GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Szóval szeretném – köszönöm a szót, Elnök Úr – Balás István figyelmét felhívni az 1991. évi LI. törvényre, amely az 1990. évi LXXIII. törvény módosításáról rendelkezik, és ami annak utána született, hogy az Állami Számvevőszék Balás István által négy példányban jelzett jelentését benyújtotta.
Újra csak fel kell tennem ezek szerint a kérdést, hogy a kormánykoalíció, ha nem ismerte az Állami Számvevőszék jelentését, minek alapján szavazta meg a Kormány javaslatát, hiszen ez a módosítási javaslat, tehát az 1991. évi LI-esnek az 1. §-a, ami kiegészítette az eredeti törvény 6. §-át, többek között úgy szól, hogy az Állami Számvevőszék azt az elszámolót, akinek a vagyonelszámolása az adatok hiánya miatt nem volt hitelesíthető, a számvevőszéki jelentés alapján a konkrét igények meghatározásával felhívja, hogy a hiányokat 60 napon belül pótolja.
Ha a kormánykoalíció nem ismerte a Számvevőszék eredeti jelentését, kérdezem én még egyszer: minek alapján szavazta meg például ezt a pontot? Szóval egyszerűen lehetetlennek tudom elfogadni azt, hogy se a Kormány, amelyik a javaslatot eredetileg beterjesztette, se a koalíció nem ismerte volna az Állami Számvevőszék jelentését, hiszen ennek alapján kellett dönteni ebben a törvénymódosítási javaslatban.
Na most ami pedig a pótlási lehetőséget illeti, ennek a rendjét éppen ez a módosítás szabályozza, és ennek alapján az MSZP is, meg azt hiszem, más érintett szervek is – ha nem is mindegyik –, de megtették a megfelelő hiánypótlást, és ennek alapján az Állami Számvevőszék minősített.
Szeretném felhívni Balás István figyelmét, aki hát ugye alapos ismerője ennek a témának, és ahogy szavaiból kiderül, ő azon kevés képviselő közé tartozik ezek szerint, aki tényleg elolvasta ezt az 1000 oldalas jelentést. Bár azt hiszem, a lényeget tekintve az Állami Számvevőszék összefoglaló anyaga is elég eligazítást adott volna, hogy a volt MSZMP vagyonának a sorsa nem tulajdonképpen a vagyonelszámoltatással kezdődött, hanem kezdődött tulajdonképpen 1989 októberétől, és mire a vagyonelszámoltatásra sor került, tulajdonképpen már csak valóban a vagyonnak a szétosztásáról lehetett tudomást szerezni. Legjobb ismereteim szerint hogyha Balás István alapossága még inkább erősödik, és talán a minisztertanács megfelelő irattárait is átnézi, akkor felvilágosítást kaphat arra vonatkozólag, hogy az a vagyon – úgymond – hova került.
(18.30)
Szeretném hangsúlyozni, hogy a törvényi kötelezettség erre nem terjed ki: az elszámoló szervek törvényi kötelezettsége arra terjed ki, amit a Kormány által beterjesztett és a kormánykoalíció által – ezek szerint bizonyos ismeretek hiányában – támogatott döntése alapján meg kellett tenni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir