LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Mi, szocialista képviselők nem támogattuk az átmeneti törvény elfogadását, mert a szövetkezeti elvekkel ellentétes előírásokat tartalmaz.
A szövetkezeti önkormányzat döntési jogkörét vonja el, vonja a Parlament kezébe, amikor a szövetkezeti vagyonról dönt. Félő, hogy kettes számú kárpótlási törvénnyé válik, de a kárpótlási törvénnyel ellentétben, amely az állami és a szövetkezeti vagyon terhére kárpótolta a jogosultakat, itt a szövetkezeti vagyonból kívánja orvosolni a jogos és a jogtalan sérelmeket egyaránt.
A kormánypártok képviselői, a földművelésügyi kormányzat vezetői egyaránt azt hangoztatják, hogy a parasztság nem érett, nem eléggé felnőtt arra, hogy döntsön saját sorsáról. Ezt visszautasítjuk!
A szocialisták a szövetkezeti törvények tárgyalása során minden módosító javaslatukkal arra törekedtek, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek a döntési jogokat azok kezébe teszik, akik a jog szerint tulajdonosai annak a vagyonnak, és akiknek ez a megélhetését, az állását, sokuknak a nyugdíj-kiegészítést jelenti.
És bár nem értünk egyet az átmeneti törvénnyel, most a módosítások kapcsán is olyan javaslatokat tettünk, amelyek a szövetkezeti tagok érdekeit védik, olyan javaslatokat tettünk, amelyekkel kiküszöbölhetők lennének azok a hiányosságok, amelyek a törvény végrehajthatóságát kockáztatják.
Ennek során javasoljuk, hogy a törvény 3. § (1) bekezdését pontosítsa a Parlament, ugyanis a mérleg szerinti vagyon meghatározása nincs összhangban a számviteli törvénnyel. Az 1991. évi XII. hó 31-ei mérlegben a tárgyévi nyereség és veszteség nem szerepel vagy például ugyanebben a mérlegben nem szerepel az egyszerűsített kettős könyvelést vezető szövetkezetek saját termelésű készlete.
Így pontatlan a törvény, alaptalan támadásokat indukálhat az eltérő értelmezés.
Nem értünk egyet azzal az elképzeléssel sem, hogy a korábbi nevesítést figyelmen kívül hagyva a teljes vagyon újranevesítéséről rendelkezett a Parlament. Ezért javasoltuk azt, hogy az szvt. hatálybalépésekor működő szövetkezeteknek az 1991. évi december 31-ei mérleg szerinti, a korábbi vagyon nevesítése a részjegytőkével és termőfölddel csökkentett vagyonát kelljen nevesíteni.
A hivatalos indokolás szerint e törvényben minden a tagok érdekében történik, a valóság viszont az, hogy az átmeneti törvény éppen a tagok jogai elé állít korlátokat. A vagyoni hozzájárulás és a tagi évek elismerésének túlzott erőltetése ellen vagyunk, ezért nem értünk egyet a beterjesztett javaslattal. Ahány szövetkezet, ahány falu, annyi sajátosság, annyi lehetőség, nem lehet igazságos kaptafákat előírni felülről.
Ezért nem javasoljuk a számszerű megkötöttségeket. Módosító javaslatot terjesztettünk be a törvény végrehajthatóvá tétele érdekében, amelyben azt javasoltuk, hogy az igénybejelentők kötelesek legyenek igazolni annak megalapozottságát.
Gondoljanak bele, milyen viták keletkeznek 30–40 évre visszamenőleg a tagi évek, az aktív tagság, a vagyoni hozzájárulás vagy a személyes közreműködés megítélése kapcsán! Félünk, hogy a föld után a szövetkezeti üzletrész is szembeállítja az embereket egymással.
Külön is beszélnem kell a szövetkezeti tagok időszakos munkanélkülisége kapcsán kialakult tarthatatlan helyzetről. Tsz-tagok ezreit küldik el a munkaügyi hivatalokból. Miért nem jár a munkanélküli járadék annak a szövetkezeti tagnak, akinek a szövetkezete nem tud munkát biztosítani? A munkahelyének elvesztése előtt a szövetkezeti tag ugyanúgy fizeti a munkanélküli járadékot, a szövetkezettől ugyanúgy levonják, mint más munkavállalótól vagy mint más munkaadótól.
Az átmeneti törvény nincs szinkronban más törvényekkel, de ez az összehangolatlanság nem veszélyeztetheti 30-50 ezer szövetkezeti tag napi megélhetését. A Parlamentnek biztosítania kell az állás nélkül maradt szövetkezeti tagok munkanélküliekkel azonos ellátását. Elfogadhatatlan az az indokolás, mely szerint a szövetkezeti üzletrésszel rendelkező tulajdonos kvázi-tőkés, ne tartson igényt a munkanélküli járadékra.
Tisztelt Országgyűlés! A szövetkezeti vagyon nevesítéséből származó szövetkezeti üzletrész hozadéka országos átlagban az elmúlt esztendőben nulla volt. Tehát az osztalék a többség megélhetését nem biztosíthatja, de nem csupán az osztalékra nem futja belőle, hanem a tagok munkadíjára sem, ezért vesztették el a munkahelyüket.
A tagok szövetkezeti üzletrésze bizonyára igazodik a szövetkezeti vagyon létrehozásában való közreműködésük arányához. Ezért természetesen – különösen a fiatalok – nem jutnak olyan mértékű üzletrészhez, mely megélhetésüket biztosíthatná. A szövetkezeti üzletrész a szövetkezeti törvény hatályba lépéséig, akár 1993-ig is, korlátozottan forgalmazható értékpapír lesz, tehát a tagnak sok esetben lehetősége sem lesz annak pénzre váltására. Ezért indokoltnak tartjuk, hogy a munkanélkülivé vált – akár átmeneti időre is munkanélkülivé vált – szövetkezeti tagok is részesedjenek munkanélküli járadékban saját és szövetkezetük befizetése alapján.
Egyébként e helyről is javasolom a szövetkezeteknek, vizsgálják meg, miként tudják alkalmazni a Munka Törvénykönyvében rögzített – 17. § (1) bekezdés – határozott időre szóló munkaszerződés intézményét, melynek alapján ez a probléma talán megkerülhető.
Hasonlóan megoldatlan a szövetkezeti tagok végkielégítésének ügye. Véleményem szerint az a szövetkezeti tag, aki vagyonát, üzletrészét a szövetkezetben hagyja, és ennek ellenére a munkalehetőségét elveszíti, jogosult legyen végkielégítésre. Hiszen a többség számára a szövetkezet elsősorban ma is munkalehetőség döntően. Természetesen azok, akik vagyonrészükkel együtt kiválnak a szövetkezetből és más keretekben keresik boldogulásukat, erre ne tartsanak igényt.
Befejezésül, az átmeneti törvény e módosítástól sem lesz sem jobb, sem pontosabb. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir