JUHÁSZ PÉTER (KDNP)

Full text search

JUHÁSZ PÉTER (KDNP)
JUHÁSZ PÉTER (KDNP) A távközlési szabályozási kör alapvető problémája az, hogy kezdetben nem fejeződött ki egyértelműen a politikai szándék abban a tekintetben, hogy a távbeszélő-szolgáltatás területén egyszereplős vagy többszereplős piac legyen. A januári törvényjavaslat az egyszereplős piacot favorizálta – anélkül azonban, hogy mögötte állt volna ilyen értelmű, megfelelő szinten meghozott politikai döntés.
A törvényjavaslat sorsa bebizonyította, hogy a társadalmi-politikai cél széles spektruma ezt a megközelítést elutasította. A politikában szinte nincsen számottevő erő, amely az egyszereplős piacot favorizálná. A távközlési törvény érési folyamatában a Parlament a többszereplős távbeszélő piac mellett tett hitet. Ezt nagyon pontosan tükrözi a gazdasági bizottság módosító javaslata.
Az alkotmányügyi bizottság azonban úgy találta jobbnak, ha az így kialakult törvényhozási helyzetben az eredeti javaslat visszavonásra kerül, és helyette új törvényjavaslat kerül benyújtásra, amely a gazdasági bizottság módosító javaslatain alapul.
A Kormány ezt a javaslatot el is fogadta, és ezzel megnyílt a lehetőség a gyors és zökkenőmentes törvényelfogadási út előtt. Sajnálatos azonban, hogy a Kormány által végül is beterjesztett törvényjavaslat szövegében olyan értelemmódosító változások is megjelentek, amelyek éppen a kialakult kompromisszumot gyengítik, és elkerülhetetlenné teszik az újabb módosító javaslatok benyújtását.
Az önkormányzati kezdeményezésnek eredetileg az volt a feltétele, hogy az önkormányzatok vállaljanak tulajdonosi szerepet a létrejövő vállalkozásokban. Az Igazságügyi Minisztérium képviselője ezzel nem értett egyet. Véleménye szerint ez kényszert jelentett volna a koncessziós pályázat nyertese számára, ezért a szöveg úgy változott, hogy sikertelen pályázat esetében az önkormányzatok vállalják a pályázat lebonyolításával kapcsolatos költségeket. A benyújtott javaslat azonban nemes egyszerűséggel az önkormányzatokat kívánja megterhelni a pályázati költségekkel, akár sikeres a pályázat, akár nem! Ezzel minőségi változást hoz létre, megkülönböztetéssel sújtja az önkormányzatokat, ismeretlen és kiszámíthatatlan elemet építve be a folyamatba.
A helyi távbeszélő-létesítő társaságokat érintő szabályozás eredetileg egy bekezdésből állt. Ehhez kapcsolódott valahol az átdolgozás során egy második bekezdés, amely hatásában használhatatlanná teszi az első eredeti bekezdést, vagy legalábbis alaposan megnehezíti alkalmazását a gyakorlatban.
A fenti változások abba az irányba hatnak, amely a monopólium megőrzését eredményezi, és rámutatnak egy alapvető problémára: annak ellenére, hogy a legfelsőbb jogalkotási fórum már döntött az alapvető kérdésekben, a monopolista megoldásnak jelentős erői vannak a törvényhozásban, s ezért a figyelmet a folyamatra rá kell irányítani a teljes szabályozás során mindvégig.
A végrehajtási szabályozás keretében ugyanis tág tere van a törekvésnek, hogy visszájára forduljon valamennyi elért eredmény. A januárban benyújtott távközlési törvény vitájában azzal az igénnyel léptünk fel, hogy a törvény szabályozza a teljes működési teret, ezen belül szabályozza a koncesszióba adás teljes folyamatát, szabályozza a többszereplős piac résztvevői közötti gazdasági együttműködés alapelveit, szabályozza a befektetési folyamatot úgy, hogy megteremtse a társadalom által jogosnak tartott fejlesztési igények és a koncessziós jogok által megteremtett helyi monopol jellegű viszonyok tükrében a befektetési folyamatokat. A teljes körű igényünkről a kompromisszumkötés során lemondtunk, és elfogadtuk azt, hogy mindezek a végrehajtási rendeletek keretében kerüljenek szabályozásra.
Elfogadtuk azt is, hogy lehetséges az általunk javasoltnál jobb szabályozás is, bár eddig nem terjesztettek elénk e téren semmit a későbbiekben kialakuló alternatívák között, de ugyanakkor ha az általunk javasolt megoldás bizonyul jobbnak, akkor az kerül elfogadásra – ígérték az illetékesek.
A kompromisszum másik oldala viszont az volt, hogy a törvény szövege olyan lesz, amely biztosítja a vállalkozási szabadságot a távbeszélő piacán, nem zárja ki, hogy az általunk javasolt részletes szabályozási megoldás érvényesüljön, ha az alternatív szabályozási javaslatok közül nemes versenyben jobbnak bizonyul versenytársainál. Ez egy tisztességes kompromisszum volt, hiszen a társadalom érdeke az, hogy a lehető legjobb szabályozás kerüljön elfogadásra. Ezzel szemben óvatosságra intenek a törvényjavaslatban megjelent változtatások, amelyek a monopolszerkezet megtartására irányulnak, és egyben felvetik azt a kérdést, hogy vajon a végrehajtási szabályozás szintjén a másik fél mennyiben fogja magát a kompromisszumos megoldáshoz tartani.
(12.00)
Fontos feladatnak tartjuk tehát azt, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsuk erre a problémára, és jelezzük: a harc nem ér véget a törvény megalkotásával.
Ugyanakkor fontos, és etikai szempontból talán magától értetődő, hogy az elért megállapodásokat valamennyi fél érezze magára nézve kötelezőnek, mert ez a záloga annak, hogy a teljes szabályozási rend minél előbb felállhasson.
Mi az, ami még előttünk áll?
Meg kell alkotni, és az Országgyűlésnek el kell fogadnia a távközlés-politikai koncepciót. Ennek teljes mértékben összhangban kell lennie a törvénnyel. Meg kell alkotni a többszereplős piaci helyzetnek megfelelő részletes szabályokat. Ezek elvileg és alapvetően térnek el az egyszereplős változatra alkalmas szabályozási rendtől. A koncessziós eljárás normatív és részletes szabályozása nem mellőzhető. A távközlési állami tulajdon privatizációs folyamatát összhangba kell hozni a törvény szellemével és alapvető célkitűzéseivel. Ez utóbbi folyamat rejti ugyanis magában a legtöbb problémát. A privatizációs folyamat előkészítési munkálatai jelenleg olyan irányban folynak, amely ellentétes a törvényjavaslatból tükröződő jelenlegi politikai akarattal. A monopólium megőrzését óhajtó erők döntően visszavonultak a privatizációs területre, és kész helyzetet akarnak teremteni, ezzel megakadályozva a törvény által kitűzött politikai cél megvalósítását.
E helyzetben a törvényalkotási folyamat mellett a figyelmet rá kell irányítani a privatizációs koncepcióra is. Szükség van e téren egy olyan kiigazításra, amely a folyamatok vezetőerejét a törvény kezébe adja vissza.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir