SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindazóta, hogy két és félezer évvel ezelőtt a Szamosz szigetéről származó Mantoklész - akinek neve, mint hídépítőé, elsőként maradt fenn - tevékenységét megkezdte, számosan léptek nyomdokaiba, szereztek alkotásukkal megbecsülést, de munkájuk még inkább jelentett gazdagságot azon térségeknek, ahol hídverésre, -építésre volt lehetőség. Az emberek évszázadokon át törekedtek az átkelési szakaszokat birtokolni, védeni és óvni, mígnem napjainkra egyes területeken eljutottunk oda, hogy nem öröm, hanem teher lett a kapcsolatot jelentő műtárgy megépítése.
Tisztelt Ház! A fővárosi önkormányzat javaslata, melyet a közlekedési kormányzat is támogatott, több évtizedes elmaradás fölszámolásának kezdetét jelentheti, hiszen az M0-ként jelzett autóút Duna-hídjának megépülte után a következő új híd most már kimondottan Buda és Pest összeköttetését javasolja. A javasolt lágymányosi híd hatalmas előnye, hogy a budai oldalon lévő rakparti utakkal zárja a pesti oldali Hungária körúttal a gyűrűt, és oldja ezzel a dél-pesti térség - lassan már elviselhetetlen - forgalmi és környezeti gondjait. Az új híd lehetőséget teremt továbbá a Szabadság és a Petőfi hidak tehermentesítésére - különös tekintettel azok küszöbön álló felújítási munkáira.
Tisztelt Képviselőtársaim! 1985 óta tart a vita szakmai és laikus körökben, az évtizedek óta most már sürgetően szükségessé vált első új Duna-híd helyéről. Természetesen ez alatt semmi sem épülhetett, miközben a forgalmi igények rohamos mértékű növekedése miatt egyre sokasodtak a torlódások, és egyre elviselhetetlenebbé vált az emberi környezet zaj- és levegőszennyezése, a meglévő hidak és a kapcsolódó útszakaszok térségében. E tarthatatlan helyzet fölszámolását jelentő első lépés megtételéhez, a lágymányosi híd megépítéséhez, Dél-Budapestnek alapvető érdeke fűződik.
A híd helyének kijelölése körül kibontakozott vitákhoz kapcsolódva tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést arról is, hogy a fővárosi közgyűlés a közeli napokban döntött Dél-Budapest általános rendezési tervének módosításáról. Ez, az eddigi fővárosi döntésekhez hasonlóan, tartalmazza a híd helyét. Világosan kell látni, hogy Dél-Budapestnek elemi szüksége van új hidakra, de most, hogy a tisztelt Ház döntött az expo mellett, az expo megrendezéséről, ez a forgalomba helyezés határidejét is determinálja. A világkiállítás melletti döntésünk a hídépítés kérdésében nem tűr további halasztást - ezért is kell megkezdeni a következő évtized budapesti hídprogramjának végrehajtását, és ennek első elemeként a lágymányosi híd megépítését, melyhez - a kérdés fontosságáank elismeréseként - a kormányzat jelentős költségvetési támogatás biztosítását javasolja.
Tisztelt Országgyűlés! A híd ellenzői hozzászólásukban számos olyan kérdést vetettek fel, melyek - a meglévő és sok vonatkozásban gyógyításra szoruló emberi környezet védelme érdekében megnyilvánulva - természetes, segítő szándékúnak tekinthetők. Ezen felvetések elfogadásaként a főváros előterjesztésében módosította a korábbi programot, és nem tervezi a híd forgalmának a Hamzsabégi útra történő rávezetését.
Egyet lehet érteni azzal a felvetéssel is, hogy a térség gondjainak megoldása céljából a két híd egyidejű megépítésére lenne szükség. Tudomásul kell azonban venni, hogy ezekre jelenleg a főváros még nem tud vállalkozni, és a költségvetés sincs abban a helyzetben, hogy más térségek rovására további elkötelezettségeket vállaljon. További hídra - sőt: hidakra - azonban szükség van. Ezért is tudjuk elfogadni a gazdasági bizottság - dr. Török Ferenc és dr. Schiffer János képviselőtársaink - indítványának azon törekvését, hogy a főváros gyorsítsa fel a Galvani úti híd előkészítését, és ezen belül a műszaki, az ökológiai és a lakossági fórumok felvetéseinek, javaslatainak vizsgálatát, illetve a finanszírozás megoldási lehetőségeinek feltárására vonatkozó munkákat.
Nem tudtuk elfogadni azon indítványokat sem, amelyek a vizsgálat kiterjesztésével lényegében a döntés halasztását kezdeményezték. Erre sem szükség, sem indok nincsen. Példaként említem meg, való igaz, ahogy képviselőtársaim közül néhányan mondották, de mindenekelőtt, ahogy azt a környezetvédelmi bizottság módosító javaslata is megfogalmazza, hivatkozva a Környezetgazdálkodási Intézet 1991 májusában készült tanulmányának 185. oldalára. A b) pont alatt valóban a következő olvasható - idézem: "A tervezett közlekedési koncepció megvalósítása legalább két Duna-híd, amelyek közül a Galvani úti hidat tartjuk fontosabbnak." A hivatkozott tanulmány azonban nemcsak a világkiállítást, hanem a dél-budapesti térség hosszabb távú fejlesztését elemezte, és a világkiállítást illetően egy, a ma elfogadottól eltérő koncepcióval számolt, amit ugyanezen az oldalon az a) pontban fogalmazott meg -idézem: "A fejlesztési program Csepel északi területe köré szerveződik, és a centrum nem csúszik fel északra, a lágymányosi híd két oldalára."
(18.30)
Ma már végleges, hogy a kiállítás nem a Csepel északi területére tervezett helyen valósul meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek azzal a javaslattal, hogy az új hidat a villamosátvezetés egyidejű biztosításával szükséges megoldani.
A gazdasági bizottság és dr. Schiffer János képviselőtársaim indítványát támogatva, indokoltnak tartom, hogy a főváros, a kerületi önkormányzatokkal közösen, haladéktalanul kezdje meg a villamosátvezetés anyagi és technikai feltételeinek vizsgálatát. Ez a vizsgálat azonban nem késlelteti a kivitelezést, hiszen a tervezők alternatívként számoltak a lehetőséggel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hajózni szükséges - tartja a régi mondás. Határozottan állítom, hogy hidakat is kell építeni. Hidakat kell verni a tovarohanó folyók, a mély völgyek fölött és a meredek partok között is, hogy elérhessük egymást. De hidakat kell építeni az emberi indulatok, szakadékok fölött, hogy a társadalom jelentős részének is érvényesülhessenek érdekei. Buda és Pest kapcsolatai elégtelenek. Fokozottan vonatkozik ez a déli térségre, ahol meglévő hídjaink műszaki állapota azok közeli, átmeneti lezárását igényli. Ezért is vállalta a Kormány - a költségvetés nehéz helyzete ellenére is -, hogy támogatja a főváros javaslatát és kéri a költségvetési támogatás biztosítását a következő évekre.
E gondolatok jegyében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztést - a Kormány által támogatott módosító javaslatoknak megfelelően - elfogadni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir