LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)

Full text search

LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)
LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Azokhoz kívánok szólni, akik e hazában még érzik és értik József Attilát: "Az igazat mondd, ne csak a valódit!"
Mert való, hogy ettől a Kormánytól számon kérhető az, hogy a politikai hatalmat átmentő aknákat későn vette észre és későn hatástalanította. De igaz, hogy most azok lihegnek legjobban, akik ezeket az aknákat elhelyezték. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Mert való, hogy minden demokráciában, ahol sajtó- és szólásszabadság van, megjelennek a szélsőségek. Ezeket meg kell tudni tanulni kezelni. De igaz, hogy ebben a Parlamentben van olyan képviselőtársam, aki azzal dicsekedett, hogy pufajkás volt.
Mert való, hogy ettől a Kormánytól számon kérhető a nemzeti értékek védelme, de igaz, hogy van olyan parlamenti frakció, amely Trianon nevének hallatán Zrínyire asszociál és kirohan a teremből. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Mert való, hogy ennek a Kormánynak nincs sajtója, ezt még az ellenzék is, mindenki elismerte, a rendszerváltáskor és induláskor, de igaz, hogy vannak olyanok, akik mindent elkövetnek, hogy az esélyegyenlőség megszűnésével ne is legyen. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Az ellenzéknek sincs sajtója!)
Mert való, hogy a Kormánytól elvárható a türelem, a nagyobb kompromisszum, de milyen liberális érték az, aki csak egy irányba kívánja a türelmet?
Hölgyeim és Uraim! Az igaz, hogy a kölcsönös türelemmel lehet csak előbbre jutni.
Mert való, hogy ennek a Kormánynak a tekintélye jelentősen csökkent, miként jelentősen csökkent ennek a Parlamentnek is. De igaz, hogy vannak olyan képviselők, akik még büntetőeljárás kockázatát is vállalva, mindent elkövetnek, hogy a tekintélyeket rombolják. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van!)
Mert való, hogy ennek a Kormánynak a tekintélye és a presztízse nagyobb külföldön, mint idehaza. De igaz, hogy vannak olyan képviselők, akik nem átallanak külföldi újságoknak úgy nyilatkozni, hogy Magyarországon népírtás folyik. (Zaj az ellenzék soraiban.)
Mert való, hogy minden alap nélkül keresztény kurzust kiabálnak, de igaz, hogy mondvacsinált dolgokkal, minden hatalmat és minden tekintélyt felhasználva megpróbálják megakadályozni, hogy a valódi vallásszabadságnak meglegyenek a garanciái. (Taps a kormánypártok soraiban.)
A számarányokat tessék tekinteni, mennyi esélye van ma Magyarországon 410 év ideológiai elnyomás után egy embernek, aki a tanulás, az oktatás szabadságát komolyan veszi, hogy gyermekét olyan oktatási intézetbe járassa, ami az ideológiájának, világnézetének megfelel?
(15.40)
És mennyi esélye van Magyarországon ma egy olyan embernek, aki az ellenkező ideológiával – tökéletesen megfelel neki az ellenkező ideológiai rendszer? Tessék a számarányokat tekintetbe venni.
(Közbeszólás: Teljesen zavaros!)
Való, hogy mindenki tudta a rendszerváltás időszakában, hogy ennek a Kormánynak iszonytató nehézségekkel kell szembenézni, s ennek a Kormánynak olyan intézkedéseket kell tenni, amivel népszerű nem lehet. Igaz, hogy mindent a revansista erők kihasználnak annak érdekében, hogy ezekkel a nehézségekkel visszaéljenek.
1990 szeptemberében bátorkodtam azt mondani, hogy őseinknek volt annyi bölcsessége, hogy amikor az ország bajban volt, körbehordozták a véres kardot, képesek voltak az ellentéteiket félretenni, és először az ország érdekével foglalkoztak. Utána esetleg, ha lettek volna pártérdekek, frakcióérdekekkel és egyéb más alábbvaló érdekekkel.
Most már csak egyetlen kérdésem van hátra.
Hölgyeim és Uraim! Önök komolyan gondolták a rendszerváltást? (Közbeszólás: Ez kinek szólt? – Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir