PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az eddig elhangzottakkal szemben nekem egy egész más jellegű problémám van a benyújtott törvénymódosító javaslattal kapcsolatban. Nevezetesen az, hogy az elfogadott ez évi II. sz. törvény 6. § b) pontjában a törvény kimondja, hogy vagyonnevesítésben kell részesíteni azt, aki e törvény hatálybalépését megelőzően legalább 5 évig tagja volt a szövetkezetnek, illetőleg e volt tag örökösét.
Igen ám, de a 8. § b) pontja szintén foglalkozik ezzel a réteggel, nevezetesen a szövetkezet volt tagjaival és azok örököseivel, és itt a 8. § egyértelműen kimondja azt, hogy a volt tag és annak örököse csupán a szövetkezet vagyonának legfeljebb 10%-áig részesíthető vagyonnevesítésben.
Na most, igen nagy volt a mozgás a szövetkezetekben az elmúlt évek során. Feltételezhető az, hogy a szövetkezetek igen nagy számában az alapító tagok, akik általában a bevitt vagyon arányában vagyonnevesítésre lennének jogosultak, már jelenleg igen kis számban tagjai a szövetkezeteknek. Ennek értelmében azt kell mondani, hogy egy nagy csoport jelentkezhet a volt tagok közül és azok örökösei közül a vagyonnevesítésre, de ez a réteg gyakorlatilag a szövetkezet vagyonának legfeljebb a 10%-ára lesz jogosult a nevesítés során.
Amennyiben ez így lesz, akkor elképzelhető az, hogy a megmaradó 90% – amelyik tulajdonképpen a nagyobb rész – felosztására csak a jelenlegi tagok lesznek jogosultak, alig lesz a jelenlegi tagok között olyan személy, aki vagyont vitt be a szövetkezetekbe. Amennyiben pedig ez így van, tehát ha én értelmezem jól a jogszabályt: tehát a volt tagok és örököseik a meglévő vagyonnak legfeljebb csak a 10%-a erejéig jelentkezhetnek, a 90%-át pedig a jelenlegi tagok között kell felosztani, akkor igen súlyos aránytalansághoz vezethetne az, hogy 20–60%-ot a bevitt vagyon arányában kell-e leosztani.
Ad absurdum még az is elképzelhető lenne ez alapján, hogy mindössze egyetlenegy olyan személy van a szövetkezet jelenlegi tagjai között, aki valamikor vagyont vitt be a szövetkezetbe, így tehát egyetlenegy személynek kell a szövetkezet vagyonának akár 20–60%-át nevesíteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir