LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Szabó Tamás Miniszter Úr! A vagyonpolitikai irányelvek előélete meglehetősen furcsa volt idáig. Ugye tudjuk, hogy ez év júniusában benyújtásra kerültek, a Ház akkor egy szinte néhány perces módon tárgyalta, majd a nyári szünet megszakítása után ismét napirendre került. Úgy emlékszem, kétszeri tárgyalás után ismét szünet következett, majd egy alkalommal ismét szóba került, az elmúlt héten ismét lekerült a napirendről, és most – lezárás céljából – ismét előkerült. Kicsit bonyolultnak és számomra érthetetlennek tűnik ez az eddigi kaland.
Éppen ezért, mert ilyen furcsa előélete volt, két gondolatban szeretném az eddigiek lényegét, legalábbis az én olvasatomban előadni.
A hozzászólások túlnyomó része jelezte, hogy az 1992. évi irányelveket '92. szeptermberében, október közelében nem érdemes tárgyalni, hiszen a '92. évi LIII. törvény az időlegesen állami tulajdonban lévő vagyon értékesítéséről kimondja, hogy az irányelvekre vonatkozó javaslatot a Kormány a következő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslattal egyidejűleg, tehát valamikor mostanában – reméljük a közeljövőben – terjeszti az Országgyűlés elé.
A másik fő gondolat, ami végigvonult, hogy a '92. évi privatizációs bevételek felosztása áttekinthetetlen, sok szempontból indokolatlan, különös tekintettel a várható 20-25 milliárd forintos többletbetével, többlet privatizációs bevétel, a várható bevétel sorsára.
Váratlan módon egy napilapban a közeli napokban megjelentek az 1993-as évi irányelvek, legalábbis ennek a lényege, amely több szempontból igen hasonló a '92. évihez. Nem világos ezek után, hogy az akkor kinek szólt, a közönség már a '93. éviről, mi pedig itt a Parlamentben a '92. évi irányelvekről tárgyalunk.
Eddig érdemi módosító indítvány vagy javaslat, esetleg visszavonási kezdeményezés, amiről szintén – legalábbis a gazdasági bizottságban egy alkalommal – szó volt, nem érkezett, legalábbis a mai napig nem érkezett a Kormány, illetve a kormánypártok részéről, elsősorban a privatizációs bevételek felosztásának módszerét illetően.
(18.40)
Ezek után felmerül a kérdés, hogy végül is milyen irányelvekről tárgyalunk a mai napon. Érdemes-e a Parlament bizottságait ezen a héten, esetleg még a jövő héten legalább 50 módosító javaslat netalántán felesleges tárgyalásával zavarni?
Megítélésem szerint most, 1992 októberének küszöbén az 1992. évi irányelvekről nem érdemes beszélni. Ez ennek a műfajnak a megcsúfolását jelentené. Ezért azt javaslom, hogy beszéljünk az 1992. évi privatizációs bevételek újszerű felosztásáról, és beszéljünk az 1993. évi irányelvekről. Ennek van értelme! Hogy most mi fog következni, tulajdonképpen nem tudom, marad-e az 1992-es évi irányelvek tárgyalása. A gazdasági bizottság legutóbbi ülésén Takácsi Gyula képviselő úr említette, hogy valami lényeges módosulás fog a következő napokban bekövetkezni, és valószínűleg már nem az 1992. évi irányelvekről fogunk beszélni. De ma tulajdonképpen ezeket fogjuk lezárni.
Ezért nekem az a kérésem a Kormányhoz, személy szerint miniszter úrhoz, hogy tegye tisztává, tulajdonképpen most mit fogunk tenni, mit zárunk le, tárgyaljuk-e egy általában a héten a módosító indítványokat vagy valóban újszerű, 1993. évi irányelvekről tárgyalunk. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir