VINCZE KÁLMÁN (FKgP)

Full text search

VINCZE KÁLMÁN (FKgP)
VINCZE KÁLMÁN (FKgP) Köszönöm a szót, elnök úr. Igyekszem rövidre fogni mondanivalómat a Független Kisgazdapárt frakciójának nevében. Megmondom őszintén, nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert egy ilyen színes felszólalás után, amit Torgyán képviselőtársam a párt nevében elmondott, a nyomába sem tudok érni olyan kritikai észrevételekkel, amivel a Kormány kétéves munkáját kell illetni, illetve dicsérni. Nehéz utána szólni és elmondani azt, hogy az örökölt nehézségek miatt a Kormánynak tényleg igen kicsi mozgástere volt, és csak egyfelé lehetett ebből a mozgástérből kiindulni: előre. A kezdeti bizonytalankodás után, úgy érzem, magára tudott találni.
Megszülettek azok a fontos gazdasági törvények, amiket bár az előző kormányzat próbált megalapozni, de mégis ez alatt az időszak alatt tudtak kiteljesedni. Azok a külföldi befektetők, akik Magyarország iránt bizalommal viseltettek, a törvénykezés után a térségbe folyó tőkének több mint a felét ide tudták invesztálni, és közel tízezres nagyságrendben alakultak kizárólagos, illetve vegyes tulajdonú társaságok. Ezek mind-mind azt mutatták, hogy a rendszerváltásban azok az alapvető törvények megszülettek – úgy gondolom, nem akármilyen szakmai tartalommal, igazodva a nyugati normákhoz –, amire alapozva lehetett bízni ebben a magyar gazdaságban. Tagadhatatlan, hogy a törvények előrehozatalánál lehet annak gyorsaságát, egymásutániságát bírálni. Egy-egy kiragadott törvényt, amely a gazdaság egyetlen ágazatával foglalkozott, egy törvényként kellett volna-e előhozni vagy csomagként, és itt rögtön utalnék arra a sokat hangoztatott és bírált kárpótlási törvényre. Úgy érzem, úgy érezzük, hogy amikor a kárpótlási törvény alapelveit meghatároztuk, és elfogadtuk azt, hogy ez a privatizációs törvények sorába is sorolható, akkor ezzel együtt a szövetkezeti átalakulási törvényt mellé kellett volna rendelni, ugyanúgy csomagként, egyik tagjaként kellett volna hozni a földtörvény módosítását, a jelen beterjesztett agrárpiaci rendtartást, emellé a hitelintézet, földhitelintézet. Tehát együtt kezelni a kérdést, és így sokkal hatékonyabb eredményt tudtunk volna elérni.
De ugyanez elmondható a pénzügyi-gazdasági törvényekre is. Itt utalnék a számviteli törvényre a pénzügyi törvények sorából, a nemzeti banki törvényre, a pénzintézeti törvényre, amik már szinte csomagként jöttek be és mutatták azt, hogy tartalmukban szervesen tudnak illeszkedni a nyugat-európai normákhoz. Tehát remélhetőleg ez a fajta gyakorlat a jövőben a Kormányé lesz, és magáénak vallja, hogy amikor egy-egy részterület megoldására a törvénykezés sort kerít, akkor csomagként tudja kezelni és sokkal könnyebb lesz az adott részterület megoldását és jövőre vonatkozó hatását kiszámítani.
Ebben a sorban kritikaként kell értékelni – ami már szintén elhangzott az ellenzék részéről és a Kormány részéről is önkritikusan –, hogy az államháztartási törvény egyedüli megszületése sajnos késlelteti az államháztartás reformját. Ez nagyon szükséges, de gondolom, hogy a közeljövőben ennek megoldása megfelelő módon kezelődni fog.
Nem szeretném tovább rabolni képviselőtársaimtól az időt, mert hiszen alig 10 percünk maradt, és még más részterületre is átengedem nekik a szót. Köszönöm a szíves türelmüket, a szíves meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir