CSÉFALVAY GYULA (KDNP)

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP)
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Egyetértek Pap János képviselőtársam előterjesztésével, Szigetköz környezeti ártalmait valóban nemcsak a vízlépcsőrendszer építése okozta.
Közrejátszott abban a nagyüzemi gazdálkodás bevezetése. Az akkori szakemberek ugyanis nagyot és sokat akarván produkálni, azt gondolták, hogy a természeti körülményeket megváltoztatva modernizálják, gazdaságosabbá teszik a termelést. Azzal nem törődtek, hogy milyen károkat okoznak az általuk előidézett környezeti változásokkal, és egyáltalán azok megtérülnek-e?
Én, aki Szigetközben lakom, e téren is személyes tapasztalatokat szereztem. A határunkban elterülő Süli-szigetnek nevezett területet, amely korábban közbirtokossági legelő volt, a tsz – mivel nem tudta hasznosítani – átadta az erdőgazdaságnak, amely a természetes legelőt, a gyepet feltörte, és nyárfákkal telepítette be. Az ott élő vadak aztán szinte az egész állományt kipusztították. Ez a terület azóta is műveletlenül kallódik, semmilyen termést, hasznot nem hoz. Pedig amíg a közbirtokosság használatában volt, ott egész nyáron át a falu gazdáinak marhái, lovai és sertései legeltek, és ezáltal rengeteg takarmányt hasznosítottunk és takarítottunk meg.
A példaként felhozott – és hasonló – esetek komolyan károsították a környezetet. Érdekes, hogy a környezetvédelmi hatóság ilyen jelenségekre nem figyelt fel, pedig ott a környezet durva károsításáról van szó!
Nem egy esetben tapasztalhatunk olyat, hogy ki van tűzve a környezetvédelmi tábla, de az jóformán egy szemétlerakodó hely. A magánterületekre nem merik odahordani a szemetet, mert annak van gazdája.
A másik lényeges és a szigetközi környezetet károsító tényező az ottani vízgazdálkodás kérdése. Köztudott, hogy víz nélkül nem lehet intenzív mezőgazdálkodást, állattenyésztést folytatni, de a mezei vadak részére sincsenek meg a kedvező életfeltételek.
E téren értékes tájékoztatást kaptam a Győr-Sopron-Moson megyei Vízügyi Igazgatóság ásványrárói kirendeltségének vízügyi szakmérnökétől.
A Dunán, Ausztriában végzett építkezések miatt a Duna vízgyűjtő területén lehullott csapadék most gyorsabban jut a Duna főmedrébe, mint korábban. A Duna hullámterének, folyóágainak feltöltődése és benőttsége erőteljesen növekszik. Az árvíz- és a belvízbiztonság növelése érdekében bizonyos fejlesztéseket kell elvégezni. Már az 1991. évi augusztusi árvíz Dunaremeténél megkérdőjelezte a töltések altalaj-állékonyságát.
Az utóbbi két évtizedben a Duna főmedrének süllyedése és a kisvízszinteket meghatározó felszíngörbe süllyedése figyelhető meg. Az utóbbiak okai:
a) A Duna hordalékának csökkenése az osztrák vízlépcsők hordalékmegfogó képessége és a pozsonyi kavicskitermelések miatt.
b) A hajózás feltételeinek javítása érdekében végrehajtott beavatkozások.
A főmeder kisvízszintjének csökkenése a térségben is talajvízszint-csökkenéssel jár, ami egyre nehezebbé teszi a Mosoni-Duna, a holt ágak és csatornák vízpótlását.
A nemzetközi hajóút biztosítása érdekében végrehajtott beavatkozások fő célja a főmeder vízveszteségének csökkentése volt. Ez viszont napjainkra gyakorlatilag megszüntette a mellékágrendszerek vízellátását, kis- és középvízállások idején.
Az 1978-ban megkezdett vízlépcsőrendszer építésének fő célja a nemzetközi hajóút biztosítása, az árvíz- és a belvízbiztonság növelése volt. Ugyanekkor megtervezésre került a Mosoni-Duna biztonságos vízpótlása, majd 1986-ban a szigetközi mellékágak folyamatos vízellátása is.
A vízlépcsőrendszer építésének leállításával ezek a tervek dugába dőltek. Pedig ezek egyik eleme volt, hogy a dunakiliti tározóból történt volna a vízkivétel a mosoni és a szigetközi mellékágakba.
A C-változat építése igen nehéz feladatok elé állított bennünket. A Mosoni-Duna, a szigetközi Duna-ágak vízellátása érdekében valamilyen kompromiszszumos megoldást kellene találni a szlovák féllel, nem feledkezve el természetesen a Duna főmedrének élővízzel való ellátásáról.
Nem a létesítmények üzembe helyezését kellene tagadni, hanem mindkét fél számára a legjobb üzemeltetési módot kellene megtalálni. Kompromisszumos megoldással nekünk a sok rossz közül a legkisebb rosszat kellene választani. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir