BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőnő! Úgy vélem, nem kell megismételnem azokat az indokokat, amelyekkel én tökéletesen egyetértek, amik az interpellációban elhangzottak: valóban, olyan bűncselekményről van szó, amelynek lelki utóhatások szempontjából a legszigorúbb és a legkellemetlenebb, leghátrányosabb konzekvenciái vannak; valóban olyan bűncselekményről, amelynél rendkívül nehéz az esetek számát megállapítani. Négy- és ötszáz között van hivatalosan az ez ügyben indított bűnvádi eljárások száma – bizonyos tapasztalatok azt mutatják, hogy ez körülbelül fele a valóban elkövetett bűncselekményeknek.
(15.10)
Ennek indoka, hogy az áldozat kénytelen a meg-, illetve a kihallgatás és a szembesítés során átélni mindazt a traumát, amelytől érthető okokból óvakodik; oka a családi élet, családi kapcsolatok megszakításától való félelem és számtalan más.
Azt is el kell ismernem, hogy az érdeklődésnek nem volt különösebben a homlokterében ez és az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése, kihallgatások során alkalmazott eljárás. Tudomásul kell venni, hogy ehhez szakképzett személy kell, és nem elég alkalmas ember, aki empátiával közelít mindehhez – tehát már a kiválasztásnál el kell dőlnie, hogy ki alkalmas a továbbképzésre.
Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy képviselőnő interpellációja, továbbá az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet felvetése alapján az Országos Rendőrfőkapitányság felvette a kapcsolatot az angol rendőrséggel, ahol 10 évvel ezelőtt egy nagy közfelháborodást kiváltó eset kapcsán nagyon magas fokú képzés alakult ki e tárgykörben, és reményünk van arra, hogy az angol rendőrség erre alkalmas magyar tiszteket, rendőrtiszteket továbbképzésre vállal.
Reményünk van továbbá arra, hogy azt a szakanyagot megkapjuk, amely ez év őszétől beinduló hazai oktatásnak a vezérfonala lehet.
A rendőri vezetőkkel úgy állapodtam meg ebben a kérdéskörben, hogy már az ősszel speciális képzésre kerül sor mind rendőrök, elsősorban rendőrnők számára, hogy megyénként, főkapitányságonként olyan személy legyen, aki mind személyileg erre alkalmas, mind pedig megfelelően kiképzett, hogy e kényes tárgykörben megfelelő módon járjon el.
A továbbiakban, s egy éven belül a kapitányságokra is kiterjesztjük ezt a fajta képzést. Természetesen ehhez kapcsolódik pszichológus igénybevétele vagy fokozottabb igénybevétele a kihallgatások során. Itt azonban hozzá kell tennem, hogy erre alkalmas pszichológus jöhet számításba. Mindazokat a tapasztalatokat, amiket az angol rendőrség e tárgykörben felhalmozott, hasznosítani kívánjuk. Én köszönöm a figyelemfelhívást erre a témakörre, ígérem, hogy súlyának és jelentőségének megfelelően fogjuk kezelni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir