SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőház-beliek!
(Tirts Tamás: Halljuk!) Az utóbbi hét csemege eseményévé vált, hogy munkatársaim a bankprivatizációs munkálatok előkészítése során információkat kértek a részben állami tulajdonú bankok vezetőitől, és a FIDESZ, ezt sajátosan értelmezve, akcióba lépett.
A bankok reális helyzetének pontos ismerete elengedhetetlen a bankprivatizáció szélesebb értelemben vett előkészítése során. Az információk pontosságát és fő tartalmi elemeit a Kormány által elfogadott bankprivatizációs irányelvek rögzítik és tartalmazzák. Ez a kormányhatározat – mármint amelyik a bankprivatizációs stratégiáról szól – egyben előírja, hogy rendszeres tájékoztatást kell adni a Kormány számára a bankprivatizáció állásáról és előkészületeiről. Ez a kormánydöntés az alapja minden egyes tájékoztatásnak.
1992. elejétől rendszeres konzultáció folyt az állami tulajdonú bankokkal a reális helyzetkép, a szükséges lépések és a bankprivatizáció előkészítése érdekében. A bankok helyzetére vonatkozó információk szükségesek ennek a stratégiának a végrehajtásához. A különféle elhangzott nyilatkozatokkal kapcsolatban szükségesnek tartom a tartalmi kérdések és az ügy politikai kérdéseinek rögzítését és véleményem kifejtését.
Először az ügy tartalmi kérdéseiről: Ezzel kapcsolatban először azt kell tisztázni, ami induló jelszóként felhozatott ebben az ügyben, mi a banktitok tartalma. A banktitok tartalma megvédeni az ügyfelet az információk harmadik személy általi jogtalan felhasználásától, amelyek akkor valósulhatnak meg, ha olyan használja fel őket, aki hátrányt okozhat az ügyfélnek, vagy a maga számára használhatja ki az ügyféllel kapcsolatos információt. Ezt a banktörvény 19. § (2) szakasza rögzíti.
A banktitoktartás kötelezettsége tekintetében a törvény úgy szabályoz, hogy a banktitok köti a bank vezetését, a bank alkalmazottját és a tulajdonost ebben a kérdéskörben. Ebből következik, hogy a bankra, annak üzletmenetére, helyzetére vonatkozó információk a bank vezetése, alkalmazottjai és tulajdonosai előtt nem fedik le a banktitok fogalmát. De abban az esetben, ha tevékenységük során az ügyfélre vonatkozó információkhoz jutnak, úgy mind az alkalmazottat, mind a vezetőt, mind pedig a tulajdonost kötik a banktitok szabályai.
Másodszor a kormányzat felelősségére szeretnék kitérni a bankokkal kapcsolatban. A bankokkal kapcsolatban addig, amíg tulajdonosa részben a Kormány mint az állam képviselője, a bankokban sajátosan, de kettős felelőssége van. Nemcsak szabályozási és ellenőrzési funkciója van, amit egyik oldalról törvényekkel, másik oldalról az intézmények – adott esetben a Bankfelügyelet – működtetésével tölt be, hanem tulajdonosi felelőssége is van addig, amíg ez a tulajdon létezik. Ez a tulajdon, mint felelősség, két szempontból értékelhető. Egyik oldalról abból a szempontból, hogy amíg állami tulajdonban vannak, felelős a bank működéséért, és felelős abból a szempontból is, hogy a bankok működése során előfordulhat, hogy az államnak ott kell állnia a bankok mögött, ezt a banktörvény is – minimum a lakossági betétek szempontjából – előírja.
Másodszor az államnak ebből a szempontból felelőssége a bankok jó működése, és ebből a szempontból felelőssége természetesen a privatizáció előkészítése.
Mik a törvényi feltételek – ez a harmadik kérdés, amit a tartalmi kérdések között tisztázni szeretnék. Az ominózus kérdéssel kapcsolatos törvényi hátteret három törvény teremti meg: a Ptk., a gazdasági társaságokról szóló törvény és a banktörvény. Ezek alapján az adatközlés kérése egyszerűen nem minősíthető a banktitok megsértésének, mert a tulajdonosnak vannak jogosultságai ebben a tekintetben. Másodszor a bankvezetést is kötik a banktitok kérdései. Harmadszor a tulajdonost is kötik a banktitok kérdései. Ebből a tartalmi kérdésekkel kapcsolatban – azt hiszem – azt a következtetést lehet levonni, hogy az adatközlés kérése semmilyen tételes jogot nem sértett meg, az ekörüli felizgulás indokolatlan.
(15.30)
Viszont ennek kapcsán azt gondolom, érdemes kitérni egy másik metszetre: az ügy politikai kérdéseire.
Mielőtt erre rátérnék, szeretném leszögezni, hogy a Kormánynak, és személy szerint nekem sem szándékom olyan információk összegyűjtése, ami túllép azon a határon, mint amit indokol a bankprivatizáció és a bankok helyzetének rendezéséhez szükséges információ kérdésköre. Ezt azért szükséges leszögezni, mert pont ez volt az a rárakódott és hozzátett kommentár, ami ezzel az üggyel kapcsolatban ilyen érdekessé tette ezt a bizonyos adatkérést. S ennek kapcsán érdemes megemlíteni a politikai kérdéseket.
Van egy olyan érzésem, hogy a FIDESZ minimum elnagyoltan kezelte a banktitok kérdését ebben a kérdéskörben. Mi lehet az oka, hogy a FIDESZ ezt a lépést tette meg? Azt gondolom az, hogy amit tényként lehet tapasztalni: a FIDESZ megkezdte választási kampányát. (Közbeszólások balról. – Derültség.)
Másodszor azt szeretném rögzíteni – és ebből a szempontból érdemes mindenkinek a FIDESZ ilyen megnyilvánulásai kapcsán arra figyelni, hogy kampány folyik, és a kampányban – szintén van egy olyan érzésem – a FIDESZ ugyanazt a politikai stílust követi, amit 1989 közepén ütött meg hangként, amikor az 1956-os mártírok eltemetése kapcsán olyan kijelentéseket tett, amelyek komolyan foglalkoztatták utána az ország közvéleményét.
Ennek a politikai stílusnak az én megítélésem szerint – és minden mai lépés ebbe illik bele – néhány fő jellemzője az, hogy az állandó akciózásra épül, a féligazságokra épített bombasztikus bejelentésekre épül. Ez az akció és ez a politikai kampány az ellenfél dühös, agresszív és arrogáns támadására, lejáratására épül. Olyan harsány, erőszakos magatartási stílus ez, ami bizonyos szempontból talán még duhajkodásnak is nevezhető. (Derültség, zaj a bal oldalon. – Közbeszólások.) Olyan megfellebbezhetetlen igazságokat vél kimondani a FIDESZ, ami nem tűr ellentmondást.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy ennek kapcsán végül a Parlament előtt is ismertessem azt a nyilatkozatot, amit a FIDESZ múlt szerdai bejelentése kapcsán pénteken közzétettem.
"A bankrendszer erősítése és modernizálása érdekében az államnak szabályozási és tulajdonosi felelőssége van a bankrendszer működtetésében. A bankprivatizációs stratégia kivitelezésében és a bankokban felhalmozódott kétes követelések rendezése érdekében szükség van a bankok és a Kormány szoros együttműködésére, folyamatos és hatékony információs kapcsolatára. Az 1992. október 9-én keltezett levél e feladatok megoldásához a tulajdonos jogkörében kért információkat a közvetlen állami tulajdonrésszel rendelkező kereskedelmi bankoktól. Ha ezen feladatok teljesítése során a tulajdonos bizalmas információkhoz hozzájut, akkor a pénzintézeti törvény előírásai kötelezik ezen információk megőrzésére. A bankok és a Kormány között az elmúlt hónapokban kölcsönös bizalomra épülő szoros munkakapcsolat alakult ki. Minden olyan politikai célzatú külső kezdeményezés, amely a bankok és a Kormány közötti együttműködést elbizonytalanítja, és akadályokat gördít a felelős tulajdonlás feladatgyakorlása útjába, hátráltatja a gazdasági kibontakozást, a magyar pénzügyi rendszer megújítását, és megnehezíti a bankprivatizáció folyamatát."
Még egy mondatot engedjenek meg ezzel kapcsolatban. Azóta is sajátos jelzők veszik körül ezt az ügyet. Szeretnék ezzel kapcsolatban utalni arra, amit egy szekszárdi kampánybeszédben mondott el a FIDESZ egyik prominens képviselője. Minden olyan kitétel, ami itt a Kormányt durva jelzőivel illeti, és mindaz, amit például Fodor Gábor ezzel kapcsolatban elmondott, azt gondolom, hogy nem minősíthető, és nem kell külön minősíteni, de egyet mondhatok: a Kormány nevében az ilyen megjegyzéseket visszautasítom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir