KÓNYA IMRE, DR. az MDF-frakció vezetője:

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. az MDF-frakció vezetője:
KÓNYA IMRE, DR. az MDF-frakció vezetője: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az általam előterjesztett személyi javaslat, mint ahogy indokolásából is kitűnik, az 1990. április 28-i megállapodás legfőbb alapelvének, a kormánykoalíció többségének a bizottságokban való érvényesítését kívánta helyreállítani abban a két bizottságban, ahol ez a többség megszűnt, illetőleg egészen csekély, egy főre olvadt le.
Örömmel közlöm a tisztelt Házzal, hogy az elmúlt percekben sikerült ennek a javaslatnak minden oldalról támogatást szerezni és egy megegyezést létrehozni: megállapodást kötöttünk, amelyet mind a hét képviselőcsoport vezetője és a függetlenek megbízottja egyaránt elfogadott az alábbiak szerint: (Olvassa.)
"A felek megállapítják, hogy az Országgyűlés képviselőcsoportjának vezetői, valamint a független képviselők megbízottja között 1990. április 28-án létrejött megállapodást követően az Országgyűlésben egy további képviselőcsoport jött létre, aminek következtében a megállapodásnak azt a részét, amely az Országgyűlés bizottságainak összetételét szabályozta, módosítani kell.
Emellett szükségesnek tartják az Országgyűlés állandó és ideiglenes bizottságai struktúrájának felülvizsgálatát, új bizottságok létrehozását és a bizottságokban a képviselőcsoportok arányainak, illetve a függetlenek képviseletének a helyzethez való igazítását.
A felek elismerik a kormánykoalíció képviselőcsoportjainak azt az igényét, amely az 1990. április 28-i megállapodásnak a bizottsági összetételre vonatkozó azon alapelvének ideiglenes érvényesítésére vonatkozik, hogy a kormánypárti többség minden bizottságban érvényesüljön.
Miután a módosításra vonatkozó tárgyalások a mai napig teljes eredményre nem vezettek, ezért az alábbiakban állapodnak meg:
1. Az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság létszámát ideiglenesen két-két fővel bővítik, azzal, hogy a két további bizottsági tagot a Magyar Demokrata Fórum jelölheti.
2. A felek kötelezik magukat arra, hogy 1992. május 15-éig a fentiekben jelzett felülvizsgálatot elvégzik.
Kötelezettséget vállalnak továbbá arra, hogy ennek során törekszenek a megegyezésre.
Budapest, 1992. április 6-án."
Az összes képviselőcsoport vezetőinek és a függetlenek megbízottjának az aláírása szerepel itt.
E megállapodásra is figyelemmel fenntartom a személyi javaslatot, és kérem a tisztelt Házat, hogy szíveskedjék azt támogatni.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir