TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Pap János képviselőtársam is említette az előbbi felszólalásában, hogy a Szigetköz természeti értékeinek megóvása és az ökológiai állapot helyreállítása érdekében több országgyűlési határozat és kormányhatározat született. Ezek végrehajtásában a környezetvédelmi tárca jelentős szerepet kapott. Ezekről szeretnék szólni.
Az Országgyűlés és a Kormány határozatai értelmében a Dunai Vízlépcső Kormánybiztosi Hivatala megszűnése, azaz január 1-je óta minisztériumunk első helyen felelős – és itt ezt szeretném képviselő úrnak aláhúzni, ugyanis említette felszólalásában, hogy a felelősök nincsenek kijelölve –, tehát a KTM felelős első helyen a Duna Rajkától Nagymarosig terjedő szakaszára vonatkozó új területfejlesztési koncepció és rendezési terv elkészítéséért.
Ez magában foglalja a Szigetköz területét is. A fejlesztési koncepció és regionális rendezési terv határideje: 1993. december 31. Ezt a határidőt kormányhatározat szabta meg, de ennél rövidebb időn belüli teljesítés – a feladat nagyságrendje és összetettsége miatt – nem lehetséges.
Ez év tavaszára elkészült és dokumentálásra került az új területfejlesztési koncepció és rendezési terv vizsgálati szakasza, továbbá a tervezés alapelveit meghatározó prekoncepció. Az elkészült nyolckötetes dokumentáció szakági és kistérségi összefoglalókat tartalmaz, ezek közül szeretnék csupán hármat kiemelni.
A természet- és környezetvédelmi, az üdülési és idegenforgalmi szakági munkarészeket, valamint a Szigetköz Győr térségére vonatkozó térségi összefoglalóját. A dokumentációt véleményezésre nyáron megküldtük valamennyi érintett települési és megyei önkormányzatnak és a téma szerint illetékes főhatóságoknak, szakhatóságoknak.
A beérkezett észrevételek feldolgozására a tervet készítő vállalatnak megbízást adtunk, ennek eredménye rövidesen dokumentálásra kerül.
A regionális fejlesztési és rendezési koncepció alátámasztására folyamatban van ez év végi határidővel a felső Duna-szakasz ökológiai célrendszere és környezetfejlesztési javaslatának elkészítése, ezen kívül egy területi információs rendszer kialakítása.
A minisztérium természetvédelmi blokkja, az Országos Természetvédelmi Hivatal által kiadott megbízás alapján folyamatban van kifejezetten a Szigetközre vonatkozó komplex természeti állapotfelmérés és döntést támogató tanulmány készítése ez év végi határidővel. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium kormányhatározatban előírt feladata a három Duna menti nemzeti park létrehozása 1995 év végéig, amelyből egy a Szigetköz térségére esik.
(18.40)
Ennek előkészítését szolgálja egyrészt az előbb említett komplex természeti állapotfelmérés, másrészt kiadtuk a megbízást a felső Duna-szakaszra eső két nemzeti park, közte a Szigetköz térségére eső úgynevezett Dunai Nemzeti Park hazai területére készítendő regionális és tájrendezési tervek vizsgálati munkarészeinek az elkészítésére, ugyancsak ez év végi határidővel.
A felsorolt, különböző léptékű, mélységű és célú tervezési munkák egyrészt az erre vonatkozó kormányhatározatokban rögzített teljesítési határidő figyelembevételével meghatározott ütem szerint készülnek, másrészt a képviselői indítvány 2. pontjában felsorolt különböző problémák megoldását célozzák. Ezen túlmenően szempontokat tartalmaznak a 3-as pontban szereplő – tehát a képviselői indítvány 3-as pontjában szereplő – javaslatokhoz, vagyis a természetes vizek, vízfolyások mentén a természetbarát gazdálkodás bevezetéséhez.
Talán nem érdektelen az sem, hogy a fent felsorolt tervezési munkákra, amelyek a Szigetköz területére esnek, vagy azt magukba foglalják, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium ebben az évben mintegy 15 millió forint összeget költött.
Pap János képviselő úr további javaslataival kapcsolatban még a következőket szeretném elmondani.
Az indítvány 2.a) pontjában tett megállapítással, amely szerint a Szigetköz problémája a vízlépcsőtől függetlenül létezik, egyetértünk. Ugyanakkor a Szigetköz további sorsával kapcsolatban felvetett problémák megoldásának esélyeit és lehetőségeit a vízlépcsővel kapcsolatos, ma még rendezetlen kérdések alakulása alapvetően befolyásolhatja.
A 2.b) pontban a vízbázisvédelemmel kapcsolatos felvetés vizsgálata során ugyancsak arra a következtetésre juthatunk, hogy a védelem koncepciójának kidolgozása sem történhet meg a vízlépcsőkérdés alakulása következtében létrejött feltételek és hatások gondos elemzése nélkül. A felszín alatti vízkészlet utánpótlása ugyanis döntő mértékben a Dunából történik, ezért bármilyen változás bekövetkezése a dunai parti szűrés hidrológiai feltételeiben a vízkészlet mennyiségét és minőségét jelentős részben befolyásolja.
Az indítvány 2.h) pontjában szereplő, a közös vízgyűjtőhöz tartozó tájegységek, tehát a Fertő, Hanság és Szigetköz egy nemzeti parkhoz való tartozására vonatkozó javaslattal egyetértünk, de szeretném hangsúlyozni, hogy az Országos Természetvédelmi Hivatal évek óta ebben a szellemben dolgozik.
Az indítvány 4. pontja arra tesz javaslatot, hogy az ökológiai kutatások és tervek koordinálását a Magyar Tudományos Akadémia végezze. Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a dunai vízlépcső kormánybiztosi intézményének megszüntetésével összefüggő feladatokról szóló, már ön által idézett kormányhatározat a bős–nagymarosi vízlépcső ökológiai, környezeti kockázatainak, valamint ezeknek a lakosságot és a természetes ökoszisztémákat érintő negatív hatásaikról folytatott vizsgálatok irányítását és felügyeletét dr. Mádl Ferenc miniszter úrra bízta, ugyanakkor az ökológiai kutatások koordinálása a tárcánk, tehát a KTM feladata.
Ugyancsak Mádl miniszter úr feladatkörébe tartozik a környezetvédelmi vizsgálatok irányítása. Miniszter úr a Magyar Tudományos Akadémia ad hoc bizottságát bízta meg egy kutatási program végrehajtásával. Így semmi sem indokolná, hogy ismét módosítsunk a kutatási feladatok ellátásának rendjén. Vagyis ez teljesen rendben van és a helyén van.
A koncepció kidolgozása során a helyi szervezetekkel való kapcsolattartásunk folyamatos, észrevételeik és véleményük hasznosításra kerülnek. A minisztérium a helyi szakemberek tudását előrejelzéseik pontossága és megbízhatósága miatt nagyra értékeli, és hitelesnek tartja.
Tisztelt Ház! Remélem, sikerült érzékeltetnem, hogy a Szigetközt érintő feladatok végrehajtása az önálló képviselői indítványnak megfelelően történik. Éppen ezért is az indítványban foglaltakkal minisztériumunk egyetért, és egyetértünk azzal is, hogy egy esetleges országgyűlési megerősítés történjen a feladatok érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir