BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Röviden emlékeztetni kell az előzményekre ahhoz, hogy mindenki előtt világossá váljék: miért nyújtottam be végül is a Vastagh Pál képviselőtársam indítványához kapcsolódó módosító indítványt. Itt jelzem, hogy ennek kiosztására azért nem került sor, mert a sokszorosítás most történt meg, és az ülés alatt ilyen indítványokat, illetve irományokat nem osztanak természetesen a Házban. A szünet után nyilván mindenkinek rendelkezésére áll, sorszáma 6095-ös.
Előzmény: 1989 őszén egy népszavazás követelte azt, hogy az MSZMP számoljon el vagyonával. Ennek a népszavazási eredménynek a végrehajtására az Országgyűlés 1990-ben megalkotta a LXXIII. törvényét, amely egyéb szervezetek között többek között az MSZMP-t, illetve jogutódját fölszólította, hogy tegye meg a vagyonelszámolást, ennek keretében az ÁSZ-hoz nyújtson be jelentést, ahhoz 8 mellékletet kitöltve csatoljon stb.
A törvény nem rendelkezik teljesen világosan, egyértelműen abban a kérdésben, hogy ez a vagyonelszámoltatás – mint procedura – mikor, milyen aktussal ér véget. Kétfajta álláspont képzelhető el. A törvény 6. §-ából olyan következtetésre is lehet jutni, hogy amennyiben egy szervezet az ÁSZ-hoz beterjesztette az elszámolását, ezzel tulajdonképpen az egész eljárás véget ért, további intézkedésre szükség nincs, és persze értelmetlenné válik a korábban elrendelt elidegenítési és terhelési tilalom is.
A másik álláspont – a törvény 6., 7. és 8. §-ainak egybevetéséből – viszont arra a következtetésre juthat, hogy az ÁSZ nem véletlenül terjeszti be a beszámolóját az Országgyűléshez. Erről a beszámolóról, erről a jelentésről az Országgyűlésnek állást kell foglalnia, és ezen állásfoglalás megszületésével tekintendő lezártnak ez a procedúra.
A módosító indítványom arra irányul, hogy ezt a dilemmát világosan feloldjuk. Ennek érdekében a következő szövegváltozatot terjesztettem elő. A törvény szövege a Vastagh Pál által megjelölt helyen egészüljön ki a következővel: ha az Országgyűlés eltérően nem rendelkezik, az (1) bekezdésben meghatározott tilalom hatályát veszti azon társadalmi szervezet vagyontárgyaira vonatkozóan, amelynek elszámolásáról szóló állami számvevőszéki beszámolót az Országgyűlés elfogadta.
Tisztelt Ház! Nyomós okom van arra, hogy ne tekinthessük lezártnak ezt az elszámolási eljárást önmagában azzal, hogy egy szervezet – és most teljesen mindegy, hogy melyik – az elszámolását az általa választott módon beterjeszti az ÁSZ-hoz.
Emlékeztetem a Házat arra, hogy a törvény úgy rendelkezett, hogy a törvényben felsorolt 9 szervezetnek 1990. október 31-ig kell benyújtani az elszámolást, és ezt követően – meghatározott idő elteltével – az ÁSZ tájékoztatja az Országgyűlést.
A képviselőtársak jelentős része azonban sajnálatos módon nem tudhat arról, hogy az ÁSZ e jelentési kötelezettségének két lépcsőben tett eleget. Első ízben több mint egy évvel ezelőtt, 1991. január 14-én kelt kísérőlevelével 4 példányban megküldte az Országgyűlésnek a jelentését. Ezt a jelentést azonban – most még általam nem ismert okok miatt – az Országgyűlés Szervezési és Informatikai Főosztálya nem iktatta, irományszáma nincs – következésképpen a képviselők meg sem kapták.
(18.20)
Ehhez képest ezelőtt három héttel kaptunk egy kiegészítő jelentést valamennyien, ami föltételezi a több mint egy évvel ezelőtti jelentés ismeretét. Nem tudom, hogy hányan olvasták el ezt a 6 oldalas jelentést és mintegy 1000 oldalas mellékletét, gyanítom, hogy nem vagyunk sokan. Ha valaki ezeket áttanulmányozta, kérdőjelek sokasága szaporodhatott meg benne. Úgy gondolom, hogy nem mehetünk el nagyvonalúan egy népszavazási követelés előtt, az annak eredményeként született törvény végrehajtását sem kezelhetjük ennyire nagyvonalúan, ezt a Háznak meg kell vitatnia.
Ilyen meggondolásból terjesztettem elő módosító indítványomat, amelynek a szándéka az, hogy világos helyzetet teremtsen. Jelezni kívánom azonban a teljesség kedvéért, hogy ma nem lehet egyetlen képviselőnek az iratok ismerete nélkül állást foglalnia abban a kérdésben, hogy bármely szervezet tekintetében az ÁSZ-beszámoló elfogadható-e vagy sem. Lehet, hogy elfogadható, lehet, hogy nem. Önmagában az, hogy az Országgyűlés elnöke, továbbá néhány bizottsági elnök ebből kapott, ez a Házat nem hozza olyan helyzetbe, hogy az álláspontját ki tudja alakítani. Gondolom, megnyugtatóan fog ez a kérdés zárulni minden érintett szervezet számára.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir