BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr, meg vagyok lepve, hogy a 9 soros, írásban benyújtott interpellációját nem egészítette ki, és ezért egy picit hosszabb lesz a válaszom (derültség) mert arra gondoltunk, hogy szóban többet fog még kérdezni. Igyekszem azonban tárgyszerű lenni.
Mindenekelőtt kijavítanám a képviselő urat: nem február 15-én, hanem február 3-án, két héttel korábban terjesztette elő a Kormány nevében a miniszterelnök úr. (Közbeszólás a bal oldalon.) Én az írásbelihez ragaszkodom, és az lett előterjesztve. Tehát két héttel korábban terjesztette be a miniszterelnök úr a levelét, amellyel kapcsolatban szeretném ismertetni a házbizottságban történteket.
Február 6-a és március 26-a között hat ülésen foglalkozott azzal a kérdéssel a tisztelt házbizottság, hogy ezt a javaslatot, amelyet a Kormány az első félév tekintetében napirendre tűzni és megtárgyalni javasolt, hogyan kezelje. Sajnos, azt kell mondanom – és ezt a miniszterelnök úr megbízásából kell monda- nom –, hogy ebben az évben sem született több eredmény annál, mint amelyet jelez – idézem itt a házbizottság egyik korábbi jelentését –, hogy nem tudott javaslatot tenni az Országgyűlésnek törvényalkotási programra, de több olyan dokumentum készült, mindenekelőtt a Kormány javaslata a jogalkotási programra, amelyet a házbizottság a parlamenti munka tervezésénél szem előtt tart.
Az a helyzet valójában – tisztelt képviselő úr –, hogy a fél évre szóló javaslat ezzel az idézett kéthónapos, hat ülésen keresztül tartó, és tulajdonképpen eredménytelen vitával mindössze két és fél hónapos törvényhozási időtartammá szűkítette azt a félévet, amelynek a végső heteit fogjuk most megkezdeni.
Hadd emlékeztessem a tisztelt képviselő urat és a tisztelt Országgyűlést arra, hogy február 27-én 39 javaslat volt beterjesztve megtárgyalatlanul, március 26-án már 47 javaslat volt beterjesztve tárgyalás nélkül a tisztelt Országgyűléshez, május 28-án 53 javaslat. (Derültség a bal oldalon.)
Ezek után tehát nyilvánvalóan az ön kérdésére a válasz, hogy tulajdonképpen ki tett ígéretet, illetve ki fogadott el ígéretet, milyen kötelezettség hárul itt a Kormányra, amit számon kér a képviselő.
Úgy tűnik nekünk, hogy a Kormány minden szándéka ellenére a tisztelt Országgyűlés nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy a Kormány hibájából, a Kormány késlekedéséből a munkáját illetően hát olyan eredményről tudna beszámolni, hogy a be nem terjesztett törvényjavaslatoknak a hiányát rója föl a Kormánynak.
Természetesen el kell ismerni: van több olyan törvényjavaslat, amelynek benyújtása a korábban terveinkhez képest – javaslatba írt terveinkhez képest – késedelmet szenved. Ezek közül a javaslatok közül természetesen vannak olyanok, amelyeket úgy gondoltuk, hogy a tisztelt Országgyűlés ebben a félévben okvetlenül el kíván fogadni.
(15.30)
Ezek közül még szeretnénk beterjeszteni ebben a félévben a földről szóló – és igen fontosnak tekintett – javaslatot a földről szóló törvény módosításáról, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló nagy terjedelmű, átfogó szabályozást. Nem reméljük, hogy a tisztelt Országgyűlés ebben a félévben ezt el tudja fogadni.
Szeretnénk a még be nem terjesztett törvények közül további, itt nem részletezett néhány új javaslattal a tisztelt Országgyűlést még a rendkívüli ülésszak nem túl hosszú időtartama alatt is foglalkoztatni.
Végül engedje meg tisztelt képviselőtársam azt, hogy az interpellációjában írt és a nemzeti megújhodás programjával kapcsolatos hivatkozásával kapcsolatban egy tulajdonképpen jóleső csodálkozásnak adjak hangot, hiszen képviselő úr 1990. május 23-án azon szabad demokrata képviselők közé tartozott, akik "nem"-mel szavaztak a Kormány programjára, most pedig – két évvel később – ennek az elutasított kormányprogramnak, az ott megígért törvényeknek a beterjesztését kéri számon… (Derültség a bal oldalon, taps.) – Köszönjük szépen, képviselő úrnak, hogyha ezek alapján arra tudunk következtetni, hogy elfogadta a nemzeti megújhodás programját. Igyekszünk ennek a bizalomnak eleget tenni, és a négyéves parlamenti működésünk alatt az abban foglalt minden fontos jogalkotási tervünket megvalósítani.
Kérem, ennek alapján szíveskedjenek a válaszomat elfogadni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir