MATYI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Az órára tekintve megpróbálom nagyon röviden öszszefoglalni a mondandómat. Kósáné Kovács Magda említett egy nyilatkozatot, de ebből az aláírók közül csak egy szervezetet, a LIGÁ-t említette meg. Én szeretném ismertetni a Házzal, hogy ezt a nyilatkozatot aláírta az Autonóm Szakszervezetek Országos Koordinációja, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Tehát megállapítható az a tény, hogy ma a szakszervezeti tagság túlnyomó többségét képviselő szervezetek összessége írta alá ezt a nyilatkozatot.
Ebben a következő mondat szerepel: "Az ÉT-ben részt vevő munkavállalói érdekvédelmi szövetségek egy-egy, valamint e szövetségekhez nem tartozó szakszervezetek közös képviselője alkossa a VIKSZ-t, a vagyont ideiglenesen kezelő tanácsot". Az ötpárti törvényjavaslat azt tartalmazza: "Az Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó országos szakszervezeti szövetségek egy-egy képviselője, továbbá az ezen szövetséghez nem tartozó szakszervezetek közös képviselője". Szinte szó szerint ugyanaz az ötpárti javaslat, mint amit az öt szakszervezeti konföderáció együttesen támogat.
Az öt parlamenti pártot lehet – természetesen Kósáné Kovács Magda által – konzekvensen alkotmánysértőnek titulálni, de én nem hiszem azt, hogy ez az öt szakszervezeti szövetség a munkavállalói érdekekkel szemben megy, és olyan megoldást javasol, amely azt nem szolgálja.
Még egy megjegyzés. Itt elhangzott, hogy ez a törvény tág lehetőséget nyújt a konkrét választási törvénynek. Igen, ez tudatos, ez azt a célt szolgálja, hogy a szakszervezetek állapodjanak meg, és ne próbáljuk korlátozni az ő mozgásszabadságukat. Az lenne a jó, ha az ő megállapodásukat tudná a Parlament törvényerőre emelni.
Egyetlenegy kérdésben ment ez az ötpárti törvényjavaslat a szakszervezeti megállapodás elé, ez pedig a következő – idézek megint –: "A törvény által megjelölt vagyonnak a szakszervezetek megállapodásán alapuló, a szakszervezetek között történő ideiglenes és végleges felosztásának a rendjéről…" Tehát azt próbálja ez a törvényjavaslat, egy ötpárti törvényjavaslat kimondani, hogy a szakszervezeti vagyon a szakszervezeteké, és a választás eredményének figyelembevételével közöttük kell felosztani. Ebben az egy vonatkozásban – és azt hiszem, ez egy pozitív vonatkozás – elébe megy a törvénynek, egyébiránt pedig megtartja a szakszervezetek nagyon nagy mozgásterét, hogy ők konszenzus alapján tudják megalkotni, vagy tudjanak részt venni ennek a választási törvénynek a megalkotásában. És mi csak azt kérjük, hogy lehetőleg a parlamenti pártok ennek a konszenzusnak az elősegítésében vegyenek részt, és ne alaptalan vádaskodással próbálják a létrejött konszenzust megint felborítani. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir