ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam!
Az a folyamat, amit polarizációnak nevezett, már régen megindult. Ha végigtekintünk a ma felsőoktatásba került diákokon, látjuk, végletesen elmaradó területekről beszélhetünk és kiváltságos gócpontokról, ahonnan az átlagos aránynál sokkal nagyobb arányban, az elmaradottakhoz képest három-négyszeres arányban jutnak felsőoktatási intézménybe a tanulók.
De Nagy Attila képviselőtársam egyáltalában a közoktatásnak – és nemcsak a magyar közoktatásnak, hanem a világon mindenhol – legfontosabb kérdését érinti, mert egy országnak gondoskodnia kell egy átlagos, minden ember számára hozzáférhető oktatásról, ugyanakkor gondoskodnia kell azokról, akik lemaradnak, akik ezt a színvonalat, az általános oktatást nem tudják teljesíteni, vagy nem felelnek meg annak a követelményeinek. Erről két héttel ezelőtt volt interpelláció, körülbelül 15–20%-os ez Magyarországon. De gondoskodnia kell a kiváló tehetségekről is, akiket az átlagra visszaszorítani pazarlás lenne egy ország számára.
Hajlok arra a felfogásra, ami Európában több helyen is megjelenik, és a mi oktatási törvényünkben is helyet kapott az a gondolat, hogy valahol mindenki tehetséges, csak a megfelelő iskolát kell számára megtalálni. De természetesen ezzel olcsón nem akarom megúszni a dolgot. Vannak valóban olyan kiváló tehetségek, akiknek további tanulási útját az államnak segítenie kell, s ez az állam felelőssége.
Képviselőtársam kérdése elsősorban annak anyagi feltételeiről szól, hogy ezt hogyan biztosítsuk, ezért szeretnék néhány szót a szerkezetről is szólni, egészen röviden, hiszen az idő rövid, pedig a téma hosszabb kifejtést érdemelne.
Itt van elsősorban az iskolahálózat, mely gazdagodó iskolaválasztékot nyújt, és reméljük, hogy ebben a tanulók megtalálják a maguk megfelelő iskoláját. Ezt segítené a kistelepülések számára külön törvényben biztosított pluszköltség, mert minél kisebb településről indul egy tanuló, annál nagyobb hátránya van, és ide lehetne sorolni még már a törvénytervezetben kifejezetten így jelentkező gondoskodást, hogy a főváros, megye területén működő önkormányzatok az iskolai, diákotthoni körzeti feladatok pénzügyi támogatására a kiemelkedő képességű, hátrányos helyzetben lévő tanulók támogatására elkülönített pénzalapot létesítenek. Hosszabban nem akarom felolvasni, egy másik részt még ebből: "Az alapból lehet támogatást nyújtani a kiemelkedő képességű, hátrányos helyzetben lévő tanuló részére…" és így tovább.
A tárca már évek óta támogatja a képességfejlesztő pedagóguskísérleteket, kísérleti iskolákat – ez is ide tartozik.
A tehetségek kiválasztását segítik az országosan igen szépen működő tanulmányi versenyek, a középiskolás tanulmányi versenyek, a TDK a főiskolán és egyetemeken, pályázatok, amelyeket a Köznevelésben és a Felsőoktatásban hozunk nyilvánosságra, nemcsak a pályázati lehetőségeket, hanem hogy kik kapták meg, és megpályázhatnak azon kívül különböző alapokat, amit a minisztérium gondoz. A kis iskolákra, a Kemény Zsigmond, a diákcsere mozgalom – ezek mind olyan pályázatok, amelyeket a tehetségesek számára tartunk fenn.
Azonkívül számos társadalmi alapítvány is jött létre. Ezek közül csak egyet említek, a Győrffy István nevével fémjelzett alapítványt, ami kifejezetten a hátrányos helyzetű és elsősorban a falusi kisiskolásoknak a felzárkóztatására jött létre még 1990 decemberében mintegy 25 millió alaptőkével, ami azóta szaporodott, és igen eredményes munkát végzett.
De nem szóltam még a tehetséggondozás egy másik területéről, ami az anyagiak felett áll: hogyan találjuk meg. A versenyek már ezt szolgálják, de erre vonatkozóan külön tanácskozást hívtunk össze a múlt hónapban az Oktatáskutató Intézet vezetésével, ahol az összes magyarországi egyetem, főiskola, az egyházak, a különböző minisztériumok és kutatási szakértők vettek részt a "Regionális beiskolázás a felsőoktatásban" címmel. Az egész országból összegyűlt szakértőknek a tanácskozása kifejezetten erről a témáról szólt. Voltak határozatai, ezekből néhányat felolvasnék.
Az egyik az, hogy a régió kutatását meg kell tenni, meg kell nézni, hogy honnan jön kevés tehetség, hiszen feltételezhető, hogy a tehetség egyenlően oszlik el az ország minden részén, szegény és gazdag részén egyaránt; melyek azok az iskolák, amelyek kiválóak a tehetségek gondozásában, és itt részben vissza akarják állítani azt a történeti hagyományt, mint ahogy régen a sárospataki, debreceni, pápai, nagyenyedi kollégium partikulárain keresztül szerezte be a tehetséges diákokat, most az egyes vidéki felsőoktatási intézményeknek a felelősségét kell újra felkelteni, hogy a saját beiskolázási területükön a végzős diákokkal együttműködve, az iskolákkal együttműködve állandóan kutassák és keressék a tehetségeket, akiket különböző ösztöndíjakkal és kedvezményekkel felhoznak a felsőoktatási intézményekbe.
Ugyancsak ilyen kezdeményezés az több helyen, hogy úgynevezett nulladik évfolyamot indítanak a felsőoktatásban olyan elmaradt iskolákból jövő tanulók számára, akik tehetségesek, de abban a pillanatban, amikor az érettségit megkapják, még nem alkalmasak, vagy nem ütik meg azt a mértéket. Ilyen is több helyen van. Hadd említsek egy legfrissebb kezdeményezést, a Gandhi Alapítványt, amit egyik képviselőtársunk itt a beás cigányoknak alapított, szintén az ottani tehetségek gondozását tűzte ki célul. Természetesen a regionális iskolai tehetséggondozás kidolgozása és megteremtése ennek a többször hangoztatott és már, hogy így mondjam, lábra állított programnak a része lesz. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir