SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvény a nemzeti vagyon jelentős részéről kíván rendelkezni. Az Országgyűlésnek a tulajdonosi jogaival, de ugyanakkor a tulajdonosi gondosságával és az ebből eredő kötelességével kell ebben az ügyben eljárnia. Ennek az előrebocsátásával egy kicsit vissza szeretnék tekinteni ennek a törvénynek az előtörténetére.
1990 augusztusában, szeptemberében tárgyalta az Országgyűlés az 1990. évi LXX. törvényt, amely a társadalmi szervezetek kezelői jogát megszüntette, és ezeknek a szervezeteknek az állami tulajdon megadott részén ingyenes használati jogot biztosított.
Ennek a törvénynek az eredeti előterjesztés szerinti egyik rendelkezése azt tartalmazta, hogy a kérdés végleges rendezéséről szóló törvényjavaslatot a Kormány 1990. október 31-ig az Országgyűlés asztalára leteszi.
Egy módosító indítvány ezzel kapcsolatosan beterjesztésre került, amely ezt a határidőt november 30-ra kívánta módosítani. Ennek a törvénynek a vitájában a Kormány jelen volt képviselője azt adta elő, hogy a Kormány számára mind a két határidő – tehát akár október 31., akár 1990. november 30. – teljesíthető.
Ebből a magabiztos nyilatkozatból az Országgyűlés alaposan következtethetett arra, hogy a Kormánynak kialakult koncepciója és részletes tervei vannak, amelyeket néhány héten belül az Országgyűlés asztalára le tud tenni. Nos, telt az idő, a határidő elmúlt – november 30-át szavazta meg egyébként az Országgyűlés –, azután 1991 februárjában a Kormány arra hivatkozva, hogy a társadalmi szervezetek az ingatlannyilvántartási szemléket nem csatolták be, ezzel megnehezítették a Kormány előkészítő munkáját, nem tudta a törvényt előterjeszteni, és határidő-módosítást kért 1991. június 30-ára.
Az alkotmányügyi bizottság ezt az indokot nem tartotta eléggé komolynak, és ezt a törvényjavaslatot nem tartotta általános vitára éppen ezért alkalmasnak, ennek ellenére az Országgyűlés ezt az 1991. június 30-i határidőt biztosította a Kormány számára, hogy ez a törvény elénk kerüljön.
Nos, közeledett ennek az újabb, törvényes határidő elmulasztásának az egyéves évfordulója, amikor a Kormány a jelenlegi törvényjavaslattal előállt.
Én nem azzal kívánok foglalkozni, hogy itt két törvénysértés minden jogkövetkezmény nélkül maradt, hiszen a Kormánynak az ezzel való felelősségét vagy az egyes miniszterek ezzel kapcsolatos felelősségét a magyar jogrendben egyelőre semmiféle jogszabály nem szabályozza, a miniszteri felelősségről joghézag tátong a magyar jogban.
Nem lenne semmi probléma ezzel a törvénnyel, ha az a magabiztosság, amely a néhány hetes határidő vállalásakor megvolt, együttjárt volna ennek a törvényjavaslatnak a koncepcionális alaposságával, azzal, hogy ezt szinte ujjgyakorlatként az Országgyűlés elé lehet terjeszteni és egy nagyon jó törvényről fogunk határozni. Ebben az összefüggésben ennek a törvénynek valami nagyon kitűnő, nagyon kiérlelt koncepcióval és részleteivel kellene itt találkoznunk. Valójában erről van-e szó?
Jelenleg csak három elvi jellegű kérdésről szeretnék beszélni, amely ennek a törvénynek a mostani, nagyon kiérlelt, nagyon sokat várakoztatott szövegével kapcsolatosan a mai napig felmerült.
(18.50)
Mindjárt az első kérdés. Rendkívül szimpatikus a törvényjavaslat, hogy hat, mindenki által tisztelt, becsült társadalmi szervezetet kiemel. Ezek: a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Hallássérültek Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szervezete, a Magyar Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat, továbbá ezeknek a szervezeteknek a jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységei. Nos, ezek a szervezetek kedvezményes elbírálásban részesülnének, minden különösebb eljárás nélkül 60 napon belül megkapják az eddig általuk ingyenesen használt állami ingatlan tulajdonjogát.
Ebben a körben is – bármennyire szimpatikus ez a felsorolás – felmerül egy kérdés. Az önkormányzati bizottság ülésén megkérdezték a Kormány képviselőjétől, hogy ugyanilyen elvi alapon felmérték-e valamennyi társadalmi szervezetet, vizsgálták-e, hogy nincsenek-e még olyan társadalmi szervezetek, amelyek teljesen hasonló kedvezményes elbírálásban kellene, hogy részesüljenek. Erre a kérdésre a Kormány képviselője nem tudott válaszolni a másfél éves érlelés után sem.
A másik probléma. A legértékesebb ingatlanoknál a Kormány döntési jogkörébe kívánja rendelni a törvényjavaslat az ingatlanokról való rendelkezést. Természetesen ezen lehet vitatkozni: helyes-e, nem helyes-e. Az azonban semmiképpen nem lehet helyes, hogy ezek a nagy értékű – hangsúlyozom: legértékesebb – ingatlanok úgy kerüljenek a Kormány rendelkezése alá, úgy, hogy a Kormány ezeknek a tulajdonjogáról rendelkezhessék, hogy semmiféle szempontot, irányelvet ez a törvényjavaslat ehhez a vagyonosztogatáshoz nem tartalmaz. Álláspontunk szerint egy ennyire hosszan kiérlelt törvénynél ilyen felelőtlen tulajdonosi magatartás az Országgyűléstől nem várható el. Mindenképpen szükséges, hogy ezeknek az ingatlanoknak a további sorsáról az Országgyűlés tudomást szerezhessen, a döntésbe – legalábbis irányelvek szintjén – bele tudjon szólni.
A következő elvi kérdés. Amint az expozéból is kiderült, a törvényjavaslat eleget kíván tenni annak a Kormányt terhelő kötelezettségének, hogy biztosítsa a pártok helyi szervezeteinek az elhelyezését. Nos, természetesen ezek az ingatlanok alkalmasak általában erre a feladatra. A gond nem itt jelentkezik. A törvényjavaslat 6. szakaszának (1) bekezdése ugyanis az igény kielégítésének feltételeként tartalmazza, hogy akkor biztosíthatják a pártok helyi szervezetei részére az elhelyezést és a tulajdonjogot ebben a körben – most idézem a tervezetet –, "ha az elhelyezési igény kielégítését a köztársasági megbízott javasolja". Hangsúlyozom: ott a ha kötőszó. Egyértelműen feltételről van szó, nemcsak egy bizonyos szempontról, amelyet felül lehet bírálni. Álláspontunk szerint a pártok elhelyezésének a biztosításához mindenképpen valamiféle pártsemleges megoldást kell találni, legalábbis a javaslattételre. Ebből a szempontból a köztársasági megbízottat ilyen jogkörrel felruházni véleményünk szerint szereptévesztés.
Nem kívánok részletesen foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy 1990 nyarán a köztársasági megbízotti intézményt törvényességi felügyeletre hozta létre az Országgyűlés, és nem arra, hogy ilyen tulajdonjog-osztogató kérdésekben meghatározó szerepe lehessen. Ezen túlmenően azonban konkrétan is rendkívül aggályos a köztársasági megbízottnak az ilyen jogokkal való felruházása. A köztársasági megbízott a Kormánytól függ. A Kormány a koalíciós pártoktól függ. Tehát – a kört rövidre zárva – egy olyan érdekeltségi körben lehet dönteni arról, hogy melyik párt milyen ingatlant kapjon, ahol a kedvezményezettek végül is alárendeltségi viszonyban vannak a döntést hozó szervvel. Ez álláspontunk szerint jogi képtelenség, ilyen megoldást találni és a törvényben keresztülvinni anélkül, hogy a pártok jogos érdekei ne sérüljenek, aligha lehet.
Nem kívánok belemenni abba a kérdésbe se, hogy ez a rendelkezés egy eredeti leosztás keretében nagyjából a jelenlegi pártstruktúrának megfelelően szabályozná ezeket a tulajdoni kérdéseket, és az esetleges változásokra, a pártok megváltozására, feloszlására, szakadására, új pártok keletkezésére aligha lehet figyelemmel, hiszen ezeket az ingatlanokat most osztanák el. Ezzel egy olyan kedvezményezett helyzetbe kerülnének a jelenlegi parlamenti pártok, illetőleg az 1990 tavaszán kialakult pártstruktúra, amely ezt a szervezetet meglehetős nagy mértékben a jelenlegi költségvetési támogatás rendszerén túlmenően is tulajdonjogilag bemerevítené, és az egyéb társadalmi szervezeteknek, illetőleg az adott helyzetben a pártoknak nehézséget jelentene a későbbiekben az ingatlanszerzés. Éppen ezért álláspontunk szerint sajnos, a hosszú, két törvénysértéssel, tehát két törvényes határidő elmulasztásával kiérlelt törvényjavaslat még mindig elég éretlen. A hosszú előkészítés ellenére sajnos csalódás ért minket, amikor ezt a törvényjavaslatot elolvashattuk. Részben a nem megfelelő kidolgozási színvonal miatt – gondolok a kifogásolt megoldásokra –, részben pedig azért, mert nem biztosítja a megfelelő pártsemleges elosztást a pártok számára.
Ezért ez a törvényjavaslat álláspontunk szerint a jelenlegi formájában még mindig nem alkalmas arra, hogy a rendeltetését betöltse, bár lassan a második éve közeledik annak, hogy a Kormánynak az eredetileg úgy látszik, elképzelt koncepciója szerinti törvényjavaslatot elő kellett volna terjeszteni.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir