VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A törvényjavaslat általános vitájában elmondtam és kifejtettem a szakmai és politikai álláspontunkat. Tulajdonképpen erre csak annyiban szeretnék visszatérni, hogy miután az alkotmányügyi bizottság elutasította a módosító indítványomat, ezért feltétlenül szólni kell arról, hogy a törvény módosítása milyen következményekkel jár, és mit vált ki.
Szeretném hozzátenni azt is, hogy a frakció levélben fordult a Ház elnökéhez és kérte azt, hogy a Parlament minél hamarabb tűzze napirendjére az Állami Számvevőszék jelentését, és így minél hamarabb kerüljön pont az elszámolás ügyére.
A beterjesztett törvényjavaslat megítélésében véleményünk nem változott: változatlanul ellentétesnek tartjuk az Alkotmánybíróságnak e tárgyban hozott állásfoglalásával, és emellett ellentétesnek tartjuk az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlatával is. Olyan jelentőségű alapjog-korlátozásról van szó ebben a törvényjavaslatban, amelynek korlátozása csak akkor tartható fenn, ha az nem elkerülhetetlen, és csak arányos mértékben lehet fenntartani.
A továbbiakban ennek a korlátozásnak igazodnia kell az elszámolás folyamatához és az elszámolás idejéhez. A törvényjavaslat, illetőleg az alaptörvény utolsó paragrafusai – a 7. és 8. § – egymással tartalmi ellentmondásban vannak, ezért is szükség lenne arra, hogy az Országgyűlés vagy haladéktalanul tűzze napirendjére az Állami Számvevőszék jelentésének megtárgyalását, vagy pedig – ez felelne meg az alkotmányosság követelményeinek egyrészről, vagy pedig – másrészről – szüntesse meg a korlátozásokat, hiszen azok az Állami Számvevőszék minősítése szerint hitelesen elszámolt szervezetek esetében már semmiféle funkcióval nem rendelkeznek. Ez felelne meg az alkotmányosság követelményének.
Úgy véljük, hogy a törvényjavaslatban megjelölt határidő – különösen ahhoz viszonyítottan, hogy ez az elidegenítési és terhelési tilalom már 1991. január 15-e óta fennáll – rendkívül hosszú határidőt jelöl meg végső időpontjában, 1992. december 31-ét, és ez gyakorlatilag tartósan és jelentősen korlátozza egy legitim és törvényesen működő parlamenti párt szabad tevékenységét a gazdálkodásban.
Mindez, tehát ami az elidegenítési és terhelési tilalom fenntartásában megnyilvánul, egyre kevésbé kapcsolható az elszámolás kötelezettségéhez, amelynek nemcsak a Szocialista Párt, hanem a nevezett szervezetek is eleget tettek, és ezek közül ötnek a pótlólagos kiegészítő jelentését az Állami Számvevőszék hitelesnek ismerte el; tehát egyre kevésbé az elszámolási kötelezettséggel függ össze. Egyre határozottabb meggyőződésünk, hogy ez politikai diszkriminációt jelent ebben a formában.
Éppen ezért terjesztettük be módosító indítványunkat, és az alkotmányügyi bizottság álláspontjával ellentétesen is kérem a képviselő hölgyeket és urakat, hogy azt szíveskedjenek támogtni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir