SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a válaszát. Én úgy gondolom, akkor, amikor arról beszél, hogy én sajátosan értelmezem a 92. évi XV. törvényt, mondhatnám azt válaszképpen, hogy ön vagy a tárca szintén sajátos módon, az ön saját szempontjából értelmezi. Tulajdonképpen a törvény megszületését azért próbáltam ismertetni a bevezetőmben, mert arról volt szó, hogy azokra a munkanélküliekre, akik az elmúlt év végén – novemberben, októberben vagy december elején – lettek munkanélkülivé, szűnt meg a vállalatuk, tulajdonképpen az előzőleg, az év végén hozott törvénymódosítás vonatkozott. Tulajdonképpen ezekről az emberekről van szó, akiknek a munkanélküli-járadékát felfüggesztették, erre az év végén hozott törvényre vonatkozólag, amit ezzel a XV. törvénnyel helyrehoztunk. Ez volt az én egyik problémám.
A másik problémám az, hogy ezt nem a munkaügyi központok értelmezték, hanem a kezemben van a helyettes államtitkár úr levele, amelyben utasításképp adja ki – a 2368/92. V/36-os számú levele a munkaügyi minisztériumi helyettes államtitkárnak –, utasítja a főigazgatót, hogy közölje, tulajdonképpen így kell értelmezni, ahogy a tárca kívánja, a XV. törvényt.
Arra hivatkoznék és azt kérném kedves és tisztelt képviselőtársaimtól, hogy már az Alkotmány 2. §-ának (1) bekezdése értelmében, ami a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállamiságát fejezi ki, tehát a jogbiztonság egyik, nagyon kiemelten fontos értékéből adódóan azt szeretném elérni, hogy ilyen anomáliák ne forduljanak elő, hogy egyszerűen egy államtitkár-helyettes az országgyűlési határozatot próbálja meg értelmezni.
Úgy gondolom, ezért hivatkoztam az 1987. évi XI. törvény 1. §-ára, amely meghatározza tulajdonképpen, hogy a jogalkotó szervek milyen törvényeket hozzanak, milyen rendeletet alkossanak, és egyben kimondja, hogy az alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal. Ezzel szemben mi történt itt? Nemhogy egy alacsonyabb szintű jogszabály, hanem, hogy úgy mondjam, egy jogszabálynak sem minősülő államtitkári levél rontotta le a törvényt.
Ugyancsak az elvek megsértését jelenti véleményem szerint az, hogy az államtitkár-helyettesi levelet úgynevezett belső utasításként kezelik, tehát nem hozzák nyilvánosságra, aminek az lett az eredménye, hogy az elmúlt év végén a munkanélkülivé vált emberek két és fél havi munkanélküli-járadéktól estek el.
Én úgy gondolom, tekintettel arra, hogy véleményem szerint a Munkaügyi Minisztérium ismételten megsértette az Alkotmányt és a jogalkotási törvényt, nagyon kérem a tisztelt Házat, hogy ne fogadja el a miniszter úr válaszát, és adjon lehetőséget arra, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kivizsgálhassa az ügyet. Annál is inkább szeretném ezt kérni önöktől, mert az Alkotmánybíróság legutóbb 28/92-es újabb határozatában újra felhívta a tisztelt jogalkotók figyelmét, hogy a jogszabályok hatálybaléptetésével kapcsolatban gyakori az alkotmánysértés.
Úgy gondolom, hogy ezeket el kellene már kerülni, és ezért kérem a tisztelt Házat, ne fogadja el a miniszteri választ, és majd az alkotmányügyi bizottság vizsgálja ezt felül.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir