DANIS GYÖRGY, DR. (SZDSZ)

Full text search

DANIS GYÖRGY, DR. (SZDSZ)
DANIS GYÖRGY, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszter úr április 10-én körlevél kíséretében rendelettervezetet küldött szét a vezető főorvosoknak "Keresőképtelenség és keresőképesség elbírálása" címmel. Ezt a két dokumentumot az érintettek csak április 20. és 26. között kapták kézhez. Ahhoz, hogy véleményüket komolyan figyelembe vegyék, kevés volt ez a pár nap, amely április 30-áig – a vélemények beküldésének határidejéig volt.
A rendeletnek május 15-én kellett volna életbe lépnie. Ez a mai napig sem történt meg.
Azért, mert a rendelet nem jelent meg, az interpellációmat mégsem vontam vissza. Ennek oka az, hogy a leghatározottabb véleményem: hogyha ez a rendelet ebben a formában megjelenik, kaotikus állapotokat teremtett volna a betegellátásban.
(15.40)
Nagyon helyesen tette a miniszter úr, hogy a rendeletet egy későbbi időpontban lépteti életbe, és így mód nyílik a tervezet alaposabb átgondolására, esetleg gyakorlottabb szakemberek bevonására is.
A táppénzbevételi jog megváltoztatása az egyik aggodalomra okot adó része a rendeletnek. Ez ugyanis megfosztja a szakrendeléseket – így a sebészetet, szülészetet, szemészetet, reumatológiát, tüdőgondozót stb. – a táppénzbevételi jogtól. Ennek adminisztrációs többletmunkaterhét a háziorvos fogja viselni, akinek a törzskarton által okozott munkája amúgy is bőséges munkatöbbletet csinál.
A folyamatos szakorvosi ellátást igénylő betegek gyógyításának hatékonysága is csökkenni fog. A rendelet további folyományaként a TB táppénzkiadásai így emelkedni fognak, ez azután áthárul a járulékfizetőkre, újabb káros folyamatok indulhatnak el. Ugyanennek a lépésnek a kedvezőtlen hatásai bizonyára mérsékeltek lennének, ha a rendelet csak akkor lépne életbe, amikor a TB ellenőrző apparátusa már felállt, és a szerződéses kapcsolatait megkötötte az orvosokkal, illetve intézményekkel, tehát kialakult a társadalombiztosítás ellenőrző stratégiája.
További súlyos következménye lehet a rendeletnek a betegek felesleges sétáltatása a háziorvos és a szakrendelés között, hisz a keresőképessé nyilvánításhoz szokszor van szüksége a háziorvosnak a szakorvos támogatására.
A rendelet súlyos egzisztenciális gondot jelent a felülvizsgáló főorvosi karnak. Az állásvesztés szinte elkerülhetetlen több száz orvos számára. A miniszter úr ez ellen három lehetőséget jelez a levelében. Az első a TB saját ellenőrző főorvosi hálózata. A TB ezeket az állásokat a szokásos módon még a mai napig sem hirdette meg. A második lehetőség a kórházi rendelőintézeti státuszba való kerülés, amely amiatt, hogy többnyire már korosabb főorvosokról van szó, még visszaminősítéssel sem reális lehetőség. A harmadik választás az alapellátást jelöli meg, de ott még ennek nem alakultak ki szervezeti, anyagi, ügyeleti, finanszírozási feltételei, ide státuszok kellenének, tehát ide pénz kellene.
A felülvizsgáló főorvosi kar egyik legnagyobb erénye a helyismeret, mely az egészségügyi munka hatásfokát lényegesen javítja. Ez el fog veszni. A TB, amíg saját ellenőrző rendszere kiépül, nem tehet mást, mint ölbe tett kézzel nézi, hogy a táppénzes kiadásai megnőttek, az eddig működő fék, a heti felülvizsgálat, mely gátat szabott az indokolatlan táppénzigényeknek, meg fog szűnni.
Tiszteletre méltó az a bátorság, hogy a minisztérium rendeleti úton szabályozza az egészségügyet, és így a felelősséget is magára vállalja. Így természetesen a Parlament nem tárgyalja, de az, hogy a Parlament egészségügyi és szociális bizottságának a véleménye talán használható lenne, és valamiféle tájékoztatást is megérdemelne.
Összegezve: a frissen megszervezett háziorvosi hálózatot kellően nem végiggondolt táppénzbevételi jog változtatásával sújtani, s ugyanabban az időben jelentős változtatásokat végrehajtani a felülvizsgáló rendszerben, a TB ellenőrzési szisztémájának a kialakulását megelőzően, az egészségügy munkaképességét fenyegeti.
Ezek után államtitkár úrhoz az alábbi kérdéseket intézem.
A szakrendelések táppénzbevételi jogának megvonásából adódó pluszterheket a háziorvosi szolgálat és maguk a betegek hogyan tudják elviselni?
Valóban megoldott-e – második kérdésem – a felülvizsgáló főorvosok elhelyezkedési gondja, illetve szaktudásuk és tapasztalataik hasznosítása?
Harmadszor: Szándékozik-e a minisztérium a parlamenti szakbizottságot tájékoztatni a fontos rendeleteiről a továbbiakban.
S végezetül természetesen, mikor, milyen változtatásokkal szándékozik a minisztérium ezen rendeletet életbe léptetni.
Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir