FODOR TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

FODOR TAMÁS (SZDSZ)
FODOR TAMÁS (SZDSZ) Tehát erre, hogy milyen életesélyeket ad és milyen színvonalon fognak ott tanítani, erre a közoktatás rendszere nem ad választ.
Másodszor: a közoktatás rendszere nem tudta megoldani, hogy az iskolák képesek legyenek alkalmazkodni a helyi igényekhez.
Harmadszor: nem tudta megoldani, hogy a legtöbb iskola fenntartói, az önkormányzatok képet, valóságos képet nyerhessenek iskolájuk szakmai színvonaláról, és ily módon is képviselhessék választóik érdekét.
Negyedszer: nem tudta megakadályozni, hogy fiatalok sokasága essen ki idő előtt a közoktatásból. És, hogy mivel ezek a fiatalok semmilyen szakképzettséggel nem rendelkeznek, hiszen ma már egyenesen luxus egy szakma megszerzése, számításba véve a kisiparos mestereknek fizetendő több százezer forintot, tehát nem tudta megakadályozni, hogy ezek a szakképzetlen fiatalok tovább gyarapítsák az ifjúsági munkanélküliek reménytelen tömegét.
Ötödször: nem tudta megakadályozni, hogy a fogyófélben lévő szakképző iskolák 15 főre méretezett, de 40 tanulót magukba zsúfoló tanműhelyeikkel továbbra is elavult, fölösleges szakmákat okító munkanélküli-képzők legyenek.
Nem tudta érdekeltté tenni a kis- és nagyüzemeket, a kis- és középüzemeket, hogy a gyakorlati képzésből kieső nagyvállalatok helyére lépjenek.
Hatodszor: saját hatáskörben nem tudta elejét venni annak, hogy a szakképzés megújítására nyújtott 36 millió dolláros világbanki hitel egy szűk szakképzési lobby martaléka legyen, annak a lobbynak, amely a szakképzést a katasztrófába vitte.
Így néz ki tehát a működőképesség.
Nézzük a második kérdést, a második állítást, a struktúraváltás kérdését.
Az eddig vázolt feladatok elvégzéséhez nem annyira pénz, mint inkább struktúraváltás kellett volna. Ami a kormány beszámolója szerint megindult, szerintünk nem. Változás persze van. A régi struktúra összeomlott. De képviselőtársaim, ezt az összeomlást talán mégsem lehet struktúraváltásnak nevezni. Ez nem az önállóságot és a szabadságot növeli, hanem a káoszt és a függőséget. Pedig, ha a kormány komolyan gondolja a szabadságot, egészen egyszerű eszközökkel meg lehetett volna indítani a struktúraváltást. Csak a finanszírozás rendszerét kellett volna úgy átalakítani, hogy:
a) a tankönyvdotációt már korábban ne hivatalnokok által kijelölt kiadók vagy tankönyvek kapják;
(15.20)
b) az oktatás szakmai ellenőrzésére és a tanácsadásra szánt összeget ne minisztériumi intézetek vagy frissen felállítandó regionális közoktatási központok kapják;
c) a tantervek, tananyagok kidolgozására szánt pénzt ne a minisztérium költse el, hanem az erre szánt pénz épüljön be az iskolákhoz menő normatívába. Ez valódi struktúraváltás lett volna, mert megteremtette volna a tankönyvek, a tantervek, a szakmai szolgáltatások piacának feltételeit.
Nem azért nincsenek tankönyv- és tantervkészítő, meg szakmai szolgáltatást nyújtó vállalkozások, mert ebben az országban kevés a szellemi erő, hanem azért, mert nincs rá fizetőképes kereslet. Kedvenc tankönyvek, kedvenc kiadók vagy kedvenc szakemberek minisztériumi kijelölését nem lehet piacnak nevezni. Abban a pillanatban, amikor az erre szánt pénz az iskolafenntartó önkormányzatokhoz és az iskolákhoz kerül, egyik napról a másikra megteremtődik az a bizonyos fizetőképes kereslet, és gombamód fognak szaporodni ezek a közoktatást kiszolgáló vállalkozások és műhelyek.
Ezt, persze, ki kellett volna egészítenie egy valóban minisztériumi feladatnak: az iskolák és a szülők tájékozódását, döntését megkönnyítő országos információs rendszer megteremtésének. Pedagógusok panaszkodnak lépten-nyomon, akikkel találkozom, mert nem tudnak arról, hogy milyen módszerek és milyen iskolák léteznek, fizetésük nem elég arra, hogy saját maguk és családjuk fenntartását megoldják belőle; szakkönyvek helyett krumplival, csirkével kell foglalkozniuk, hogy megéljenek. Kaptak – természetesen – a közalkalmazotti törvény által egy odavetett madzagot, amelyről a mézet lenyalta a költségvetés, de nincs olyan szakmai autoritást képviselő forrás, amely a nyilvánosság számára objektíven értékeli a piacon jelen lévő sokféleséget. Ez, bizony, nem a ROK-oknak a jogosítványa: ez országos ügy, nem regionális ügy. A kormány ezt a feladatát is elmulasztotta.
Ha mindezt megtette volna, akkor a szülők tudhatnák, hogy mivégre küldik gyerekeiket az iskolába nap mint nap, az iskolák tudnának alkalmazkodni a helyi igényekhez, az önkormányzatok és más iskolafenntartók képet kaphatnának iskoláik szakmai színvonaláról, az egész közoktatás jobban tudna alkalmazkodni a demográfiai és a munkahely-szerkezeti jellegzetességekhez.
Ugyancsak elmulasztotta a kormány megteremteni annak a strukturális feltételeit, hogy a közoktatásban az elkövetkezendő években egyre nagyobb szerephez jutó egyház anyagilag is valóban függetlenné váljon az államtól.
A harmadik kérdés: a szabadság kérdése. Mivel a kormány elmulasztotta ezeket a – valóban struktúraváltó – lépéseket megtenni, nem a szabadságot növelte, hanem a függőséget. Felmerül a gyanú, hogy mindez nem tehetetlenségből, hanem egy határozott politikai szándék alapján történik. Erre utal például a regionális oktatási központok létrehozására irányuló kísérlet.
Mindezt színesíti, hogy a kormány roppant nagy arányú központi elvonásokkal, adókkal növelte – és a jövő évi költségvetési irányelvekből biztosra vehető, hogy tovább növeli – az önkormányzatoknak a központi döntésektől való függőségét. A ROK-on keresztül tervezi megteremteni az egyes iskolák és pedagógusok függőségét a központtól; a dotációk elosztási rendszerével kiszolgáltatott, függő helyzetben tartja a kiadókat és a potenciális szakmai szolgáltatókat; tandíjak bevezetésének tervével kiszolgáltatott, függő helyzetbe kívánja hozni a hallgatókat – így néz ki a valóságban a működőképesség, a struktúraváltás és a szabadság. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir