GLATTFELDER BÉLA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Full text search

GLATTFELDER BÉLA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója:
GLATTFELDER BÉLA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottságnak nem szokása, hogy gyakorta állítson kisebbségi előadót, azonban ez esetben mindenképpen szükségesnek látták a kisebbségben maradottak, hogy ezt megtegyék. Méghozzá azért, mert a gazdasági bizottság az elmúlt ülésén negyedszerre változtatta meg a véleményét.
Először az érintett üggyel kapcsolatban a gazdasági bizottság azt a döntést hozta, még valamikor a törvényjavaslat elfogadása előtt – amikor még Szabó Iván volt a bizottság elnöke –, hogy a Kormány eredeti módosító javaslatával szemben, amelyik 50%-os mértékben kívánta a szövetkezeti vagyont nevesíteni a tagsági évek alapján, úgy döntött, hogy ezt nem támogatja, és csak olyan megoldást tart elfogadhatónak, amelyik a vagyon nevesítésére vonatkozóan semmiféle százalékos előírást nem tartalmaz.
Másodszorra a bizottság úgy döntött a most tárgyalt törvényjavaslattal kapcsolatban, hogy azt általános vitára alkalmasnak találja.
Harmadszorra azt mondta, pontosabban azt kérte a három előterjesztőtől, hogy a törvényjavaslat rendkívül sok hiányossága miatt ezt a törvényjavaslatot vonják vissza, majd a legutóbbi ülésén negyedszerre azt az álláspontot foglalta el, hogy támogatja azt a módosító javaslatot, amelyet Szűcs István képviselő nyújtott be a bizottság ülésén, kérve a bizottság támogatását.
Azt hiszem, ennek a törvényjavaslatnak a vitája rendkívül jól szemlélteti azt, hogy egy törvény egyetlenegy paragrafusának a megváltoztatása hogyan változtathatja meg egy törvény egész koncepcióját.
A bizottsági ülésen a kisebbség részéről felmerült véleményeket – a vélemények szószólóinak ismertetése nélkül – összefoglalóan szeretném röviden ismertetni.
Az egyik legfontosabb ellenvélemény a most tárgyalt törvényjavaslattal szemben az volt, hogy a törvényjavaslatot azért, mert egy elfogadott törvényt a kihirdetése után rendkívül rövid időn belül kíván módosítani, nem támogatja, ugyanis az ilyen jellegű módosítások a jogalkalmazók körében jogbizonytalanságot eredményeznek.
Ennek a törvénynek, a szövetkezetek átmenetéről szóló törvények több hibája is van. Azt hisszük, rendkívül szerencsétlen lenne, ha ezeket a hiányosságokat egyenként, részenként kívánnánk módosítani. Ez nyilvánvalóan nem segítené a törvény végrehajthatóságát.
A másik probléma a törvény alkotmányjogi megítélésével kapcsolatban volt. A kisebbség véleménye szerint a törvényjavaslat a szövetkezetek rendelkezési jogát és így a tulajdonukhoz való jogát csorbítja. Ez a törvény tulajdonképpen a kárpótlási törvény folytatása.
A harmadik fontos ellenvéleményünk az volt, hogy ez a törvényjavaslat a 6. §-sal összefüggésben vizsgálva rendkívül káros gazdasági és társadalmi hatású, hiszen a 6. § kitágította a vagyonnevesítésre jogosultak körét, ami a szövetkezeti vagyon elaprózásához vezetett. A szövetkezeti vagyon elaprózódása pedig oda vezet, hogy az egyes részjegytulajdonosok alkupozíciója a szövetkezetek átalakulásánál nagymértékben csökken, néhol olyan mértékben is csökkenhet, hogy szinte lehetetlenné teheti a szövetkezeti tagok szövetkezetből való kiválását.
Végül pedig, ezt többször elmondtuk a plenáris ülésen is, hogy ez a törvényjavaslat jogtechnikai szempontból hiányos, nem alkalmas a törvényjavaslatban megfogalmazott cél elérésére. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir