KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Valamennyien jól tudjuk, hogy az elmúlt pénteken itt, a Parlament előtt egy politikai rendezvény volt, amelyen mintegy 50-60 határőr is részt vett. De azt is jól tudjuk, hogy a fegyveres erők depolitizálásának egyik legfontosabb alapelve az, hogy sem honvéd, sem határőr szervezett formában ne vegyen politikai rendezvényen aktívan részt. Ez természetesen nem vonatkozik a katonazenekarok tagjaira, vagy zászlóvivőkre, vagy koszorúvivőkre, hiszen ők a rendezvény külsőségeit adják meg. És higgyék el, nagyon őszintén mondom, hogy amikor három évvel ezelőtt ez az alapelv megfogalmazódott, akkor a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek – köztük a honvédek és határőrök is – nagyon örültünk, hogy vége annak az időszaknak, amikor melegítőruhába kell öltöztetni katonákat vagy határőröket, ki kell vezényelni – akár vattaként, akár zászló vagy röplapszóróként – különböző politikai demonstrációkra. De azt is higgyék el, én egyetértek azzal, hogy a sorkatonáink vagy határőrök részt vegyenek politikai rendezvényen, de kizárólag csak akkor, ha szabad idejük van, és ha önként választják maguknak ezt a programot.
Most, itt, Adyligeten nem ez történt. Ezek a katonák nem szabadságot vagy eltávozást kaptak, hanem parancsot arra, hogy vegyék fel az egyenszéldzsekit, hogy sorakozzanak föl a teherautó mellett – és ezt követően a teherautó idehozta őket, valahová a Kossuth tér mellé egy utcába, és konkrét politikai feladatokat kaptak.
Én azt gondolom, hogy ezek alapján érthető, ha a belügyminiszter úrhoz, illetve jelen lévő államtitkár úrhoz a következő kérdéseket teszem:
Találtak-e a Belügyminisztériumban olyan érvényben lévő szolgálati szabályzatot, ami lehetővé teszi, hogy határőröket poltikai rendezvényre kivezényeljenek?
Ki volt az a legmagasabb beosztású belügyminisztériumi vezető, aki elrendelte, illetve engedélyezte a határőrkatonák politikai rendezvényre történő vezénylését, illetőleg mi volt a helyszínre szállított határőrök feladata, milyen eligazítást kaptak, ki tartotta részükre és milyen tartalommal.
Lehet, vannak ebben a teremben olyanok, akik azt mondják, hogy minek kell ebből a szakmai ügyből olyan nagy vihart kavarni. Én azt hiszem, ez nem szakmai ügy: ez elvi kérdés. Elvi kérdés azért, mert most 60 határőrt hoztak ki, legközelebb talán százat fognak, és lehet, hogy sorkatonákat is – és mi lesz ez után?
Én azt kérem államtitkár úrtól, hogy mivel politikai konzekvenciáit az ügynek tegnap nálam hivatottabb emberek levonták, szíveskedjék tényszerű választ adni a kérdéseimre. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir