GAÁL GYULA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségének előadója:

Full text search

GAÁL GYULA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségének előadója:
GAÁL GYULA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségének előadója: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A költségvetési bizottság ellenzéki képviselői a benyújtott pótköltségvetési törvényjavaslatot általános vitára alkalmatlannak tartották.
Szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy nem tartalmi megfontolások miatt, hiszen a tartalmi kérdésekről itt az Országgyűlés plenáris ülésén indokolt vitatkozni, hanem kifejezetten formai kifogások miatt utasították vissza a törvényjavaslatot. Azért, mert megítélésük szerint ez a törvényjavaslat nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeknek alapján egy konzisztens és áttekinthető költségvetési törvénye lenne az országnak az idei évre.
Nem felel meg ez a benyújtott pótköltségvetési törvényjavaslat a törvényesség, az áttekinthetőség és az ellenőrizhetőség szempontjainak. A törvényesség kérdésének egyik vonatkozásáról mind a pénzügyminiszter úr, mind az Állami Számvevőszék elnökhelyettese észrevételeket tettek. A bizottság ellenzéki képviselőinek egyértelmű volt a véleménye, hogy az államháztartási törvénynek azt a rendelkezését, hogy a pótköltségvetési törvényben az Országgyűlés módosítja a költségvetési törvény előírásait, illetve a pótelőirányzatot, az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényben szereplő előirányzatok megváltoztatását szolgáló előirányzatokat, ezt nem lehet úgy értelmezni, hogy nem kell módosítani bizonyos vonatkozásaiban a költségvetési törvényt, és nem lehet úgy értelmezni, hogy nem kell a pótelőirányzatokat a költségvetési törvényen átvezető előirányzatokként megjeleníteni. Ugyanis a pótköltségvetési törvényjavaslatban ez történt.
Ez történt akkor, amikor a törvényjavaslat 1. §-ai rendre úgy kezdődnek, hogy az Országgyűlés tudomásul veszi, hogy bizonyos intézkedéseket hoz a Kormány, hogy az Országgyűlés felhatalmazza a pénzügyminisztert, hogy a megállapított főösszegeken felül ezt és ezt tegye. Nem az történik tehát a törvényjavaslatban, hogy módosítja a törvényt, hanem az történik, hogy kiegészítő megjegyzéseket fűz a törvényhez, és olyan kiegészítő megjegyzéseket fűz, amelyek konkrétan nem is illeszthetők hozzá – és ez a legnagyobb baj – az életben lévő költségvetési törvény megfelelő rendelkezéseihez.
(11.00)
Azt is hibának tekinteném, ha ez a munka a képviselők által elvégezhető lenne, csak a Pénzügyminisztérium vagy a Kormány nem végezte el ezt a munkát, de itt nem erről, többről van szó, hogy képviselők által nem is elvégezhető ez az összeillesztés. Ugyanis a Kormány nem hozott meg fontos döntéseket az előirányzatok módosítására, és annak részletes bontására vonatkozó döntéseket, ezért csak generális megjegyzéseket tudott fűzni ez a pótköltségvetési előirányzat a költségvetési törvényhez. Olyan generális megjegyzéseket, amelyek nem fordíthatók le paragrafusokra, bekezdésekre, és nem illeszthetők hozzá a költségvetési törvényhez.
Ez nemcsak azt jelenti, hogy az idézett államháztartási törvényi rendelkezésnek megfelel-e vagy nem felel meg az előterjesztés, hanem azt is jelenti, hogy az Országgyűlésnek a Kormány tevékenységét – és ebben az esetben konkrétan a gazdálkodását – ellenőrző országgyűlési tevékenységet gyakorlatilag lehetetlenné teszi. Abba a helyzetbe hozza az Országgyűlést, hogy lemondjon erről az ellenőrzési jogáról.
Ezt eredményezi az a szokatlan megoldás is a pótköltségvetési törvényjavaslatban, hogy az állami költségvetés itt benyújtott mérlege – ami egy melléklete ennek a tövénynek, de nem tartozik a törvény szövegéhez, tehát nem emelkedik törvényerőre – olyan előirányzatokat tartalmaz, amelyek a törvényjavaslat szövegéből nem következnek, sőt ellentmondanak annak.
Több helyen jelentkezik olyan előirányzat ebben a költségvetési mérlegben, amire a miniszter úr tényként utal, hogy ez fog történni, így fog történni. Itt is úgy jelenik meg ezeknek az adatoknak a címe – azt mondja –, hogy "1992. évi prognózis", tehát ez a Kormány prognózisa arra, hogy mi fog ténylegesen történni az 1992. évi költségvetési folyamatokban, ugyanakkor a benyújtott törvényjavaslat szövegéből nem ez következik, sőt – újra mondom – kifejezetten ellentétes rendelkezések vannak benne.
Példaként szeretném kiemelni az önkormányzatok támogatását. Az önkormányzatok támogatására vagy az önkormányzatok költségvetési kapcsolataira nézve a törvényjavaslat szövegében egy pár száz millió forintos mínusz szerepel, tehát ennyi pénzt vissza kell utalniuk az önkormányzatoknak, tehát kevesebb lesz a támogatásuk. A költségvetés benyújtott mérlegében – ami itt van – pedig bő ötmilliárd forintos többlet szerepel. Egyszerűen nincs összhangban a költségvetési mérleg és a törvényjavaslat szövege. A példákat lehet tovább sorolni.
A központi költségvetési szerveknél megjelölt bérpolitikai keret a törvényjavaslat szövege szerint nem változik, csak részletezettebb bontása lesz, hogy milyen célokra lehet felhasználni. A költségvetési mérleg úgy tekinti, minthogyha a törvényjavaslat csökkentené 1 milliárd 700 millió forinttal, holott szó sincs erről a törvényjavaslatban. Mindezek után, miután 1 milliárd 700 millió forinttal csökkentette, a végleges összegben még további 3 milliárd forinttal csökkenti – egyszerűen nem tudjuk, hol van a törvényszövegben, miből következik ez, és hogy kívánja elfogadtatni egyidejűleg a Kormány a törvényjavaslat szövegét velünk és a hozzá benyújtott állami költségvetési mérleget. A példák tovább sorolhatók lennének, nem kívánom, csak illusztrálásként mondtam el ezt a két dolgot.
Több milliárd forintos eltérésekről van tehát szó, olyan összegekről, amelyeket – úgy gondolom – komolyan kellene venni a Parlamentnek.
Egy másik ponton szeretném még az előterjesztés törvénysértő voltára felhívni a figyelmet: ez pedig az általános tartalék kezelése. A törvényjavaslat szövegéből kiderül, hogy az eddigiekben a Kormány az előirányzott költségvetési tartalék mekkora részét költötte már el, és utal arra, hogy elkötelezettséget vállalt a Kormány a tartalék további részeinek elköltésére is. Ezen azért kell csodálkozni, és azért tekinthető törvénytelennek ez az utalás a törvényben, hiszen a költségvetési törvény világos rendelkezéseket mond arra, hogy milyen módon kell felhasználni a költségvetés általános tartalékát. Ez pedig azt mondja – idézem a költségvetési törvény 49. §-ának (2) bekezdését: "Az előirányzatok teljesítésében mutatkozó eltérések költségvetési egyensúlyt rontó hatását a Kormány más kiadási előirányzatokban elért vagy elérhető megtakarítással, zárolással – és most jön a lényeg –, az általános tartalék részbeni vagy egészbeni törlésével ellensúlyozni köteles."
Ez azt jelenti, hogy legkésőbb ez év májusában a Kormánynak el kellett volna törölnie a költségvetés általános tartalékát, ugyanis ebben a hónapban már túllépte az egész éves előirányzott hiányt az állami költségvetés hiánya. Azt jelenti tehát, hogy a törvény előírása szerint május hónapban legkésőbb törölni kellett volna a teljes költségvetési tartalék összegét, ehelyett a Kormány további elkötelezettségeket vállal erre az összegre. Olyan pénzeket költ el, amik nincsenek, amik mint bevételek, nem képződtek meg, a Kormány az elmaradó bevételek alapján nem tudott tartalékot képezni, és milliárdos nagyságrendekben elkötelezettségeket vállal azóta is. Ebben a benyújtott törvényjavaslatban sem azt mondja, hogy akkor most 5-6 hónapos késéssel ugyan, de eltörlöm ezt a tartalék-előirányzatot, és tudomásul veszem, hogy ebben az évben nem képződött meg ez a tartalék, ahogy szerettük volna, hanem tájékoztatja arról az Országgyűlést, hogy további elkötelezettségeket vállalt ennek a terhére.
Összefoglalóan tehát azt szeretném mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy pusztán törvényességi és az Országgyűlés ellenőrzési szempontjainak figyelembevételével ez a benyújtott törvényjavaslat olyan, amely nem tárgyalható, nem felel meg a törvényi előírási kötelezettségeknek, és egy olyan kormányzati kapkodást és döntéshiányos helyzetet próbál az Országgyűlésre áthárítani, amiért az Országgyűlés nem vállalhatja magára a felelősséget. Saját ellenőrzési jogáról mond le, ha ezt a pótköltségvetési törvényjavaslatot elfogadja. Arról a jogáról és lehetőségéről mond le, hogy jövő ilyenkor, amikor a '92-es zárszámadási törvényt fogjuk tárgyalni, akkor világosan tudja értékelni a költségvetés ez évi folyamatait, és pontos állásfoglalást tudjon arról mondani, hogy a Kormány valóban a törvényi felhatalmazások alapján járt-e el az ez évi költségvetési teljesítésekor, vagy sem. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir