LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Katona Kálmán képviselőtársam elmondta már a törvénynek a lényegét, ezért valóban csak azt szeretném hozzátenni, hogy az 1960-as években az Egyesült Államokban megszületett első termékfelelősségi törvény után 1985-ben az Európai Közösség kiadta azokat az irányelveket, amelyek gyakorlatilag ajánlásszerű, de inkább kötelező jelleggel veszik ma figyelembe és ma lényegében a közösséghez tartozó összes országnak megvan a maga fogyasztóvédelmi, és ezen belül vagy pedig ezzel párhuzamosan az úgynevezett termékfelelősségi törvénye.
Úgy gondolom, hogy a közösséghez való csatlakozásnak a korában feltétlenül szükségünk van erre. Egyrészt magának a csatlakozásnak is bizonyos fokig egyik előfeltételének tekinthető, másrészt pedig a viszonosság elve alapján a magyar exporttermékekkel szemben érvényesítik ezt a törvényt, ugyanakkor viszont a Magyarországra érkező – meglehetősen változó minőségű – termékek tekintetében nélkülözhetetlen, hogy mi is tudjuk hasonló módon ennek a törvénynek az erejét érvényesíteni.
Csak példaként szeretném elmondani önöknek, mert nem mindenkinek világos, hogy miről van szó: a televízió-képernyők felrobbanása és ennek következtében a lakástüzek, sőt emberéletben esetleg létrejövő károsodások. Vagy a gépkocsik esetében egy rossz gépkocsigyártás, egy rosszul előállított fék, egy fékhiba következtében a harmadik gépkocsiban és az ott tartózkodókban okozott károsodás. Ezek mind új dolgok, mármint a közvetlenül termékfelelősség elve alapján történő felelősségre vonás olyan fontos dolgok, amelyek eddig a magyar joggyakorlatban nem léteztek, és ennek következtében nagyon európai módon tudnánk gondolkodni, és tudnánk ezt az új törvényt érvényesíteni.
Ez végeredményben minőségjavításra kényszeríti a magyar vállalatokat, de hangsúlyozom: a valódi vállalatokat és a valódi minőséget produkálókat. Ilyen értelemben tehát nem vállalkozásellenes, sőt vállalkozást elősegítő törvényjavaslatról van szó, hiszen kiszűri a rossz minőségűt, a kontárokat, és kiszűri a nagyon gyenge, importból az országba bejövő termékeket, illetve komoly szankciókat képes foganatosítani ellenük. Éppen ezért, mivel valóban nagyon nagy szükség van legalább egy féléves időszakra, amikor felkészülnek a vállalatok új technológiával vagy új import források keresésére, ezért kérjük, hogy sürgősséggel hagyják jóvá, vegyék föl napirendre képviselőtársaim azért, hogy valóban kellő ideje legyen a vállalatoknak. Volt már a közelmúltban tapasztalatunk nem kellő időben bevezetett törvényjavaslatról és annak a hatásáról, ezért kérnénk szépen, hogy ezt vegyék figyelembe, és fogadják el a sürgős napirendre vételt. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir