SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Két esztendő óta visszatérő téma az átalányokkal való foglalkozás, és most is csak azt tudom mondani, mint ahogy erről a helyről már három alkalommal megtettem, hogy addig, amíg átalány van, bizonyos vélt igazságtalanságok és valós igazságtalanságok is fölmerülhetnek. Megnyugtató megoldást az egyedi mérés jelent, és ezen a területen, ahol intézményekről, sportlétesítményekről van szó, a kérdés nagyon könnyen megoldható, hiszen egy egyszerű vízóra beszerelésével ellenőrizhető, számítható az a mennyiség, amit ezek az intézmények felhasználnak.
Egy vízóra 2000–6000 forint között van. Ennek a beszerelése, még egy akna építésével együtt is, a saját munka felhasználásával nagyon olcsón és nagyon gyorsan megoldható.
Én ezt tudom javasolni: éljenek azok az intézmények, sportlétesítmények, amelyek még eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel. Nagyon rövid idő alatt, gyorsan fel lehet ezt szerelni, valós, reális vízmennyiséget lehet mérni és lehet utána fizetni.
A felhozott példákra tulajdonképpen csak azért szeretnék kitérni, mert egy kis pontatlanságot tartalmaznak abból a szempontból, hogy az átalánydíjak és az azokhoz tartozó naturáliák 1975-től lényegében változatlanul kerültek alkalmazásra, ezekhez a tárca nem nyúlt, nem emelte őket, és az európai gyakorlatnak megfelelő átlagszámokat számol.
Csak a kifogásolt 100 liter/főre vonatkoztatva mondanám, hogy a mérések szerint egy zuhanyozáshoz hat perc alatt ezt a mennyiséget teljesen kinyitott – mondjuk – csapoknál el lehet használni, tehát nem annyira sok ez a víz, mint amennyinek tűnik, sajnos elég kevés.
Még egyszer és egyértelműen azt szeretném mondani, hogy azokon a helyeken, ahol ezek a sportlétesítmények vannak, használják a vízórát, megfelelő biztosítékot ad arra, hogy csak a felhasznált mennyiséget fizessék.
A másik még – ahol esetleg erre valamilyen oknál fogva még nincs lehetőség ": a szolgáltató, tehát a vízszolgáltató vállalat és a szolgáltatást igénybe vevők közötti megállapodások alapján kötik meg a szerződést, amelynél figyelembe veszik a szezonjelleget; figyelembe veszik azt, hogy milyen pályáról van szó, tehát bitumenesről vagy pedig füvesről, mert a rendelet bitumenes pályák locsolására nem tartalmaz előírást. Úgyhogy ezeknek a figyelembevételével szeretném, ha képviselő úr el tudná fogadni a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir