TELLÉR GYULA (SZDSZ)

Full text search

TELLÉR GYULA (SZDSZ)
TELLÉR GYULA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim és Tisztelt Schamschula György Államtitkár Úr!
Nagyon nagy figyelemmel hallgattam a fölszólalását, és nagyon fontosnak tartom azokat a dolgokat, amiket elmondott. Röviden azonban reagálni kívánok rá, mert az az érzésem, hogy nem mindenben gondolkodunk egyformán, bár közel áll egymáshoz a gondolkodásunk.
Az első, ami ennek a bizonyos foglalkoztatáspolitikai koncepciónak a költségvetéshez való viszonyát illeti. Szerintem is nagyon szoros kapcsolat van egy ilyen foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása és a költségvetés döntéshozatali folyamatai között. Én azonban megfordítom a sorrendet, vagy legalábbis átállítom a sorrendet a magam szempontja szerint. Úgy gondolom ugyanis, hogyha előre lezárjuk a költségvetést, akkor elvesszük a döntési szabadságfokot a foglalkoztatáspolitikai koncepció megalkotásához, és ezzel tulajdonképpen visszaszorítjuk abba a sarokba, ahonnan én éppen kihozni szerettem volna ennek a koncepciónak a megalkotási folyamatát.
Ez az egyik megjegyzésem. Tehát megítélésem szerint a két folyamatnak együtt, egymásra hatva kell zajlania, nem pedig külön, előbb a költségvetés és aztán a foglalkoztatáspolitikai koncepció.
Ami az együttműködés kérdését illeti, sajnos, a rendelkezésemre álló rövid idő nem teszi lehetővé, hogy elkezdjem elemezni azokat az együttműködési kísérleteket, amelyeket eddig nagyjából informális szinten az SZDSZ-frakció különböző képviselői a kormánypártok képviselőivel törvényalkotási folyamatban végrehajtottak. A tapasztalat azonban viszonylag – hát mondjuk – nem volt egyértelműen jó. És ezért döntött úgy az SZDSZ frakciója, hogy informálisan, tehát a törvényhozáson kívüli fázisban egy ilyen együttműködésbe nem megy bele.
Meg kell jegyeznem, hogy amikor Schamschula úr együttműködési ajánlatát a frakció megkapta, akkor már érvényes frakcióhatározat volt róla, hogy a foglalkoztatáspolitikai koncepcióra vonatkozó országgyűlési határozatot benyújtjuk, tehát a két folyamat már függetlenné vált egymástól.
Ami pedig az együttműködés általános kérdéseit illeti, én úgy gondolom, hogy az SZDSZ nyitott egy együttműködésre. De miért ne ölthetné ez az együttműködés azt a formát, amit a törvényhozásban általában ölt, hogy a Kormány beterjeszt egy koncepciót, mi – ezt ígérhetem – pozitív hozzáállással hozzátesszük módosító indítványok formájában a magunkét. Világossá fog válni, hogy mi származik a Kormánytól, és mi származik az ellenzéktől. Így az ellenzék nem kerül abba a helyzetbe, hogy kormányzati funkciót, kormányzati felelősséget kelljen viselnie olyan kérdésekben, ahol az eszközök nem az ő kezében vannak, és ugyanakkor a probléma megoldása céljából mégis létrejöhet egy együttműködésen alapuló koncepció. Tisztelettel ezt ajánlom. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir