GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés!
A meliorációs beruházások szervezett, irányított formában 1981-től folynak az országban. Kezdetben ezen beruházások 30-70%-os mértékű, vissza nem térítendő állami támogatásban részesültek, '88 óta pedig egységesen 40%-os mértékű normatív támogatás vehető igénybe megvalósításukhoz. E támogatási konstrukció jelenleg is él, és bármely gazdálkodó által hozzáférhető.
A képviselő úr által felvetett probléma valós, és jelentős állami, valamint termelőszövetkezeti saját forrást érint. Ezt az agrártárca időben érzékelte, és a szövetkezetekről szóló sarkallatos törvények kodifikációs munkája során, valamint a kárpótlásról rendelkező törvényekben kezelte is. Általában azt javasoltuk és javasoljuk a fórumoknak és szövetkezeteknek, hogy elsősorban műszaki okok miatt ne jelöljék ki a meliorációs beruházásokkal feljavított földeket kárpótlási földalapba. Ha erre mégis rákényszerültek, a korábbiak értelmében a következő, jogszabályilag rendezett állapotról tudom a képviselő urat tájékoztatni: a szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról rendelkező 1992. évi II. törvény 3. § (2) bekezdése szerint a szövetkezet vagyonához tartozik az állam által 1988. december 31-ig pénzügyi támogatásként juttatott, a szövetkezet 1988. december 31-i mérlegében állami vagyonként kimutatott vagyon is.
A tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról rendelkező törvény 25. § (1) bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy a kárpótlásra jogosult az általa megvásárolt termőföld aranykorona-értékben ki nem fejezett értéknövekedésének állami támogatással csökkentett öszszegű megtérítésére köteles.
Lényegében ez a tény azt jeletni, hogy az állam lemond a szövetkezet, illetve az új tulajdonos javára az ezen beruházásokhoz biztosított költségvetési forrás megfizetéséről.
(14.20)
Amennyiben az állami támogatáson túl a meliorációt saját forrásból, forráskiegészítésből valósították meg, úgy természetesen annak visszafizetéséről rendelkezni kell. Például a kárpótlásra jogosult üzletrésztőkéjének felhasználásával, annak elismerésével, vagy kárpótlási jegyének az elismerésével is tudna törleszteni.
Ugyancsak jó konstrukciónak tartom a képviselő úr által javasolt bérletnek a felhasználását erre a célra. Ez természetesen a szövetkezet közgyűlésének határozatától is függ, de itt semmi másról nincsen szó, mint arról, hogy a szövetkezet által kibocsátott üzletrésztőkét igazoló értékpapírt a szövetkezet, valóban névértéken, valós értéknek ismeri el.
Képviselő úr kérdése új hitelkonstrukció és a reorganizációs kamatpreferencia ilyen irányú kiterjesztésének lehetőségéről is szólt. A kárpótlásból megszerezni kívánt földön korábban végrehajtott értéknövelő beruházás miatt felmerülő addicionális költség megtérítésének kedvezményes kamatozású hitellel történő segítésére a tárcának sajnos nincs módja.
A kezdő vállalkozóknak azonban számos, széles körben ismert, kedvezményes hitelkonstrukció áll vállalkozói projektjeik segítésére.
A reorganizációs program jelenleg csak a felszámolási, illetve csődeljárás alatt álló, valamint az átalakult szövetkezetek vagyontárgyainak az életképes vállalkozási formák közötti újrahasznosítását, s az ehhez szükséges pótlólagos fejlesztéseket támogatja.
Az agrárágazat 1993. évi közgazdasági feltételrendszerének kialakítása jelenleg folyik. Ennek keretében a reorganizációs támogatás is módosításra kerül. Ennek keretében vizsgáljuk, hogy a program kiterjeszthető-e, illetve a programba beilleszthető-e egy komplett csomag az említett célra.
Azonban ez esetben is, a támogatásra csak a jövő évtől nyílna lehetőség.
Megjegyzem még, hogy a kezdő agrárvállalkozók támogatására jelenleg is számos lehetőség igénybevételére van mód, sőt a klasszikus mezőgazdasági tevékenység egészére – szektortól függetlenül – kedvezményes hitelkonstrukciót kezdeményeztünk, és ezt már legutóbb elfogadta a kormány.
Ezeken túlmenően a tárca '93. évben létre kívánja hozni a mezőgazdasági újjáépítést célzó alapot, amely igen jelentős kedvezményeket fog biztosítani a kezdő vállalkozóknak és a már prosperáló gazdaságoknak egyaránt.
Köszönöm szépen türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir