MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)

Full text search

MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)
MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Ez a kérdésem már talányosabb címet visel, ezért kell magyarázatot adnom róla, ami elég rövid lesz.
Balatonaliga vasútállomást elhagyva, Balatonvilágos felé haladva, a magas löszfalról lepillanatva gyönyörködhetünk először a Balaton látványában. Sokan fiatalok, középkorúak azt gondoljuk, itt kezdődik a déli part, pedig innen felfelé majd Akarattyáig egy jó két és fél kilométeres partszakasz húzódik, ahol a háború, illetőleg a negyvenes évek vége előtt Balatonaliga parti üdülőtelepe helyezkedett el szállodákkal, villákkal, kultúrházzal, templomokkal.
Mindez 1949-ben a pártállamosítás áldozatává vált, meglehetős rombolás után az MSZMP üdülőkomplexuma épült itt ki. Természetesen hermetikus zártságban, amit a természeti adottságok, a magas löszfal is elősegített.
A történet 1990-ben folytatódik, amikor a Miniszterelnökségi Hivatal veszi át a területet hasznosításra privatizáció feladatával.
Az első meglepetés akkor érte az ottlakókat és a felső parti üdülőtulajdonosokat, amikor kiderült, hogy a rendszerváltás még nem jelenti a zárt terület megnyitását, illetőleg annyiban igen, hogy 60, illetőleg 100 forintos belépti díj ellenében lemehetnek a partra, a kikötőbe, megnézhetik a diszkóvá átalakított templomot. A másik meglepetés akkor érte őket, amikor a hivatal egyben dobta piacra a területet parkostul, főutastul, templomostul, löszfalastul olyan kondíciókkal, hogy a terület, a vevő igényének megfelelően akár teljes egészében, véglegesen zárt formában is megmaradhat.
Kérdezem miniszter urat, egyben saját magunkat is: van-e jogunk, erkölcsi alapunk megtenni ezt akár csak utódainkkal, megszabadítva őket egy, a fővároshoz közel lévő, természetvédelmi szemponból is értékes Balatonpart-karéjtól néhány tízmillió dollárért?
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir