SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ez év január 28-ai interpellációmban jeleztem a tapasztalataimat a tisztelt munkaügyi miniszter úrnak az 1991. évi IV. törvény év végi módosításának alkalmazásával kapcsolatosan felmerült problémákról. Bebizonyítottam, hogy a magyar Közlönyt csak január 9-én és 10-én postázták. Tehát ezt megelőzően sem a hivatalok, sem az állampolgárok nem ismerhették a törvényt. És felhívtam a figyelmet, hogy a törvény január 10. előtti alkalmazása törvénysértő, és ezt alátámasztottam az Alkotmánybíróság 34/1991-es határozatának indoklásaival. Miniszter úr válaszában elutasította feltevésemet, és válaszát – a folyosóról behívott kormánypárti képviselők támogatásával – a tisztelt Ház elfogadta. (Felzúdulás a jobb oldalon.)
Hogy interpellációm megalapozott volt, azt bizonyítja, hogy Tarnóczky Attila MDF-es képviselőtársam önálló indítványt nyújtott be a kifogásolt törvény módosítására. Képviselőtársam indoklásában hangsúlyozza – idézem –: "A foglalkoztatási törvénynek az Országgyűlés által 1991. december 21-én elfogadott módosítása mindazokat a munkavállalókat teljesen megváltozott és egyben ellehetetlenedett helyzetbe hozta, akik esetében a felmondás a törvénymódosítás kihirdetése előtt megtörtént, de a felmondási idő áthúzódott a fenti időpont utánra. Ők azok, akik a felmondás pillanatában joggal számíthattak a végkielégítés és a munkanélküli-járadék párhuzamos juttatására. Ezzel szemben a munkaviszony megszüntetésekor a járadék fizetése már kitolódik a végkielégítés hónapjainak lejárta utánra. Ezzel, ha jogilag tán nem is, de praktikusan visszamenőleges hatályú változás történt a törvényben, csökkentve az állampolgárok jogbiztonság-érzését." – mondja az MDF-es képviselőtársam.
Az Országgyűlés, helyreállítva a jogbiztonság elvét, elfogadta a beterjesztett törvényjavaslatot, azzal a módosítással, hogy az abban szereplő 1991. december 29-ei dátumot 1992. január 10-ére módosította. Ez a módosítás 1992. március 26-án, a Magyar Közlöny 31. számában jelent meg azonnali hatálybalépéssel. A Közlöny megjelenése előtt azonban a tisztelt Munkaügyi Minisztérium újabb lépésre szánta el magát a munkanélkülivé vált emberek hátrányára. Egy államtitkár-helyettesi levélben felhívta a figyelmét az Országos Munkaügyi Központ főigazgatójának, hogy az új szabály értelmezésével kapcsolatban a minisztérium állásfoglalása szerint – idézem –: "Azon munkanélküliek részére, akik esetében az utolsó munkaviszony felmondása 1992. január 10. előtt történt, illetőleg az utolsó munkahely ez időpont előtt szűnt meg, és az általuk felvett végkielégítés miatt a járadék folyósítása részükre szünetel, a fenti szabály hatálybalépésének (Magyar Közlönyben történt kihirdetésének) napjától folyósítható munkanélküli-járadék a törvényben meghatározott más feltételek fennállása esetén."
Erre a levélre hivatkozva a munkaügyi központok a törvényt sajátosan értelmezve, nem hajlandók a náluk jelentkező munkanélküliek járandóságát a törvény rendelkezésének megfelelően 1992. január 10-étől, csak március 26-ától folyósítani.
Kérdezem tisztelettel a miniszter urat:
1. Miért akarja a Kormány a költségvetési hiányt a munkanélküliekkel is megfizettetni?
2. Milyen alapon változtatja meg az Országos Munkaügyi Központ az Országgyűlés által kimondott 1992. január 10-i határidőt?
3. Szándékában áll-e a miniszter úrnak kivizsgálni és a megfelelő felelősségre vonást alkalmazni, hogy az 1987. évi XI. törvényt megsértették?
Várom válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir