TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Magyar Államvasutak helyzetéről kívánok beszélni napirend előtt. Ilyenkor rendkívüli ügyekben szokás szólni.
De mi a rendkívüli a MÁV helyzetében? Az, hogy még járnak a vonatok, hogy menetrend szerint érkeznek a szerelvények.
Miért gondolom, hogy rendkívüli helyzet ez? A MÁV hazánk legnagyobb vállalata, százezer embernek ad munkát, akik körülbelül 8000 kilométer vasúti pályát üzemeltetnek. A boldog békeidőkben 130 millió tonna árut szállított a vasút, mára ez körülbelül 50 millió tonnára zsugorodott. A gazdaság általános válságjelei azonnal megmutatkoznak a MÁV-nál, visszaesett az áruszállítás, a személyforgalom. A gazdálkodók, fuvaroztatók tartoznak a MÁV-nak, aminek következtében a legnagyobb állami vállalat likviditási gondokkal küzd. Mára a tb.-nek már több mint 10 milliárd forinttal tartoznak. Megszorító intézkedéseket helyeztek kilátásba: létszámcsökkentés, szárnyvonalak időleges leállítása, pályafelújítások elhalasztása.
Azonban nem ez a megoldás. Ha ki akar lépni az ország a gazdaság válságos helyzetéből, előre kell tekintenünk. A vasút a gazdaság motorja volt és a nemzetközi tapasztalatok szerint az lehet a jövőben is.
Ezt az utat választották a MÁV vezetői is. Elkészült a MÁV 2000 című program, tervezeteket dolgoztak ki az átalakítást, privatizációt illetően. Miközben az előbb említett aggasztó jelenségek is léteznek, előre is tekint a vasút vezetése. A nemzetközi forgalomban intenzívebben vesznek részt, Intercity járatokat indítottak, komoly eredményeket értek el a kombinált teherfuvarozásban, a forgalom számítógépes irányításában, szervezésében.
Mindezekkel együtt a MÁV képtelen önerőből ebből a helyzetéből kikerülni, és szintén nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy az állam nem is vonulhat ki a vasúti közlekedésből.
Ebben a szerepvállalásban komoly kormányzati és parlamenti feladatok állnak előttünk. Erről kívánok befejezésül szólni, ismertetve egy múlt heti tanácskozás eredményét, mely tanácskozáson a parlamenti pártok közül a Független Kisgazdapárt, a FIDESZ és az MSZP is képviseltetette magát.
(10.10)
Ezen a tanácskozáson, amely október 14–15-én volt, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szervezésében tartottak egy konferenciát a magyar vasutak privatizációjáról és szervezeti átalakításáról.
A konferencián részt vevő szakszervezetek megállapították, hogy a már megkezdett átalakítás nincs megalapozva sem egy Parlament által elfogadott közlekedéspolitikai koncepcióval, sem egy új vasútfinanszírozási modellel, sem mindezeknek törvényes keretet biztosító vasúti törvénnyel.
A szakszervezetek mély aggodalommal állapították meg, hogy az alapvető feltételek hiányában zajló privatizáció és szervezetátalakítás érdekében az érdek-képviseleti szervezetek nélkülözhetetlennek tartják, hogy mielőbb szülessen politikai döntés a magyar közlekedés jövőjéről. A döntés fejezze ki a vasút nemzetgazdasági szerepét és jelentőségét, amelyet erősítsünk meg, erősítsen meg a Parlament törvényi garanciákkal.
A közlekedéspolitika kialakítása és ellenőrzése céljából javasolják, hogy jöjjön létre közlekedéspolitikai állandó bizottság. Az átalakulásban érintett vasutasok számára csak ezek jelenthetnek garanciát a jövőjükre vonatkozva.
Mindezek alapján arra szeretném felhívni tisztelt képviselőtársaim, a kormányzat figyelmét, hogy bár előttünk ismertek ezek a tervezetek, ezek a munkálatok, gyorsítsuk meg, tegyük lehetővé, hogy mielőbb elfogadásra kerüljön a közlekedéspolitikai koncepció, és a már említett törvényi garanciák is mielőbb szülessenek meg, és tegyék lehetővé a vasút piacgazdasági körülmények közötti működését. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir