HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka:
HORVÁTH LÁSZLÓ, DR. a független kisgazda képviselőcsoport vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint azt a miniszter úr is az expozéjában említette, a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatásával kapcsolatosan, a Parlamentben már eddig is emlékezetes vitákra került sor és a döntések is emlékezetesek maradtak.
A törvényhozási munkában minden alkalommal az az ellentmondás volt a viták gyökere, hogy az önkormányzatoknak ugyan alanyi jogon jár a támogatás, ha a feltételeknek megfelelnek, a központi költségvetés támogatási lehetőségei azonban igencsak végesek.
Meg kell jegyeznem: az önkormányzati törvény azon paragrafusa, mely szerint a támogatás alanyi jogon jár, az önkormányzatok számára nagyon kedvező rendelkezés, de ilyen széles körű garanciát egyetlen más ország jogszabálya sem tartalmaz.
Képviselőtársaink közül többen vannak olyanok, akik az eddigi, a céltámogatással kapcsolatos parlamenti viták során azon igyekeztek, hogy hogyan lehetne a Kormány által beterjesztett támogatási célok körét bővíteni, a támogatáshoz jutás feltételeit lazítani. Az igények, érthető módon, mindig meghaladták a teljesítés lehetőségét. Az igényeket azonban keretek között kell tartani minden olyan esetben is, ha azokhoz állami támogatás jár.
E mértéktartás különösen akkor szükséges, ha a nemzetgazdaság helyzete olyan költségvetési törvényjavaslatban tükröződik, amely 185 milliárd forint költségvetési hiányt prognosztizál az 1993. évre.
Az önök előtt lévő törvényjavaslat ezt a konfliktust úgy szándékozik kezelni, hogy az alanyi jogosultság megtartása mellett az Országgyűlés dönthet afelől, hogy az adott évben fedezet hiányában nem teljesíthető támogatási igényeket a következő évi állami költségvetés finanszírozza.
Az igények és a fedezet összhangjának eszközeként a törvénytervezet azt is javasolja, hogy az Országgyűlés a Kormány javaslatára szűkíthesse a célok körét, módosíthassa a támogatási arányokat.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a törvényjavaslatban tükröződik a Kormány azon törekvése is, hogy a lehetőségek határai között bővüljön a támogatandó célok köre az országgyűlési képviselők korábbi javaslatainak, igényeinek figyelembevételével. Így került például a célok közé a települési folyékonyhulladék-tisztító telepek építése, a kórházrekonstrukciók vagy az életveszélyessé vált általános iskolai tantermek építésének támogatása.
A célok további bővítése azonban a feltételek szűkítésével együtt ajánlható.
Tisztelt Ház! A Kormány a törvényjavaslat szerinti feltételekkel felmérte az önkormányzatok új céltámogatási igényeit. A benyújtott nagy számú igény megnyugtató módon azt jelzi, hogy az 1993-ra várhatóan szigorodó költségvetési feltételek mellett is, amikor a mezőgazdaságban az erőforrások bővülésére nincs lehetőség, az önkormányzatok fejlesztési szándékai nem csökkennek, inkább növekszenek, és ehhez saját forrásokat is mozgósítani tudnak.
Fontosnak tartom még egyszer kihangsúlyozni, hogy az igények – mint az várható volt – meghaladják a támogatási lehetőséget. Ennek ismeretében célszerű a törvényjavaslat vitáját folytatni azzal, hogy az esetleges további támogatandó célok, alanyi jogosultság révén, csak a fedezetlenséget növelik.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim! A törvényjavaslat elfogadása esetén lezárulhat a címzett és céltámogatások történetében az eddig évente ismétlődő procedúra, az önkormányzatok biztonsággal készíthetik elő fejlesztéseiket, hiszen a célokat három évre határozzuk meg.
(17.20)
A törvény révén szabályozottá válik a döntés, a finanszírozás és az elszámolás rendje is. Ez tehermentesíti az Országgyűlést, a Kormányt és az önkormányzatokat, javítja az önkormányzatok közérzetét, fokozza a bizalmát a Kormány és az Országgyűlés iránt. És lehet-e e törvénytől többet kívánni?
A törvényjavaslatot ezért frakcióm nevében az általános vitára alkalmasnak ítélem meg és javasolom elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir