DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magam részéről is átérzem ennek az ünnepélyes pillanatnak a jelentőségét akkor, amikor nem egy, hanem több országgal való államközi ügyeinket rendezzük.
Én a magam részéről, miután együtt üdvözöltem a nemzetek, államok közötti szerződés megkötését, keresését, ennek a magyar Parlament általi ratifikálását, engedjék meg, hogy én megemlítsem Ukrajnával kapcsolatos észrevételemet, amely észrevételt ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe.
Valószínűnek tartom, hogy a jelen ratifikációt felszólalásom nem teszi lehetetlenné, ellenben külpolitikánk figyelmébe ajánlom azt a történelmi örökséget, amely közepette Ukrajnával ez a szerződés megköttetik, s amelynek a ratifikációját a tisztelt Háztól most a külügyi tárca vezetője és a Kormány nyilván joggal elvárja.
(16.50)
Itt pedig Kárpátaljáról van szó és Trianonról van szó. Kárpátalja nem tartozott, és sohasem tartozott a kárpátontúli részhez, Oroszországhoz vagy Ukrajnához.
Ebben az esetben, amikor ez a ratifikáció ünnepélyesen megtörténik, a két országnak nyitva kell hagyni annak a lehetőségét, hogy az adott mai történelmi körülmények között, a két állam megfelelő barátsági, államközi és kulturális szintjén megteremtse a lehetőségét, hogy ezzel az örökséggel szembenézzen. Hiszen Munkács és Ungvár sohasem voltak sem orosz, sem szovjet városok.
Éppen ezért ajánlom a tisztelt miniszterelnök úr és a külügyi tárca figyelmébe, hogy a ratifikáció alkalmával teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a jó barátság és a jövőépítés ellenére hagyják nyitva ennek a kérdésnek a rendezési lehetőségeit mind a két állam fórumán, mind a világ-, nemzetközi, vagy akár ENSZ-fórumon is. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir