PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvénynek az Országgyűlés 1992. március 31-ei ülésnapján elfogadott módosításával kapcsolatban benyújtott kérdésére a következő tájékoztatást adom:
A módosítás a törvénynek az adómentességet tartalmazó rendelkezéseit két ponton érintette. Mind a kettő a törvényben meghatározott önsegélyező szervezetek által a magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatások adómentességéről rendelkezik.
A dr. Csehák Judit és Kósáné dr. Kovács Magda képviselők indítványára elfogadott előírás mentesíti az adó alól az önsegélyező feladatot is ellátó társadalmi szervezetet, továbbá a szociális célú alapítvány által nyújtott szociális segélyt. Ebben az összefüggésben kiemelendő, hogy az említett társadalmi szervezet, illetőleg alapítvány által nyújtott szociális segély csak akkor adómentes, ha készpénzben vagy természetbeni formában a szociálisan rászorulóknak nyújtják. Szociálisan rászoruló az, akinek – illetve eltartottainak – létfenntartása olyan mértékben veszélyeztetett, hogy azt – vagyoni viszonyára is tekintettel – csak külső segítséggel képes biztosítani. Ugyanakkor nem feltétele az adómentességnek az, hogy az említett szervezetbe, alapítványba csak adózott pénzeszköz kerüljön befizetésre.
A Csépe Béla képviselő úr javaslatára bekerült rendelkezés szerint az önsegélyező egyesület és az önsegélyező alapítvány által juttatott szociális célú természetbeni és pénzbeni ellátás csak akkor adómentes, ha az alapítók, illetve a csatlakozók a befizetést adózott pénzeszközük felhasználásával teljesítették. Ebben a szövegösszefüggésben az adómentességi feltétel a befizetők oldaláról determinált, de e mellett a rászorultságot már nem kell vizsgálni.
A magánszemély mindkét esetben azzal szerez tudomást az adómentességről, hogy a kifizető – az egyesület vagy az alapítvány – nem von le a juttatásából adóelőleget. A kifizető pedig – az előzőekben ismertetettek szerint – a rendelkezésére álló információk alapján el tudja dönteni, hogy az általa adott juttatás az adott magánszemélynél adóköteles-e vagy sem.
Megjegyzem végül, hogy a kormányzási álláspont ez ügyben – pontosabban ez ügyben is – egyértelmű volt. Csak és kizárólag Csépe Béla úr ez irányú javaslatát támogattuk, és ennek a vonatkozó parlamenti bizottsági ülésen is, a jegyzőkönyvekben dokumentálhatóan – illetve ezekben megtalálják a dokumentációját – hangot adtunk.
Kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir