ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdés jogos. A Művelődési és Közoktatási Minisztériumban utánanéztünk a pontos adatoknak: a '91-es évi bérfejlesztés után felmért adatok szerint a Szabolcs-Szatmár megyei pedagógusok átlagfizetése az országos átlag alatt van, ezen belül a közoktatás középső részén – a gimnáziumokban, középiskolákban – oktatók pedig az utolsó helyen állnak az ország pedagógusainak a bér szerinti rangsorolásában.
Hogy ez körülbelül mennyit jelent, hosszas lenne felsorolni. Csak egy példát hadd mondjak:
A megyei átlag az országban a legalacsonyabb tehát a középfokú oktatásban, ez 18 656 forint, az országos átlag pedig 20 737 – tehát több mint kétezer forintos lemaradásuk van.
Ehhez az elvi megközelítéshez szeretnék néhány alapgondolatot elmondani. Azzal, hogy ezelőtt több mint két évvel olyan új rendszert akartunk bevezetni – ami, részben, ugye sikerült is már –, hogy a tanulók lélekszáma után adjunk a központi költségvetésből úgynevezett normatívát az iskoláknak, elvileg megteremtettük annak a lehetőségét, hogy mindenhol ugyanazt a bért adják. Ez a központi normatíva – a lélekszám, a tanulószám alapján járó normatíva – mindenhol ugyanaz: a Dunántúlon, Szabolcs-Szatmárban, a fővárosban – ugyanaz. Ettől eltérő normatívát iskolatípusonként találunk csak, vagy ott, ahol nemzetiségi oktatás van: ott van egy plusznormatíva. Ez pedig érvényes a nem külön nemzetiségi nyelvvel, de külön problémákkal foglalkozó cigányoktatásnál is – ez, ugye, fejenként 15 ezer forint plusz.
Az idei kétezer forintos bérfejlesztés tulajdonképpen nem növelte a különbségeket, csak megtartotta, de az önkormányzatok, a maguk hozzájárulásával, tulajdonképpen kiegyenlíthetik. Két forrásból áll ugyanis az az összeg, amivel az iskola rendelkezik: az egyik a normatíva, a másik, amit az önkormányzat ad hozzá. Mondhatnám tehát azt, hogy ez után a rendezés után már az önkormányzatokon múlik, hogy mennyit fizetnek, az országos átlagnál mennyivel kevesebbet vagy többet fizetnek.
A korábbi, az 1990-ben adott bérfejlesztés még a bértömeg után ment – tehát nem a tanulók lélekszáma után –, ez pedig növelte a kisfizetésesek és a nagy fizetésű pedagógusok között a különbségeket, mert az egyes oktatási intézmények a bértömegük után kaptak százalékos fejlesztést.
(14.10)
Itt is maga az iskola dönthette el, hogy kinek mennyit ad, de mindenképpen növelte a különbséget. Ahol a bértömeg kevés volt, ott kevés százalék, illetve ugyanaz a százalék kevesebb pluszjövedelmet jelentett, viszont más helyeken, ahol nagyobb volt a bértömeg, jobban meg lehetett emelni a béreket.
A lényeg tehát az, hogy az új normatíva szerinti központi ellátás biztosítja azt, hogy egyenlőek legyenek, legalábbis a központi költségvetés nem tesz különbséget Szabolcs-Szatmár, Budapest és a többi között.
A másik rész, az önkormányzatoknak a hozzájárulása viszont teljesen az önkormányzatok kezében van. Tehetnek hozzá, amennyit akarnak, sőt a normatívánál is a minisztérium a központi költségvetésből a tanulók lélekszáma szerint küldi le a normatívát, de nincs ellenőrzése, nem ellenőrizheti azt, hogy azt a megküldött normatívát arra az iskolára és olyan mértékben fordítják, mint ahogy azt kiszámították a lélekszám után.
A különbségek tehát örököltek voltak. Nem tudom – ezt egy történésznek kellene kideríteni –, hogy miért kaptak az elmúlt években – még a mi Kormányunk előtt – egyes területeken, amikor a központi bérezés volt a szokásos, amikor a költségvetés adta meg a béreket, miért kaptak azok kevesebbet.
Végül azt szeretném hozzáfűzni, hogy a következő években a pedagógusok bérezését a közalkalmazotti törvény szabályozni fogja. Ennek a készülő végrehajtási utasítása tulajdonképpen megengedhetetlennek fogja tekinteni azt, hogy végzettségen és szolgálati időn, kvalitáson és minőségen kívül más bérkülönbséget lehessen beépíteni a fizetésbe. Ennek eredményeképpen egységes bértáblázattal meghatározott bérbesorolási rendszer fog életbe lépni 1999. január 1-jéig. Addig teljesen az önkormányzatokra van bízva, hogy mennyit áldoznak saját forrásaikból, tesznek hozzá a teljesen igazságossá tett, központi költségvetésből juttatott normatívákhoz az egyes tanároknak a béréhez.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir