kereskedünk kelet-európai piacokon. Sürgetjük a láthatatlan export, főként az idegenforgalom koncepcionális újragondolását, fejlesztését, hisz ez a magyar gazdaságnak ma már egyik vezető ága, ez kell legyen a jövőben is, viszont mai eszköztárával kimerülnek a lehetőségek.
Végül pedig felmerül a kérdés: a Kormány belső felkészülésével képes lesz-e alternatív cselekvésre, ha tavaszig nem élénkül a gazdaság, a hiány pedig mégis magasabbra tendálna a tervezettnél? Alternatív a gazdasági helyzet alakulásának lehetősége, igazán reális egy alternatív gazdasági cselekvési felkészülésre.
Tisztelt Ház! A Kormány a kritikákat felfoghatja amolyan okvetetlenkedésnek is, de jobban teszi, ha Spencer angol filozófus intelmeinek alapján az igazságot az ellentétes vélemények egymás mellé rendeléséből próbálja deriválni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir