KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A most önök elé kerülő törvényjavaslat az elmúlt rendszerhez kötődő egyes társadalmi szervezetek vagyonelszámoltatásáról szóló 1990. évi LXXIII. törvény módosítását célozza.
Ez a módosítás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság 24/1992. IV. 21. AB számú határozatában 1992. június 15-i hatállyal megsemmisítette az említett törvény 8. szakaszát.
E kifogásolt szakaszban az Országgyűlés további intézkedéséig elidegenítési és terhelési tilalmat mond ki az elszámolási kötelezettséggel érintett egyes vagyontárgyakra.
A törvény e megsemmisített rendelkezésével összefüggésben az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom előírása mellőzhetetlenül szükséges, annak ellenére, hogy kétségtelenül korlátozza az elszámoló tulajdonát és gazdasági tevékenységét.
Alkotmányosnak mondja azonban a korlátozást annyiban, amennyiben az igazodik az elszámolás folyamatához és idejéhez.
Az Alkotmánybíróság határozatának indoklásában iránymutatóan utal arra, hogy az alkotmányellenes állapot oly módon szüntethető meg, hogy az Állami Számvevőszéknek az elszámolásokról szóló Parlament előtti jelentéstétele után az Országgyűlés számára megfelelő határidőt tűz a törvény az elidegenítési és terhelési tilalom fenntartására.
A törvényjavaslat módosításában a tilalom végső határidejét 1992. december 31-ében határozza meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megfelelő feltételek fennállása esetén a végső rendezés a törvény módosításával korábban is lehetséges.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot szíveskedjék elfogadni.
Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir