RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt az ön által feltett és konkrét válaszokat váró kérdésekre megadnám a válaszomat, engedje meg, hogy néhány szóval ismertessem a MÁV és a MÁV gazdálkodásával kapcsolatos problémákat, amelyek kikényszerítenek az ön által is említett lépéseket, amelyek a vasút bizonyos visszavonulását eredményezik.
A MÁV néhány évvel ezelőtt az áruszállításban közel 130-140 millió tonnát forgalmazott, fuvarozott. Jelenleg az elmúlt évben ez 100 millió tonna alá esett, ebben az évben jó lesz, ha a 60 millió tonnát eléri a szállítás.
Nem fényesebb a helyzet a személyforgalomban sem. A 10 év előtti 270 millió utassal szemben ebben az évben alig lesz 150 millió a szállított utasoknak a száma. Mint látható a számokból, közel felére csökkent a MÁV jövedelmet biztosító forgalma, és ilyen körülmények között is fenn kell tartani a MÁV állandó állományát, fenn kell tartani a létesítményeit, azaz az állandó költségek most is fennállnak. Ez körülbelül a MÁV tekintetében 70%-át jelenti az összes költségeknek.
Mi tehát a megoldás? Megoldás lehet az, hogy minden áron fenntartani azokat a vonalakat is, amelyek nem funkcionálnak, amelyek nem biztosítják a piaci feltételek körülményei között önmaguk fenntartását, vagy pedig időlegesen szüneteltetni ezeket, mindaddig várva, míg egy gazdasági fellendülés következtében a szállítási igények növekednek és ezáltal rentábilissá válhat a forgalom.
Nos, a költségvetés helyzete és a MÁV helyzete sem engedi meg az első változat alkalmazását, azaz a minden áron történő fenntartását ezeknek a szárnyvonalaknak, mert nem várható el sem a társadalomtól, sem pedig más vonalon dolgozóktól, hogy keresztfinanszírozással minden egyes szállító és minden egyes utas megfinanszírozza azoknak a vonalaknak a fenntartását, amelyek súlyos gazdasági problémákat vetnek fel, nem rentábilisak.
Továbbá indokolja ezeknek a vonalaknak a szüneteltetését – és nem felszedését, és nem felszámolását, mint ahogy több esetben elhangzott –, tehát szüneteltetését indokolja ezen vonalaknak a rendkívül súlyos műszaki állapota. Ezeket a vonalakat hovatovább már csak teljes felújítással lehetne fenntartani, melyre – jelen körülmények között – sem a MÁV-nak, sem pedig az államnak lehetősége nincsen.
Közismert és köztudott, hogy a MÁV milyen veszteséggel gazdálkodik. Ha ezt tovább folytatjuk, milliárdokkal nő a MÁV vesztesége. Közismert a társadalombiztosítási járulékkal történő elmaradás, és egyéb olyan foglalkoztatási nehézségei, amelyeket a MÁV tovább viselni, tovább hordani nem tud.
Ilyen körülmények között kényszerül – és nemhogy úgy mondjam, úri jókedvében teszi ezt – olyan létesítmények és olyan vonalak felszámolására, illetve szüneteltetésére, amelyekről a képviselő úr is szólt.
Ismét el szeretném mondani, hogy a MÁV ezeket a vonalakat szüneteltetni fogja esetleg, és itt az első kérdésre rögtön megadnám a választ, hogy csak egy igen alapos társadalmi megmérettetés, egy igen alapos vizsgálat és a helyi érdekeltekkel történő egyeztetés után. Tehát amit ön ebben a programban lát, az csak egy tervezet, és az sem azt jelenti, hogy ezekről már döntött volna a MÁV vagy döntött volna a tárca. Nem döntött róla senki, ez egy tervezet, hogy a jelenlegi állapotban, a mostani körülmények között ezeknek az üzemeltetése nem gazdaságos. Ezeket meg kell vizsgálni, miképpen lehetne elsősorban – és ez lényegi kérdés – olyan szerkezetváltással, olyan technikai feltételváltással biztosítani a forgalmat, amely még néhány évig – esetleg a depressziós időkig – fenntarthatja a forgalmat.
Tehát ez minden esetben egy vizsgálat kérdése lesz, és azért nem is szerepel ez további anyagrészekben, mert a távlati tervekben sem szerepel ez a MÁV-nál, hiszen minden egyes vonalnál egyedi vizsgálattal fogják eldönteni – a helyi érdekeltekkel közös vizsgálat és társadalmi megmérettetés –, hogy ez a vonal miképpen pótolható, szüneteltethető.
Minthogy ön is említette képviselő úr: volt már az országban ilyen probléma, hiszen a mai napig sem tudott megnyugodni például Bodrogköz lakossága a bodrogközi kisvasút megszüntetése folyamán kialakult rossz helyzet miatt, van tapasztalata a közlekedési kormányzatnak, hogy ezeket a problémákat nem lehet társadalmi vita és társadalmi megmérettetés nélkül kezelni.
Éppen ezért határoztuk azt el, hogy ezt a tanulságot levonva ily módon cselekszünk. Mindenekelőtt biztosítani kell éppen az ön által is említett kapcsolat fenntartását, ennek a hiányát mindenképpen elkerülve, hogy ne szakadjon le az amúgy is elmaradott térség lakossága az ország egészétől. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
Következő kérdés: van-e ennek a feladatnak, illetve ennek a problémának területfejlesztési vonzata? Igen, van. A Közlekedési Minisztérium a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériummal karöltve létrehoz egy munkabizottságot, amely éppen a területfejlesztés végett vizsgálja ezen intézkedések vagy várható intézkedések esetleges hatását. Mindenképpen együttesen a két minisztérium dolgozza ki a szükséges feladatokat, illetve a terveket. Ily módon – szeretném önnek elmondani, és biztosítani az ön által képviselt lakosságot is – a minisztérium és a MÁV teljes egyetértését … (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.) … és mindenre való tekintettel kívánjuk ezeket a problémákat megoldani.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir