JUHÁSZ PÁL, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

JUHÁSZ PÁL, a gazdasági bizottság előadója:
JUHÁSZ PÁL, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm Elnök Úr! A gazdasági bizottság önmaga számára is váratlan helyzetbe került, mert úgy nem támogatja a bizottság többsége a tövényjavaslat általános vitára bocsátását, hogy közben senki sem szavazott ellene: egyszerűen több volt a tartózkodók száma, mint ahányan mellette szavaztak.
Ez a bizonytalanság, amit a szavazási eredmény tükröz, abból fakad, hogy mind az öt hozzászóló, aki a bizottság tagjai közül a törvényről véleményt mondott – függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki – közös dilemmákat adott elő. Ezen közös dilemmák lényege az, hogy valóban, mindezeket a kérdéseket – bizonyos szempontból még utolsó pillanatban vagyunk – szabályozni kell, de minden hozzászóló bizonytalannak tartotta azt, hogy bele vannak-e illesztve ezek a szabályozási megoldások egy megfelelő gazdasági koncepcióba, mind pedig azt, hogy bele vannak-e illesztve rendesen a jogrendszerbe.
Igaziból kétféle elégedetlenség fogalmazódott meg ebből a szempontból: egyrészt, hogy miért nem vállal többet a törvényjavaslat az előttünk álló kérdések megoldásából – ha anyagi jogilag nézzük, úgy többet, hogy szembenézzen a bérlővédelem kérdéseivel, a földvédelem kérdéseivel, amelyek a mezőgazdaság továbbműködése szempontjából fontosak, vagy akár úgy többet, hogy a résztulajdon fogalma kapcsán a továbbmozgás dinamikáját jobban lehetővé tevő vagy a belső konfliktusokat jobban kezelő intézményes megoldás felé mért nem lép. Ez az egyik kifogás.
A másik kifogás pedig az, hogy ha azt, amit meglép – lehet, hogy ma ennél többet még nem lehet lépni –, nem illesztjük bele a többi dologra vonatkozó koncepcióba, akkor gátjává válhat a további szabályozásnak, vagy kényszerpályára viheti a többi szabályozást. Nemcsak az elvállalt feladat szűkösségét kifogásolták tehát, hanem az elvégzendő lecke végiggondolását is: nehogy az itt tett lépések később fölösleges akadálynak vagy kényszerpályának bizonyuljanak.
Így tehát azt kell mondanunk, hogy – bár nagyon szeretnénk, hogy ezek a dolgok rendeződjenek – nem tartottuk elégségesnek a rendezés előkészületeit. Köszönjük szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir