KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója:

Full text search

KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója:
KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Igen tisztelt Elnök Úr! Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! A szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság feladatának és hatáskörének megfelelően megtárgyalta a Kormány által 3630-as számon a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról benyújtott törvénytervezethez érkezett módosító indítványokat. Engedje meg, elnök úr, hogy mondandómat két részre bontsam, és mondandóm végén igyekszem nem elfelejtkezni a mai nap megkapott együttes jelentés egyes hibáinak kijavításáról.
A lényege az, hogy mi az 1992. május 5-i állapotnak, tehát amikor az általános vita lezárásra és a törvénytervezet részletes vitára bocsátásra került, annak alapján tekintettük át az akkor befutott 30 módosító indítványt, ami egyébként 129 kérdéskört ölelt fel, és bizottságunk rendkívül vigyázott arra, hogy csak azokban a kérdésekben foglaljon bizottsági állást, amelyek kompetenciájába tartoznak – aminek következtében összesen négy képviselőtársunk 6 módosító indítványát tárgyaltuk. Ebből is az egyik, Fekete képviselőtársunk módosító indítványa visszavonás következtében hatályát vesztette, így tehát erről hadd ne szóljak.
Szólnom kell azonban az 5242-es szám alatt dr. Kapronczay József képviselő úr által beterjesztett módosító indítványról, amellyel kapcsolatban talán meglepőnek tűnik, hogy bizottságunk egyértelműen nemlegesen foglalt állást. Maga a módosítvány olyan módon kívánja az MRP alapszabályát módosítani, ami lehetővé tenné azt, hogy az alapszabály azon nyugdíjasokra is kiterjessze a részvételi jogosultságot, akik az adott társulásnál, vagy jogelődjüknél legalább 10 évig munkaviszonyban álltak.
Én azt hiszem – és ez most nem a bizottság védekező pozíciója –, hogy erről a bizottságról végképp nem mondható el, hogy nem a nyugdíjasok érdekében igyekszik dolgozni, ha azonban végignézzük az egész MRP jogi konstrukcióját, akkor nagyon világosan látnunk kell azt a kérdést, hogy ez a törvény a törvény hatálya alá tartozó társulásoknál munkaviszonyban álló dolgozók tekintetében működhet csak, tehát itt – azt hiszem – egy nagyon jó szándékkal, de hát mégiscsak alkalmatlan eszközzel elkövetett kísérletről van szó, amelyet ilyen módon támogatni nem tudtunk.
A következő csomag, amelyet áttekintettünk, dr. Pásztor Gyula képviselő úr módosító indítványai az 5333-as szám alatt, amelyekből is csak egyet, az ott 4. ponttal jelzett és a törvényt olyan módon kiegészítő javaslatát tárgyaltuk meg, amelynek tartalmi lényege az, hogy az MRP szervezet tagjává azonban valaki az ott dolgozók között csak akkor válhatna, ha a szervezetben hely szabadulna fel, mint például kilépés, haláleset stb., vagy további vagyonrészhez akarna jutni.
Mi itt viszont a dolgozók érdekében úgy ítéljük meg, hogy ez a módosítási javaslat álláspontunk szerint elvetésre alkalmas, mert egyfajta belső monopóliumot alakítana ki az MRP tekintetében azok között a dolgozók között, akik az első pillanattól részt vesz-nek, és akiknek bármilyen indok alapján csak később van módjuk csatlakozni.
Végezetül röviden szeretnék utalni – hiszen összevonható – Pál László képviselő úr 5340-es számú módosító indítványának három tételére; nevezetesen, amikor következetesen végigvezetve abból indul ki, hogy az MRP alapszabályára akarja bízni azt a kérdést, hogy mi legyen a helyzete azoknak a munkavállalóknak, akiknek a munkaviszonya az adott társulásban megszűnik.
(10.40)
Ez ebben a módosító indítványban három helyen nagyon logikusan kerül végigvezetésre, azonban a mi véleményünk egyöntetűen az volt a bizottságban, hogy az eredeti törvénytervezet egyértelműen helyesen rendezi azt a kérdést, hogy csak az vehet részt ebben, aki ott dolgozik, és mi történik akkor, hogyha valaki akár nyugdíjba megy, akár a munkaviszonya megszűnik. Ennyi tehát végső fokon a bizottság álláspontja.
A bizottság azonban, tisztelt elnök úr, valamennyi, általam érintett kérdésben teljesen egyértelműen, tartózkodás nélkül "nem"-mel szavazott. Ezzel szemben – és erre tisztelettel esetleg a forgatókönyv kedvéért is – felhívnám elnök úr, illetőleg a Főtitkári Hivatal figyelmét, hogy a 6041-es, ma kiosztott jelentés egyes helyeken pontatlanul idézi a szociális bizottság álláspontját.
Tételesen: a hivatkozott jelentés 13. pontjában a 11–12. oldalon Kapronczay képviselő úr vonatkozásában, az szerepel az együttes jelentésben, hogy a bizottságunk nem támogatja. Az előbbiekből következően a helyes szöveg, hogy egyharmada sem támogatja.
Ugyanez a helyzet Pál képviselő úr 117-es pont alatt feltüntetett, az együttes jelentés 88. oldalán található módosításával is, tudniillik ott is ugyanez szerepel, hogy nem támogatjuk, holott a helyes szöveg, hogy egyharmada sem támogatja.
Egy kicsit még rosszabb az eset a 31. pontban lévő – az együttes jelentés 25–26. oldalán szereplő – dr. Pásztor Gyula ott jelzett módosítványával kapcsolatban, ahol valószínű, hogy gépelési hiba miatt, de egyáltalán a bizottságunk nem került feltüntetésre az együttes jelentésben, és – mint azt utoljára mondom – a módosítványt a bizottság egyharmada sem támogatta.
Elnézést kérek ezen technikai – és most előadott – kérdésekért. Ezzel együtt kérem Önt és a tisztelt Házat, hogy a bizottságunk jelentését vegye tudomásul. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir