GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:

Full text search

GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:
GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is köszönöm a kérdést.
Hadd szóljak röviden a jogi előzményekről. Az itt említett tárgy szempontjából a közösség elleni izgatás tényállásáról van szó. Ez a tényállás – a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakban, az állam elleni bűncselekmények újraszabályozása során, 1989 őszén – az 1989. évi XXV. törvény határozta meg a korábbi politikai izgatást – a Büntető Törvénykönyvből törlésre került. A közösség elleni izgatás tényállása a közrend, közelebbről a köznyugalom elleni bűncselekmény.
A '989. évi törvény ennek két esetét határozta meg: a védett jogi tárgyak ellen a gyűlöletre uszítást, illetve a védett jogi tárgyak tekintetében sértő vagy lealacsonyító kifejezés használatát, illetve ilyen cselekménynek az elkövetését.
Az Alkotmánybíróság ez év május 26-án közzétett határozatával az utóbbi változatot megsemmisítette alkotmányellenesség okából. Én itt nem tudom fölidézni az Alkotmánybíróság határozatának a terjedelmes indoklását, ez a hivatalos lapban megjelent, itt csak annyit emelnék ki, hogy a véleménynyilvánítás szabadságával való konkurenciát az Alkotmánybíróság eme második fordulat szempontjából a véleménynyilvánítás szabadsága javára oldotta föl, mondván: a közvéleményt és a politikai stílust nem büntetőjogi eszközökkel kell befolyásolni. Ez nem azt jelenti, hogy e téren nincs jogvédelem, hanem azt jelenti, hogy a büntetőjogi eszközök igénybevételét ítélte e téren az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek.
A kérdésekre térnék ki sorban:
Szendi József és társai ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség 1991. március 11-én rendelt el nyomozást, erről sajtóközlemény jelent meg. Intézkedés történt a könyv fellelhető példányainak a lefoglalására, ez a büntetőeljárás keretében történt. Az ügyben a rendőrségi nyomozás befejeződött.
Az egyik gyanúsítottal szemben az eljárást bebizonyítottság hiánya okából meg kellett szüntetni, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy tudta, hogy mi van a könyvben.
Szendi gyanúsítottkénti kihallgatása előtt az ország területét érvényes útiokmánnyal elhagyta, ezért vele szemben az ügyészség a nyomozást felfüggesztette. Igaz, hogy a külföldi tartózkodóval szemben is az eljárás lefolytatható akkor, hogyha jogszabály megsértésével tartózkodik külföldön. Szendi érvényes útiokmánnyal hagyta el az országot, tehát ezért van az eljárás folytatásának akadálya.
A könyv kiadásában szerkesztőként és lektorként közreműködött Orbán Endrével szemben az ügyészség vádiratot nyújtott be a Miskolci Városi Bírósághoz, és most a bíróság dolga, hogy a tárgyalást kitűzze.
Mónus Áron: vele szemben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást 1991. július 18-án. Itt is sor került a könyvek fellelhető példányainak a lefoglalására. A gyanúsított az eljárás idején érvényes útiokmánnyal az országot elhagyta. A rendőrség erre hivatkozással függesztette fel a nyomozást.
Arra adat merült fel, hogy az érintett Mónus Áron több alkalommal előfordult az ország területén. Az tény, hogy a rendőrség ezzel kapcsolatban a rendelkezésre álló lehetséges kényszerintézkedéseket, magyarul az elővezettetést nem alkalmazta.
Én úgy gondolom, hogy emögött az alkotmánybírósági eljárás okozta bizonytalanság állott. Az ügyészség utasította a rendőrséget, hogy a gyanúsított kihallgatása iránt a szükséges törvényes intézkedéseket tegye meg, és akkor mód lesz arra, hogy az ügyészség a vádemelés kérdésében döntsön.
A könyv kiadóival és terjesztőivel szemben az előbb említett okból bűncselekmény alapos gyanúja megállapítható nem volt, lényegében azzal védekeztek, hogy amit nyomtattak, azt nem olvasták.
Kérdést kaptam arra, hogy a Für miniszter úr ez évi februári válaszában adott hat eljárást megjelöljem. Azt sikerült kideríteni, hogy abban az időben valóban hat eljárás folyt: Szendi József és társai, Mónus Áron, Romhányi László és társai, Kunszabó Ferenc és társai, ötödik: a Budapesti Rendőr-főkapitányság antiszemita röplapok terjesztése miatt ismeretlen tettesek ellen rendelt el eljárást, és ugyancsak a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást az anarchista újságban megjelent és a katolikus felekezetet sértő cikk kapcsán, tehát ez a hat ez így tevődik össze.
Ezt a két utóbbi eljárást a nyomozó hatóság az említett alkotmánybírósági döntésre hivatkozással bűncselekmény hiánya miatt megszüntette, mindkét esetben sértő és lealacsonyító kifejezések használatáról volt szó, az utóbbi esetben a katolikus egyházfő magyarországi látogatása kapcsán.
A Romhányi László és társai ellen folyamatban levő ügy: ez bírósági szakban van, ez köztudott, mert hiszen a bíróság volt, amely az ügyet az Alkotmánybíróság elé terjesztette, nevezetesen a közösség elleni izgatás tényállását.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ehhez az ügyhöz egyesítették a hatóság és hivatalos személy megsértése miatt a bíróság egyik bírája sérelmére elkövetett bűncselekményt. A PKKB összes bírója egyenként és testületileg elfogultságot jelentett be, és más bíróság kijelölését kérte. Ebben a tárgyban a Fővárosi Bíróság a napokban határozott, és a budapesti II. és III. kerületi bíróságot jelölte ki. A bíróság dolga, hogy a tárgyalást kitűzze.
Kunszabó Ferenc és társai: a Fővárosi Főügyészség utasítására 1991. június 3-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendelte el az eljárást, amelyet az alkotmánybírósági eljárásra tekintettel függesztett fel. A nyomozás befejezésére ez év június 23-án került sor, most a Fővárosi Főügyészségnek a vádemelés kérdésében kell dönteni.
Vizsgálják még azt is, hogy a képviselő úr által a Fővárosi Főügyészségnek ez év július 14-én megküldött feljelentésben megjelölt nyolc további újságcikk okából pótnyomozást kell-e elrendelni vagy sem, mert akkor nyilván ezt egy eljárásban kell bevinni a bíróság elé… (Az elnök csenget.) …, azonnal befejezem.
(14.30)
Tudatában vagyok annak, hogy az ügyészséget a kommunikációval megvalósuló bűncselekmények kapcsán milyen felelősség terheli. Egyrészt azért, mert itt nincsen a jogértelmezésben kitaposott ösvény. Ami az előző jogban a politikai izgatás kapcsán kialakult, azt a jogászfejekből kisöpörni kell vagy kitörölni kell. Azon az ösvényen nem lehet továbbhaladni. Az ügyészség feladata az, hogy a törvény helyes értelmét érvényre juttató bírósági gyakorlat kialakításában segítsen a vádiratban kifejeződő jogi álláspont, illetve a tárgyaláson követett ügyészi álláspont révén. Az ügyészség arra törekszik, hogy a közrendet és a köznyugalmat, tehát a törvény által védelemre érdemesnek ítélt jogi tárgyakat védje az ezt megbontani alkalmas gyűlöletre uszítással szemben, anélkül, hogy a politikai illemtanár szerepében akarna tetszelegni.
Kérem tisztelettel képviselő urat, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir