FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az együttes jelentés tartalmazza bizottságunk állásfoglalását. Mindössze három pontra hívnám fel az önök figyelmét, ahol vagy az előterjesztőtől, vagy a bizottságok többségétől eltért a költségvetési bizottság véleménye.
Az egyik az együttes jelentés 11. pontja, ahol Ugrin Emese képviselőtársunk javasolta, hogy 5 évről 3 évre csökkenjen az az idő, amennyit az MRP – mint szükséges munkavállalási időt – megszabhat. Ezzel az előterjesztő egyetértett. Mi az előterjesztővel ellentétben úgy ítéltük meg, hogy ne korlátozzuk ennyire a résztulajdonosi programot felügyelő bizottság jogkörét, maradjon meg az 5 év. Azon belül, ha úgy ítéli meg, akkor ez lehet akár fél év is, lehet 5 év is. Ez elég nagy időtáv arra, hogy a legkülönbözőbb ágazatokban – a helyi sajátosságokhoz mérten – szabják meg ezt az időtartamot.
A második ilyen pont, ahol sajátos a mi véleményünk, az a 85. pont, ahol is előterjesztettük azt, hogy a törlesztés befejezéséig a hitelező pénzintézet és az Állami Vagyonügynökség képviselője hozzájárulásával lehessen csak elidegeníteni az MRP keretében vásárolt vagyonrészeket. Úgy ítéltük meg, hogy ez szükséges vagyonvédelmi szempont, a többi bizottság ezzel nem értett egyet – egyik sem, egyharmadot sem kaptunk meg, ahogy elnéztem a többi bizottság véleményét –, viszont az előterjesztő ezzel egyetért.
A harmadik pont, amire kitérnék, ahol nagyon éles vita folyt, azt a 6043-as számú kapcsolódó módosító indítványon kapták kézhez képviselőtársaim. Ennek az a lényege, hogy a vállalaton belül részlegeket, üzemeket is megvehessenek az MRP-program keretében felszámolás esetén.
Nyugati országok tapasztalata szerint a dolgozók gyakran felértékelik a vagyont, hiszen a létük, az egzisztenciájuk függ ettől, hajlandók megtakarításaikat föláldozni, csakhogy fönntartsák a munkahelyet. Ugyanakkor a vásárlót csak profitszempontok vezérlik, és eléggé leértékelődik sokszor értékes vagyon. Ezért tartottuk szükségesnek támogatni Palkovics Imre és Illéssy István képviselőtársunk javaslatát az előterjesztő véleményével szemben, és ez megkapta bizottságunk jóváhagyásának a többségét. Ezt nem tartalmazza az együttes jelentés, ezért erre külön felhívom képviselőtársaim figyelmét.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir