TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Szeretném azzal kezdeni, hogy a Kormány nem változtatta meg az agrárszféra támogatásáról szóló korábbi elhatározásait. A kormánydöntésnek megfelelően a támogatási célok beépültek a gazdaságilag elmaradott térségek felzárkóztatását és a munkahelyteremtést szolgáló területfejlesztési támogatási rendszerbe. A Kormány részletesen meghatározta azokat a célokat, amelyeket e térségek népességmegtartása, a mezőgazdasági eredetű munkanélküliség csökkentése és a mezőgazdasági szerkezetváltás érdekében támogatni szükséges.
Így vissza nem térítendő 30%-os támogatásban részesülhetnek a munkahelyteremtést szolgáló fejlesztések, a fejlesztési költségük 50%-áig támogathatók a mező- és erdőgazdasági infrastrukturális beruházások, a mezőgazdasági reorganizációs célokat szolgáló hitelek felvételéhez szükséges saját forrás ugyancsak 50% erejéig igényelhető ebben a támogatási rendszerben. Ugyancsak szólnék arról, hogy a 35 évnél fiatalabb agrárvállalkozók vállalkozásainak a beindításához szükséges hitelfelvételt is az előzőkhöz hasonlóan kívánjuk támogatni. A szerkezetváltás elősegítése érdekében a nem mezőgazdasági földhasznosítások beruházásait - mint például halastó-létesítés, falusi idegenforgalom és így tovább – terveink szerint ugyancsak 30%-kal kívánjuk támogatni. A falusi turizmus fejlesztése érdekében 10 ágyig, az állandó jellegű szálláshelyek után a fejlesztési költségek maximum 30%-ára adható támogatás. Az agrárszférából származó munkanélküliek száma növekedésének megelőzése érdekében fennmarad a földalapú támogatás, amely a kedvezőtlen mezőgazdasági adottságú településekben egyöszszegű, hektáronként megállapított juttatás. Mint ezt tisztelt képviselőtársam tudja, ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha a szántóterületek átlagos kataszteri tiszta jövedelme nem haladja meg a 17 aranykorona-értéket, akkor vehető ez a támogatás igénybe.
Tisztelt Képviselőtársam! Ezek a javaslatok szerepelnek tervezetünkben. A rendelet várhatóan a közeli hetekben megjelenik. Az elhúzódás oka a széles körű egyeztetés.
Az első tervezet decemberben elkészült, azonban hat tárcával kellett egyeztetnünk, ez megtörtént. A jövő héten terjesztjük a gazdasági kabinethez a tervezetet, ezt követően pedig a Kormány elé. Időközben az Érdekegyeztető Tanács munkaerőpiaci bizottsága is bejelentette a szándékát az egyeztetésre, tehát ez is egy kis elhúzódást jelent. Egyébként itt van a tervezet, meg fogom mutatni utána, térképpel és mellékletekkel együtt.
Én azt remélem, hogy ez a késedelem nem okoz fennakadást, mert a reorganizációs célú hitelek felvételéhez szükséges támogatási igények várhatóan csak az év második felében jelentkeznek, a földalapú támogatás pedig, amint említettem, egy összegben kerülne kifizetésre. Ennek ellenére természetesen a rendelet mielőbbi kiadását az érdekelt tárcákkal együtt szorgalmazzuk.
Tájékoztatni szeretném még tisztelt képviselőtársamat, hogy az említett 75/1991-es kormányrendelet értelmében eddig is támogattuk a felsorolt agrárszektor ügyeit. Eddig mintegy 5100 munkahely létrehozását segítettük ebből elő, és közel 11 milliárd forint beruházás megvalósítását támogattuk a területfejlesztési alapból.
Én kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir