PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint már mindenki előtt közismert tény, a BVK gyár üzemeiből az elmúlt évtizedekben több száz tonna higany került a talajba. E veszélyes anyag lassan, de biztosan halad az alsóbb rétegek, és így valószínűleg a talajvíz felé is. Mozgását segíti az üzem alatt található bányajáratok nagy száma. Számítások szerint a higany rövid időn belül eléri az ivóvízbázisokat is.
A veszélyt fokozza az is, hogy az elszivárgó higany mellett más jellegű szennyezés is fennáll, illetve korábban fennállt. Ilyennek nevezhető a volt kavicsbányák feltöltése pernyével, higanytartalmú és más, elsősorban nehézfémeket tartalmazó veszélyes hulladékkal. A beszivárgó higany és egyéb nehézfémek akadály nélkül juthatnak a talajvízbe, ahol a mozgásuk nyilvánvalóan felgyorsul.
(14.50)
A legtöbb tározóban nem használtak szigetelő réteget, és ahol ilyen volt, arról is kiderült, hogy az idő vasfoga megette, és teljesen átjárhatókká váltak.
Véleményem szerint a legnagyobb gond – amely szerintem kimeríti a vétség fogalmát is – a jelentős számban létesített illegális lerakóhely. Ezekből ez idáig mintegy nyolc-tizet sikerült megtalálni; kérdés, hogy mennyi ilyen található még az illető térségben. Ma már azt is tudjuk, hogy a rekultivált tárolók fölött termelt cukorrépában a higany tartalma az egészségügyi norma többszöröse volt. Megjegyzem, hogy évekig folyt termelés ezeken a területeken.
Az ivóvízbázis elszennyezése mellett egy újabb problémát vet fel az, hogy már a Sajó folyó is súlyosan szennyezett higannyal és más nehézfémmel. Így a folyóból kihalászott hal elfogyasztása után súlyos egészségkárosodás léphet föl.
Tisztelt Miniszter Úr! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága 1990. november 22-én állásfoglalást készített a BVK higanyszennyezésével kapcsolatban. Ezért az első kérdésem a következő:
Mi az oka, hogy az állásfoglalás egyetlen pontját sem valósították meg?
Milyen mértékben sikerült érvényt szerezni az ÉKÖVIZIG 26311/1990. számú 1990. augusztus 31-i határozatának?
Mi az oka, hogy a BVK tenderfelhívása a higanyszennyezések megszüntetésére eredménytelenül végződött?
Miért nem történt meg a BVK egykori hulladéklerakóinak feltárása és felszámolása?
Mit tettek a Sajó-völgy ivóvízbázisait veszélyeztető szennyezések feltárására, a vízbázisok védelmére?
Végezetül: megtörtént-e a magyarországi higanykatódos elektrolízises technológiával működő üzemek higanyfelhasználásának ellenőrzése?
Köszönöm figyelmüket, és várom válaszait. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir