GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Lassan szinte szokássá válik ebben a Házban, hogy Oláh Sándor reflektál néhány ellenzéki felszólalásra, melyre én viszont reakcióval élek. Most is ez történik, de nemcsak hozzá fogok kapcsolódni.
Először is volt egy olyan kijelentése, miszerint a mezőgazdaságban tapasztalható némifajta visszatartás is, amelyet én úgy értelmeztem, hogy a jelenlegi szövetkezeti vezetésnek tulajdonít. Gondolom, itt nem arra gondol, hogy ezek a szövetkezeti vezetők szabotálnának, nyilván ilyenfajta ósdi nézetek ma már nem térhetnek vissza.
Egy másik része a felszólalásnak a munkanélküliségre vonatkozott. Én felhívom a figyelmét, hogy az átmeneti törvény hatálybalépése óta már nagyon sokan elvesztették a munkahelyüket a szövetkezeteknél, nyilván nem abból a csoportból, amelyről úgy gondoltuk… Szerintem a mezőgazdasági munkanélküliségre sokkal jobban kellene odafigyelni, mint ahogy alaposabban és jobban oda kellene figyelni a mezőgazdasági statisztikára is, amely egyébként – a felszólalásával szemben – lényegesen rosszabb képet mutat, hiszen, már mondtam ebben a Házban, az állattenyésztés majd 20%-kal csökkent, és a növénytermesztésnél is jelentős a csökkenés.
Más megjegyzés; Cséfalvay Gyulához például, aki említette, hogy milyen módon került sor a szövetkezetek szervezésére. Szerencsére én akkor nem éltem, de szeretném megjegyezni, hogy én viszont szeretném megélni a szövetkezetek ésszerű átalakítását, és remélem, hogy múltbeli élményekre való hivatkozással nem is sikerül majd ezt megakadályozni. Egy másik még Nagy Varga Dezsőnek, aki arról beszélt, hogy törvényi szintű szabályozásra van szükség feltétlenül. Én azt gondolom, hogy ez helyes szándék, és egyébként mondtam is, hogy a szándék – ami ebben a törvényjavaslatban foglaltatik – dicséretes és tisztelendő, viszont a végrehajtás módja, annak a kivitelezése olyan alacsony színvonalú, hogy egyszerűen nem alkalmas arra, hogy megvalósítsa ezeket a szándékokat.
Például az alkotmányossági aggályaim között elmondtam, hogy ez a törvény lényegesen nagyobb mértékben korlátozza az alapjogokat, és ezért alkotmányellenes, mint a Kormány eredeti törvényjavaslata, amelyik – mint mondottam – számunkra elfogadhatóbb lett volna ennél, amelyik például azt javasolta, hogy legalább 50% mértékéig a tagsági éveket kell a vagyonnevesítésnél figyelembe venni. Mindezeket csak azért mondtam el, mert nem szeretem, ha nem figyelnek eléggé oda a beszédeimre (Zaj.) és ezért azokat félreértelmezik. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir