G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Elérkezett újra a kritika s önkritika napja. Most elmondhatjuk, felpanaszolhatjuk, mennyi mulasztás, mennyi félrevezetés történt a közelmúltban. S holnap pedig, mintha mi sem történt volna, a Kormány tovább folytat mindent ugyanúgy, mint eddig.
Ebből is látható, hogy a valódi demokrácia fokmérője nem az, hogy szabadon beszélhetünk, ahogy a miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hisz a szabad véleménynyilvánítás minimális, alapvető emberi jog. Eddig is elmondhattuk véleményünket, legfeljebb nem kaptunk érte Munka Érdemrend arany fokozatot, csak az állásunkat veszítettük el. A szólásszabadság tekintetében nem sokat változott a helyzet, folytatódik a Kádár-rendszer. Ugyanis aki nem a hatpárti konszenzus alapján üti meg az ellenzéki, illetve kormánypárti hangot, hanem nemzeti oldalról kritizál, az csak alaposan cenzúrázva, s nagy küzdelmek árán kaphat valamilyen nyilvánosságot.
A Kormányt súlyos mulasztások terhelik négy döntő kérdésben: az oktatás, a vidéki Magyarország, a politikai struktúra és a népszuverenitás ügyében. A Csurka-gyónás erre a legnagyobb bizonyíték. Ugyanis megtudhattuk, hogy eddig hazudva mondtak igazat. A kormányra kerülés előtt a következő gondolatot találjuk az MDF programjában: Mindenki szülőföldjéhez, a tájhoz, a helyi közösséghez, családjához kötődik, ezek révén azonosul nemzetével, így találja meg helyét a világban. Az MDF ezért támogatja a helyi közösségek önkormányzatát, helyi hagyományok, szokások ápolását és fennmaradását.
Ezzel szemben mit tapasztalunk most? A pénzügyminiszter nyilatkozik a Magyar Hírlapban, hogy bezárnak majd iskolákat, minek annyi iskola? A kis falvaktól megvonják a kétmillió forintos támogatást. Az ötszáz lélekszám alatti települések iskolaépítési szándékát nem támogatják. Bezárnak a népművészeti kisszövetkezetek, a néptánccsoportokat nem támogatják. Az erkölcsi és vallási oktatás kérdésében a kultuszminiszter úr megilletődött a fiatal liberálisoktól. Pedig azt hinni, hogy nem az erkölcsök diadalmaskodnak az életben, tagadása volna a világrendszernek – figyelmeztetett bennünket 186l-ben Vajda János.
A miniszter urak duplájára emelték adómentes jövedelmüket az elmúlt évi nagy nyári csöndben, a pedagógusok kétezer forintos fizetésemelése körül pedig nagy hajcihőt csaptak. Az oktatás kérdése – bármilyen különösnek tűnik is – nagyon szorosan összefügg a szabadság s a népszuverenitás kérdésével. Ugyanis az internacionalista módszerekkel elbutított, tudástól megfosztott nemzet bármikor bárki kénye-kedve szerint szolgaságba dönthető. A hagyományt és a néphagyományra alapozott magas fokú nyugati fejlődés minden vívmányát kellene tanítani minden elemi iskolától az egyetemig úgy, hogy a hagyomány ne csak színt, hanem belső tartalmat is adjon.
Ebben a kérdésben a Kormány semmilyen döntő lépést nem tett. Többen azzal ütik el a problémát, hogy nincsenek szakképzett tanárok. A megoldás nagyon egyszerű: az egyetemeken, főiskolákon, tanítóképzőkben haladéktalanul be kellene indítani a népismeret szakot, hogy 4-8 év múlva korlátlan létszámban jöhessenek ki olyan tanítók, akik a népismeretet szerte az országban tanítanák. Ez irányban semmilyen lépés nem történt. Sőt, néprajz szakra is csak néhány embert vesznek föl, 4-500 túljelentkezővel szemben. Népismeret nélkül pedig nincs kibontakozás, csak kultúrgőg és előítélet.
Nevezhető-e nemzetinek az a Kormány, amelyik ezzel a kérdéssel nem is foglalkozik?
Azt a politikai boszorkánykonyhát, amit Antall József kormánya berendezett, amelyben felkopott a nemzet álla, többen zseniális politikának mondják. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen ma már az 1919-es komisszárgyilkost nemes egyszerűséggel csak dogmatikus teoretikusnak nevezik. Ilyen alapon a boszorkánykonyhás politikát is mondhatják zsenialitásnak. Jó, hogy nem teszik hozzá: figyeljék a kezünket, mert csalunk. Mert ha valaki körtét lop, azért le is lőhetik az embert. Ám ha a Kormány környezetében többen hűtlenül bánnak a nemzet vagyonával, hiába írja meg az Állami Számvevőszék, ezért az Antall-kormány környékén fizetésemelés jár.
De nézzünk szét kicsit alaposabban ebben a politikai boszorkánykonyhában. A rendszerváltozás elején többen megvádolták a nemzetet, hogy kiszolgálta a Kádár-rendszert és belenyugodott a helyzetébe. Ez egyáltalán nem igaz. Mert a Kádár-rendszert a Rákosi-időkben kontraszelektálódott elit szolgálta ki, míg a nemzet egy forradalma után az elmúlt 30 évben felőrölte az akarata ellenére uralkodó hatalmi gépezetet. A politikai hatalom tehetetlenné vált a békés néppel szemben, az emberek kezdték birtokukba venni a hazát, a kontraszelekció gépezete is bedöglött.
(11.20)
És ekkor az önműködő nemzet fölé felverték a lakitelki sátrat, majd kerekasztal köré ültek és azt ígérték, hogy ők majd elintézik nekünk azt, amit szeretnénk.
Hogy a nemzet nem alkudott meg és nem nyugodott bele a régi rendszerbe, azt a választások jól bizonyítják. Ugyanis a nép nemzeti, hangsúlyozott nemzeti politikára szavazott. S mi történt ezután, minden ígéret ellenére?
A Kormány nem a néppel szövetkezett, hanem – ahogy Balczó András mondta Lakitelken – összefeküdt volt hűbérurával: "Ha én elhiszem neked, amit te hazudsz, te is hidd el, amit én hazudok", így szövetségük megbonthatatlan. És miközben működik a liberálminimum alapján a paktum-nagykoalíció, melyben a fiatal liberálisok mandinerszerepet kaptak, . (Derültség a jobb oldalon.) a látszatkoalícióban a Kormány a keresztény pártot jelvénynek használja, de már ők is, érezvén a problémákat, belső ellenzéknek nevezik magukat.
A másik ellenzéki koalíciós partner kimenekült a koalícióból, az ultimátumokkal szétzilált Kisgazdapártot ugyanolyan helyzetbe juttatták, mint a Rákosi-időkben. Tehát kaptunk a nemzetinek indult mozgalomtól egy liberális kormányt, a Kormánynak van egy belső és egy elmenekült koalíciós partnere, egy liberális paktumszövetségese, és a fiatal demokraták egy adott jelre már jobban fasisztáznak, mint egykor Marosán György. (Zaj, derültség a jobb oldalon.)
És mindent elkövetnek, hogy amit ebben a politikai boszorkánykonyhában kifőztek, az ellenzékbe szorult nép egye meg. Ez lenne a zseniális politika? És ha a békés nép nem akarja mindezt lenyelni, akkor indulatokat, feszültségeket keltenek és gondoskodnak róla, hogy tendenciaként az menjen ki a világba, hogy hatalmukat minden áron megőrizhessék. Egykor széncsata volt, most médiaháborút rendeznek. Így aztán nem is csodálkozhatunk azon, hogy a Kormány a Parlamentet szolgájává alázta. Ebben a lehetetlen tempóban szinte már felőrölték a Parlamentet és az Országgyűlés már arra sem képes, hogy hivatásának eleget téve rossz politizálás címén a Kormány lemondását vagy átalakítását követelje.
Befagyasztották a politikai helyzetet, minden mozdulatlan. Antall József körül pedig – mentő ötletként – kádári kultuszt kezdenek kialakítani, hogy mi lenne velünk az ő politikai bölcsessége nélkül. Meg kell fordítanunk a kérdést. Mi lenne ezzel a Kormánnyal a nép politikai bölcsessége nélkül?
Hiába várjuk, hogy a Kormány költözzön el a Parlamentből. Olyan apróságokra sem figyelnek oda, hogy a Kormány tagja nem lehetne parlamenti képviselő, mert ez összeférhetetlen. A törvényhozó-végrehajtói hatalom szétválasztására emlékeztetnék a felvilágosodás gondolkodóinál.
Tovább folytatódik a mézesmadzag-politika. Aki ráharap, az bennfentes lehet a kontraszelektáltak gyülekezetében. Az MDF-programban még ezt olvastuk: az átalakulás árát az állami javak haszonélvezői fizessék meg. Ám az állami javak haszonélvezői további javak haszonélvezői lettek. A nép alól pedig kiütötték saját fundamentumát, a hazát. A több száz vidéki település túlélte, kibírta a Kádár-rendszert. Ezért cserébe, minden tiltakozás ellenére most akarják elvéreztetni őket? Ezért mondtam korábban itt, hogy amit Rákosi elkezdett, ha így megy tovább, az Antall-kormány fogja befejezni.
Csodálkoztak sokan, hogy a nép nem ünnepelt az orosz kivonulás után. De tisztázta-e a Kormány becsülettel a Nemzettel, hogy hányadán állunk a nemzeti szuverenitásunkkal a hadügy, a külügy, a pénzügy viszonylatában? Hogy függetlenek vagyunk-e valójában, avagy sem? Az ilyen helyzetre mondta Ady, hogy a Bach-rendszer jobb volt, mert akkor legalább tudtuk, ki az ellenségünk.
A nagy kérdés csak az, hogy ezzel a nemzetrontó politikával szemben a nép meghódíthatja-e a közeljövőben a demokratikus intézményeket? Hogy a mostani győztesek útjába állnak-e a népnek, a valódi, békés demokrácia határozott akaratának. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir