DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt vezérszónoka:

Full text search

DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt vezérszónoka:
DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1990. májusában megalakult kisgazda képviselőcsoport nevében kívánom e beszédemet elmondani.
A Kormány, miközben visszatekint működésének első felére, emlékeztet arra a négy alapelvre, amely szerint működését megkezdte. Ezek az alapelvek: a Kormány a nép, a szabadság, a gazdasági fordulat kormánya, végül európai kormány kíván lenni.
Ezek az alapelvek magukban foglalták a politikai és gazdasági rendszerváltás programját is. Mi, kisgazdák elfogadtuk ezt a programot, ezeket az alapelveket.
(10.10)
A politikai intézményrendszer átalakításának kérdésében – amely különválasztotta a hatalmi ágakat törvényhozói, végrehajtói és bírói ágakra – teljes mértékig egyetértettünk.
A gazdasági rendszerváltás tekintetében azonban mi a tulajdonviszonyok rendezésére helyeztük a fő hangsúlyt, ezen belül is a privatizáció helyett a reprivatizációra. Mi nem kárpótlást, hanem tulajdon-visszaadást akartunk megvalósítani. Sajnos, ezzel a programmal egyedül maradtunk, így a gazdasági rendszerváltást, a tulajdonviszonyok rendezése területén elért eredményeket nem tartjuk átütő erejű sikernek, de ami megvalósult, azt mi – kisgazdák – saját érdemnek tekintjük. (Derültség.)
Támogatjuk azokat a külpolitikai kapcsolatépítő törekvéseket, amelyeket a Kormány a környezetünkben lévő fiatal, új államok – Horvátország, Szlovénia, Bosznia, Szlovákia – irányába tett. Nekünk, kisgazdáknak is az a véleményünk, hogy a Kormánynak sikerágazata a külpolitika. Ismerjük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a Varsói Szerződés, A KGST megszüntetése és a német egység helyreállítása érdekében kifejtett.
Támogatjuk a Kormány regionális politikáját úgy a Pentagonálé, mint a Hexagonálé és a Visegrádi Hármak szervezésében.
Értékes teljesítménynek tartjuk, hogy a már több mint egy éve húzódó jugoszláviai válságot – a sorozatos provokációk ellenére – a Kormány megnyugtatóan tudta kezelni.
A beszámolóból tudjuk, hogy az elmúlt két évben a határon túli magyarok politikai érdekvédelmi szervezeteivel a magyar Kormány közvetlen együttműködést alakított ki. Ígéri, hogy sorsukat figyeli, nem lehet olyan szempont vagy érdek, amely háttérbe szorítaná a magyar kisebbséget, amely arra késztetné a Kormányt, hogy szemet hunyjon.
Egyetértünk, hogy a magyar kisebbségek helyzete következetesen szerepeljen a külügyminiszteri és miniszterelnöki találkozók, valamint más fontos fórumok rendjén.
(Boros László jegyzői székét Trombitás Zoltán foglalja el.)
Külgazdasági tevékenységünk elemzésekor mi is a legfontosabbnak és a legjelentősebbnek azt tartjuk, hogy a magyar gazdaság kivédte a keleti piac összeomlását, és hogy át tudott csoportosítani a keleti piacokról a nyugati piacokra.
Külgazdasági diplomáciánk sikerének értékeljük az Európai Gazdasági Közösséggel kötött társulási szerződést, amely egyértelműen nekünk nyújt nagyobb kedvezményt ipari és mezőgazdasági exportunkhoz. A szerződés kimondja, hogy a magyar vállalatoknak időt és lehetőséget kell kapniuk a fejlett közös piaci termelők versenyében.
A beszámoló harmadik részében, a Parlament, a Kormány, a pártok kapcsolata című részben foglaltakkal szemben számos kívánnivalót találtunk. Fontos lenne megvizsgálni, miért késhetnek több mint egy évig el nem fogadott interpellációk megválaszolásai, és kívánatos lenne különböző minisztériumok, kormányhivatalok – például az Állami Vagyonügynökség – rendszeres beszámoltatása.
Úgy gondoljuk, hogy a Kormány beszámolója is esedékes lenne, évente is.
Tudom, nem lenne szabad sietnem nekem sem akkor, amikor az önkormányzatok és a köztársasági megbízotti rendszerhez érkezem, de az idő rövidségére való tekintettel azt kell hogy mondjam: örülünk, hogy a Parlament által hozott törvények alapján folyik az önkormányzatok felé a működésüket segítő vagyon átadása. A köztársasági megbízotti rendszerrel kapcsolatban mi is fontosnak tartjuk, hogy a rendszert a Kormány szorosabban hangolja össze a önkormányzati szervekkel.
A kormánytájékoztatóból kitűnik, hogy a megyei önkormányzatoktól szükségszerűen elválasztott közigazgatási feladatokra minisztériumi irányítású területi szervek alakultak, és hogy ezek tevékenységének összehangolásában is erősödni fog a köztársasági megbízottak szerepe.
E fejezetben számol be a Kormány arról is, hogy a jogállamiság kiépítésével egyidejűleg jelentősen bővültek a bírósági hatáskörök. Ezek a bírósági hatáskörök, valamint a fent említett területi szervek és hivatalok megismertetésére is fontosnak tartanánk, hogy akár a köztársasági megbízotti hivatalok, akár az illetékes minisztériumok hozzanak intézkedéseket. Sokat segíthetne itt a sajtó és a médiák is, hiszen ezeknek a hivataloknak a megismertetése közhasznú tevékenység lenne.
Tisztelt Képviselőtársaim! A beszámolóból megismerhetjük a Kormány legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzéseit, amelyek a piacgazdaság intézményei és jogrend szerinti kiépítése, valamint a gazdasági helyzet stabilizálása, az egészséges, tartós gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése és biztosítása voltak.
A kormánybeszámoló pontos képet ad a 21 milliárd dollár bruttó és 15 milliárd dollár nettó adósságállományról, amelynek terhei mintegy 3,5-4 milliárd dollárra rúgnak és elérik az évi GDP 14-17%-át.
A beszámoló megismerése során rádöbbenhetünk, hogy miért stagnál immár egy évtizede a magyar gazdaság. Nem kívánom ismertetni a beszámoló tartalmát, az örökölt gazdasági szerkezetet sem, hiszen képviselőtársaim és az ország közvéleménye is jól ismeri a rendszerváltás előtti helyzetet. Csak azért fontos megemlíteni, honnan indultunk, hogy mindenki láthassa, milyen szerény lehetőségei voltak az 1990-ben működését megkezdő koalíciós kormánynak. Szinte hihetetlen, hogy a Kormány az alapvető célkitűzések területén eredményeket tudott elérni.
Létrejöttek azok a jogi és intézményi keretek, amelynek alapján a piacgazdaság elindult. A jogi keretek megteremtésében azonban nem szabad megfeledkezni a Parlament munkájáról sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megítélésünk szerint a Kormány hatékonyan használta a monetáris pénzügyi eszközöket is, például a költségvetési kiadások lefaragása vagy a központi támogatások megszüntetése terén.
A gazdasági stratégia fő kérdését vizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy az infláció folyamatosan csökken, a folyó fizetési mérleg folyamatosan pozitív, a külső egyensúly szerintünk fenntartható. A GDP csökkenése 1992-ben valószínűleg 0 körül lesz. Várható egy szerény emelkedés is.
(10.20)
Figyelemre méltónak tartjuk a gazdasági átrendeződést. Az egyre növekvő gazdasági társaságok, kis- és magánkézben lévő középvállalkozások számának emelkedését, a vegyesvállalatok szaporodását. Jelentős eredmény, hogy a foglalkoztatási ágakon belül is megindult az átrendeződés. Például nő a szolgáltatások száma, mégpedig – örvendetesen – a nehéziparral szemben.
Vitatott kérdésekre is igyekszik választ adni a beszámoló. Nevezetesen, hogy az importliberalizáció valójában hogyan befolyásolja a gazdaságot. Több mint 90%-ban szabad utat kapott az import, így ezen keresztül a gazdálkodói körök számára a forint lényegében már konvertibilis. A vállalkozók szabadon dönthetnek, hogy belföldi vagy importból származó anyagokat, alkatrészeket, gépeket használnak-e. Így ez a folyamat az exportlehetőségeinket, s így a munkalehetőségeinket is bővíti.
Mindezek mellett a pozitív jelenségek mellett felmerülnek a negatív kérdések is. Hol maradnak a gazdaságot segítő garanciaalapok, garanciahitelek? Már folynak a szövetkezeti átmeneti törvény alapján a szövetkezeti átalakulások. Reorganizációs hitelekhez mégsem lehet hozzájutni. A bankok teljesíthetetlen garanciaigénye egyre bénítóbban hat. Szeretnénk, ha az ígéretek valósággá válnának.
Összegezve, a makrogazdaság rendbetétele megvalósulóban van. A piaci intézményrendszerek fejlesztésével el kell indítani a gazdasági növekedést. Véleményünk szerint már közgazdasági értelemben is számos területen van kereslet. Példának említhetem a szolgáltatások fejlesztésének lehetőségeit, az infrastruktúra bővítését. A Kormány által ígért garanciaalapok ilyenformán elindíthatják a várt gazdasági növekedést. Ezek a garanciaalapok és hitelek részei lehetnek a sokat ígért vállalkozásbarát gazdaságpolitikának is.
Szeretném felhívni a Kormány figyelmét, hogy a privatizáció folyamatában, a vagyonpolitikai irányelveknek megfelelően, érvényesítse azokat a törekvéseit, hogy a hazai befektetők előnyben részesüljenek a külföldi tőkével rendelkező monopóliumok előtt. Javasoljuk, hogy a Kormány a privatizációs bevételek mellett vegye figyelembe a privatizált vagyonegység további működését. Vegye figyelembe, hogy az új tulajdonos hogyan kívánja hasznosítani: működteti-e, vagy csak a konkurenciát kívánta megszüntetni.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir