FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
Hozzászólásom indítóoka a társadalombiztosítási kötelezettségek érdekében vállalt állami garanciavállalásnak, gyakorta parttalan garanciavállalás követelésének az egyre erősebb hangja.
Azon képviselőtársaim figyelmét, akik a társadalombiztosítás gondjait távlatban is az állami költségvetés forrásaiból szeretnék megoldani, már most, az általános vita lezárása előtt felhívom arra, hogy indítványaik alapjaiban veszélyeztetik a társadalombiztosítás terén végbement reformfolyamat elmúlt évtizedben elért eredményeit.
A 80-as évek első felének a gazdasági rendszer működését illető egyik leglényegesebb közgazdasági felismerése az volt, hogy a költségvetési hiány fő előidézője a külföldre történő eladósodási folyamatnak. A külső egyensúly megteremtése érdekében is véget kellett vetni annak az állapotnak, hogy a költségvetési hiányt kialakító tényezők között szétválaszthatatlanul összemosódtak az államigazgatási, szociális, társadalombiztosítási, termeléstámogatási és beruházási kiadások.
Az önálló társadalombiztosítási költségvetés megteremtése tehát nagy horderejű reformlépés volt, és nem csupán a költségvetési egyensúly és ezen keresztül a külkereskedelmi egyensúly megteremtését szolgálta, hanem a mindenkori politikum költségvetési alamizsnájától független társadalombiztosítói öntudat kialakulását is. És íme, még jószerével ki sem alakult, meg sem született a társadalombiztosítás politikai és gazdasági önállósága, máris óriási erőfeszítések történnek a visszarendeződés érdekében, azaz a költségvetési függés és a költségvetésen keresztül a direkt politikai függés ismételt kialakítása, ismételt visszahozása érdekében.
Tudom persze, hogy a nálunk gazdagabb országokban számos példa akad arra, hogy a költségvetés rendszeresen szerepet vállal a társadalombiztosítás kiadásainak a fedezésében, de azt is tudom, hogy mi nem vagyunk ilyen gazdag ország. A lakosság igazságérzete is berzenkedne, ha azt tapasztalná, hogy az alacsony nyugdíjukat keresettel kiegészíteni kényszerülőknek azért kelljen személyi jövedelemadót fizetniük a költségvetésbe, hogy ebből – a társadalombiztosításba történő átcsoportosítás révén – a magasabb nyugdíjú társaik járandóságát fedezni lehessen.
(12.50)
Hosszú távon megoldást csak az jelenthetne, ha a társadalombiztosítás 20-25 évre előrelátó, járulékvárományban és tőkefedezetben gondolkodó működési mechanizmusa kialakulna. Sajnos, tavaly a hosszú távú előregondolkodás terhét a Parlament levette a társadalombiztosítás válláról, anélkül persze, hogy ezt a terhet magára vállalta volna. Mi is hibásak vagyunk tehát, hiszen a vállalkozások, háztartások gazdálkodási zavarainak elemzéseiből tudnunk kellene, hogy az előrelátó gazdálkodás kikényszerítése nélkül szükségszerű a csődhelyzet bekövetkezése és a támogatások kérése vagy követelése.
Hogyan kényszeríthető ki egy előrelátó gazdálkodás? A gazdasági életben az ilyen kényszer érvényesülése általános. Azok a vállalatok, amelyek az egyre élesedő piaci versenyben nem gondolkodnak már ma 6-8 év múlva megtérülő beruházásokban, vállalkozásokban, azoknak néhány év múlva a talponmaradás gondjaival kell szembenézniük.
A társadalombiztosítás felelőseinek nem 6-8 évre előre, hanem 20-25 évre előre kellene gondolkodniuk, hogy meglegyen a leendő betegek, a leendő idősek ellátásának a munkaerő- és tőkefedezete.
Tavaly az Országgyűlés nem kényszerítette rá a társadalombiztosítást a hosszú távú felelősség felvállalására, emiatt belátható időn belül nem számíthatunk a költségvetéstől, a napi politikától független társadalombiztosítói gyakorlat kialakulására.
Képviselőtársaim, több hozzászólás tartalmából azt a következtetést vonhatnánk le, hogy az elmúlt évtizedben a társadalombiztosítás hátrányos helyzetbe került az állami költségvetés érdekeivel szemben. Hadd hívjam fel az önök figyelmét a társadalombiztosítás előnyös, privilegizált helyzetére.
Az első, igen jelentős privilégium az, hogy a társadalombiztosításnak joga van elvonni a munkaerő hozadékának mintegy 40%-át anélkül, hogy ennek az élőmunkatőkének a létrehozásában számottevő erőfeszítést vállalt volna. A társadalombiztosítás az anyák és a gyermekek néhány milliárd forintot kitevő egészségügyi gondozása fejében évente hozzájut több száz milliárd forint értékű, munkaképes korba belépő, élő munkaerőben megtestesülő tőkének a hasznosítási jogához.
A második privilégium az, hogy az élőmunkában megtestesülő tőke hasznosításában a társadalombiztosítás elsőbbségi részvényes. Olyan esetekben is hozzájuthat a munkaerő hozadékához, amilyen esetekben a két fő beruházó: a szülők és az állam nem vagy alig juthat hozadékhoz. Gondoljunk például arra, hogy egy viszonylag alacsony, 12 000 forintos havi kereset után hétszer annyi bevételhez jut a társadalombiztosítás, mint az állami költségvetés. Megjegyzendő, hogy a munkaerő felnevelésében a főszerepet vállalt szülőknek még arra sincs joguk, hogy ha túl alacsony a nyugdíjuk, vagy ha egészségügyi gondozásra szorulnak, akkor gyermekeik jövedelméből adózás előtt levonható pénzátutaláshoz juthassanak.
Az általam elmondott példák igazolják, hogy a társadalombiztosítás ma nem mostoha, hanem kivételezett helyzetben van a nemzetgazdaság jövedelemelosztásán belül. Természetesen a privilégiumok számát lehet tovább növelni. Évről évre növelhetjük például a költségvetésen belül a társadalombiztosításnak juttatott hozzájárulás részarányát. Néhány év alatt ily módon visszaállíthatjuk a 10 évvel ezelőtti állapotokat is, amely körülmények között a hosszú távú felelősség vállalásától felmentett társadalombiztosítás ismét a költségvetési deficit fő faktora lesz, és szükségszerűen ismét elveszíti az annyira kívánatos önállóságát.
Igen terhes múltat örököltünk. Se produktívan foglalkoztatott munkaerő-állomány biztos járuléka, se vagyon nem áll kívánatos mértékben a társadalombiztosítás rendelkezésére. Elkerülhetetlen most még néhány éven keresztül a társadalombiztosítás költségvetési támogatása, de a mai tendenciában az az aggasztó, hogy ezt a támogatást sokunk természetesnek és hosszú távon is kívánatosnak tekinti.
Az Állami Számvevőszék jelentése felhívja arra az Országgyűlés figyelmét, hogy nem egyértelműek a költségvetési garanciavállalásra vonatkozó országgyűlési határozatok
Kérem képviselőtársaimat, hogyha a közeljövőben arról kell dönteniük, hogy az Országgyűlés melyik változatot támogatja, akkor a mérsékeltebb változatot, a költségvetés egyensúlyát nem veszélyeztető és a társadalombiztosítás irányítóira a jövőért érzett felelősséget is rákényszerítő változat mellett döntsenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir